Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog neozbiljnosti u radu u Radoboju raspušteni mjesni odbori

Na 45. sjednici Općinskog poglavarstva Radoboja, Poglavarstvo je donijelo odluku o raspuštanju vijeća mjesnih odbora na


Na 45. sjednici Općinskog poglavarstva Radoboja, Poglavarstvo je donijelo odluku o raspuštanju vijeća mjesnih odbora na području općine zbog toga što se nisu donosile odluke i druge aktivnosti vezane za rad mjesne samouprave. Kako saznajemo od radobojskog načelnika Anđelka Topolovca mjesni odbori u tri godine nisu uspjeli donijeti niti jedan financijski plan, a niti godišnji obračun.


- Višenamjenski su trošili sredstva i zbog takve neozbiljnosti pojedinih predsjednika mjesnih odbora imali smo problema kod proračuna. Naime, općina Radoboj na svom području ima deset mjesnih odbora (Radoboj Centar, Radoboj 1, Radoboj 2, Bregi Radobojski i Kraljevec Radobojski, Gorjani Sutinski, Gornja Šemnica, Jazvine, Kraljevec Šemnički, Orehovec Radobojski, Strahinje Radobojsko). Od kada su mjesni odbori formirani, a od toga su prošle dvije godine, predsjednici vijeća mjesnih odbora nisu se uopće sastajali, možda jednom u godinu dana. Nije napravljen niti jednogodišnji plan rada za kalendarsku godinu, a niti višegodišnji plan rada za mandatno razdoblje od četiri godine, što su dužni napraviti i dostaviti Općini - rekao je načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec i dodao kako su ih u nekoliko navrata i upozoravali kako su to dužni napraviti prema pravilima mjesnih odbora.

– Kako nakon naših učestalih pismenih i usmenih zahtjeva da se mjesni odbori ponašaju u skladu s osnovnim pravilima nije urodila plodom, morali smo donijeti ovakvu odluku. Općina Radodoboj išla je na formiranje mjesnih odbora kako bi se pokrenula decentralizacija te kako bi oni postali produžena ruka općinskom poglavarstvu na terenu. Od njih smo trebali dobivati potrebne informacije što je našim mještanima potrebno, koje su njihove osnovne potrebe. No, nažalost sve se svelo na to da su mjesni odbori postali politička organizacija koja se koristila za ostvarivanje političkih ciljeva, što sigurno nije dobro niti za naš pokušaj decentralizacije, a niti za razvoj općine Radoboj općenito – obrazložio je načelnik Topolovec.

U mjesnim odborima HDZ ima većinu u šest odbora, a koalicija HNS-SDP u četiri.

- Da bi dobili ozbiljnost u rada mjesnih odbora treba reducirati njihov broj i u tu ćemo proceduru krenuti odmah. Sazvat ćemo zbor građana u pojedinim mjestima te vidjeti koja to mjesta imaju zajedničke interese i potrebe za infrastrukturu, a nakon toga raspisati izbore za sastav mjesnih odbora. Odluku poglavarstva raspuštanju mjesnih odbora predsjednici mjesnih odbora dobit će na svoje kućne adrese – zaključio je Topolovec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook