Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zbor nam je opuštanje od svakodnevnih problema uz dobro druženje i pjesmu'

Otkako su ''izbrusile'' svoje glazbene talente i proširile repertoar, članice Ženskog pjevačkog zborta KUD – a ''Sloboda'' česte su gošće po događanjima u svom Oroslavju, ali i šire


Ženski pjevački zbor Kulturno – umjetničkog društva ''Sloboda'' Oroslavje iduće će godine proslaviti tek deset godina djelovanja, a iza sebe imaju iskustva za još barem toliko. Iako povijest zbora seže u 1978. kada je djelovao kao mješoviti pjevački zbor s četrdesetak članova i članica, s vremenom su se muškarci ''nekamo zgubili'', pa je nakon poduže pauze zbor ponovo počeo djelovati 2010. Dvadesetak članica koje djeluju i danas počela je voditi Ana Pavlina, a od 2013. njihov je voditelj maestro Adam Mokos Pazman.

Uvijek spremne za nastup

Otkako su ''izbrusile'' svoje glazbene talente i proširile repertoar, česte su gošće po događanjima u svom Oroslavju, ali i šire. Zajedno s KUD – om organiziraju tradicionalni božićni i uskršnji koncert, a uz nastupe prema pozivima sudjeluju i na Smotri zborova KZŽ, Ljetu u Mariji Bistrici, Branju grojzdja i susretu zborova u Pregradi te smotri zborova u Velikom Taboru. – Bez obzira na to što smo mi u prosjeku srednja generacija, imamo i melodije i pjesme za mlade. Pjevamo domaće, narodne i kajkavske skladbe, sakralne te mnoge moderne i svjetski popularne pjesme. Probe imamo kontinuirano kroz cijelu godinu dva puta tjedno, kako bi uvijek bile spremne za nastup – ispričala nam je predsjednica KUD – a Zdenka Knezić, koja je članica društva već 40 godina i pjevačica u zboru. Otkrila nam je i kakva atmosfera vlada na probama i putovanjima na nastupe. – Jako smo dobra ekipa koja se dobro poznaje. Znamo sve jedna o drugoj i kao takve smo se međusobno prihvatile, kao i našeg voditelja, koji dobro izlazi s nama na kraj. Dobra je duša i brzo se k nama uklopio, našli smo zajednički jezik – kaže Zdenka.

Zafrkancija i pjesma

Probe uglavnom prolaze bez ikakvih napetosti, sve ležerno upravo kako bi se, kaže Zdenka, uspjele ''odmoriti'' od svakodnevnih obaveza.– Ušla sam u zbor iz rekreativnih razloga, sebi za dušu, to mi je i danas glavni motiv. Svima nam je to opuštanje od poslovnih i svakodnevnih problema i briga, koje zaboravimo barem na tih 3-4 sata tjedno. To ne znači da se na probama zezamo, sad je to sve već na nekoj profesionalnoj razini, radi se ozbiljno. Ne pjeva kak ko zna i može, već po notama i melodiji koju treba primiti u uho i slušati i druge oko sebe. No, bez obzira na to, uvijek se nađe neki trenutak da se to okrene ''nama za dušu'' – ispričala je Zdenka. Na nastupe putuju malim busom u kojem je atmosfera, kaže Zdenka, uvijek na nivou. – U skladu s očekivanjima na probi, kad negdje putujemo uvijek je veselo, zafrkancija, pjesma i dobro druženje gdje god smo u gostima ili kad netko gostuje kod nas. Opuštanje od svakodnevnih problema uz dobro duženje i pjesmu – zaključila je Zdenka.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook