Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbor malih pjesnika: Naj pjesma iz Oroslavja

Pjesma „Zemla spi“, učenika Donatea Sitarića - Knezića iz Osnovne škole Oroslavje, proglašena je najboljom p


Pjesma „Zemla spi“, učenika Donatea Sitarića - Knezića iz Osnovne škole Oroslavje, proglašena je najboljom pjesmom ovogodišnjeg Zbora malih pjesnika. Nagrada pokrovitelja, „Modre laste“ i „Školske knjige“, pripala je i Tomislavu Kuharu iz Međimurja, OŠ Petra Zrinskog Šenkovec, područna škola Mačkovec, kao autoru najuspješnije pjesme „Što sem jo?“ učenika nižih razreda. Najuspješnijom voditeljicom proglašena je Vesnica Kantoci iz Oroslavja.

Zbor malih pjesnika godinama okuplja najmlađe autore kajkavskih stihova. Ove godine na natječaj je prispjelo 298 pjesama, od kojih su prof. Željka Horvat Vukelja, dr. Joža Skok, dr. Ivo Kalinski i prof. Borna Lulić, kao članovi prosudbenoga povjerenstva, odabrali za javno izvođenje 48 pjesama isto toliko autora iz 43 osnovne škole kajkavskog govornog područja.

Među njima iz naše su županije bili zastupljeni učenici osnovnih škola iz Konjščine, Stubičkih Toplica, Donje Stubice, Budinščine, Zlatara, Lobora, Huma na Sutli, Tuhlja, Belca, Krapine, Oroslavja, Petrovskog, Klanjca-PŠ Lučelnica, Marije Bistrice, Orehovice, i Krapinskih Toplica.

Kajkavske pjesme su im objavljene u primjerno uređenom zborniku ilustriranom odabranim radovima s izložbe „Čovjek čovjeku“. Uredili su ga Blanka Sviben i Zvonko Šarčević. Odabrani stihovi „vode nas na putovanje dragim kajkavskim krajem od Međimurja do Gorskog kotara“, napisala je u uvodniku Gordana Valjak, direktorica Pučkoga otvorenoga učilišta dr. Jurja Žerjavića.

Vrijednost je i u tome što su mali autori sami kazivali svoje stihove, što je raznolikošću kaja još više pridonijelo uspjehu ove uistinu lijepe priredbe, ali i njihovo pojavljivanje u narodnim nošnjama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook