Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZDRAVO I FINO] Dječje vijećnice zabočkim osnovnoškolcima prenijele znanje o zdravoj prehrani

U sklopu 4. ciklusa projekta „Zdravo i fino“ Društva „Naša djeca“ Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem, jedna od aktivnosti je vršnjačka edukacija u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok.


Tijekom veljače i ožujka 2019. godine dječje vijećnice Ana Grah, Lana Repovečki, Sara Tršinski putem vršnjačke edukacije uz pomoć asistentice na projektu Sandre Benčić i voditeljice Projekta Jasenke Borovčak u drugim, trećem i četvrtom razredu OŠ K.Š Gjalskog predstavile su projekt „Zdravo i fino“. Prenijele su djeci znanja i iskustva koja su stekla kroz radionice zdravoga kuhanja i stručnih predavanja o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika, temeljima zdravlja u svakodnevnom životu te uzgoju zdravih namirnica u eko-vrtu. Također su svojim vršnjacima pokazale zdrava jela koja su one uz pomoć voditeljice kuhanja Snježane Krpes i odraslih volonterki DND-a Zabok pripremile u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, a do sada su izdane 3 kuharice: Kuharica „Zdravo i fino“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ s CD-om Zdravo i fino i Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta.

Cilj ovih prezentacija je da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, sortiranje zdravih i nezdravih namirnica te zamjene školskog jelovnika zdravijom varijantom uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja te prevencije pretilosti. Na svakoj radionici djeca su degustirala zdrave grickalice – tostirane bademe i suncokretove sjemenke te su za nagradu dobili bedževe s dječjim porukama o zdravoj prehrani, a i sami su imali priliku pisati svoje poruke i slogane te dojmove s radionica. U ovom ciklusu projekta po prvi put će se edukativno-kreativne radionice provoditi i s djecom predškolske dobi u Dječjem vrtiću Zipkica, a projekt „Zdravo i fino“ u 2019. godini financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja – rekla nam je voditeljica Projekta Jasenka Borovčak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook