Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAVRŠENI 48. 'DANI KAJKAVSKE RIJEČI' U ZLATARU: Najveću pozornost publike tradicionalno je pobudilo 'Pajdaško sprehajanje'

'Zlatni lampaš' osvojili su Gotali' s prikazom 'Babičini mlinci', a manifestacija je završila u nedjelju Festivalom dječje kajkavske popevke


Festivalom dječje kajkavske popevke u nedjelju su u Zlataru završili 48. Dani kajkavske riječi. Izvedeno je 19 novih popevki. Interpretatori su bili učenici osnovnih škola kajkavskoga govornog područja, od Međimurja do Gorskog Kotara. Pod vodstvom svojih učitelja glazbene kulture sami uglazbljuju stihove svojih vršnjaka s prošlogodišnjega Zbora malih pjesnika. Male pjevače pratio je Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda. Osim zlatarske gradonačelnice Jasenke Auguštan - Pentek sudionike su pozdravili potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić i izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek. Kao gošća nastupila je operna pjevačica Manda Sviben iz Zlatara, koja je nekad i sama bila sudionica zlatarskih kajkavskih svečanosti, kao i glazbena pedagoginja Josipa Hopek kojoj je gradonačelnica posebno zahvalila na višedesetljetnom sudjelovanju u festivalskoj priredbi, a prigodom njezina umirovljenja. 

Najveću pozornost publike tradicionalno je pobudilo „Pajdaško sprehajanje“ u organizaciji Radio Zlatara. No, iz godine u godinu sve je manje sudionika koji slikovito prikazuju „kak se negda pri nama delale i živele“. Ove ih je godine bilo osam, a prvu nagradu osvojili su članovi udruge „Gotali“ iz Gotalovca prikazom „Babičini mlinci“. Osim novčane nagrade 2.500 kuna pripao im je i „Zlatni lampaš“, djelo Marijana Turka. Prikazom „Putari“ drugo mjesto i 2000 kuna osvojili su učenici Osnovne škole Belec, a treće, 1500 kuna, obitelj Štefice Škof iz Gornje Batine temom „Pripreme za gosti“. Nagrade je uručila zamjenica župana Jasna Petek. Svi su sudionici nagrađeni s po 500 kuna. Za dobro raspoloženje publike pobrinuli su se Dečki z bregov, a pod šatorom „Učiteljice“, dok je u petak mladi naraštaj oduševio Željko Bebek.

U subotu su održane još dvije priredbe najmlađih kajkavaca, obje u zlatarskoj OŠ Ante Kovačića. Izložba dječjih likovnih radova, koju priprema prof. Zvonko Šarčević, starija je i od same manifestacije. Prispjelo je 589 radova učenika iz 33 osnovne škole, a za izložbu odabran je 81 rad učenika iz 22 škole. „Školska knjiga“ nagradila je šest najuspješnijih autora, među kojima je i dvoje iz KZŽ. To su Nika Grzelja, učenica zlatarske OŠ i Nikola Galović iz OŠ Side Košutić Radoboj. Najvoditeljicom proglašena je Gabrijela Binder iz OŠ Domašinec u Međimurskoj županiji. Na natječaj za Zbor malih pjesnika odazvale su se 54 osnovne škole s 382 pjesme, od kojih je za javno izvođenje i tisak u zbirci povjerenstvo odabralo 50 pjesama isto toliko autora iz 43 škole. Najbolja je pjesma „Na njiva beliečki“ Tina Šarkanja iz OŠ Belec, drugonagrađeni je Jakob Trupković iz OŠ Gornji Mihaljevec za stihove „Međimurske rieči“ , a treće je mjesto osvojila Ivana Šamec iz Područne škole Vrbno pjesmom „Ljubav“. Nagrađena je i najbolja izvedba, a laureati su Jan Baranašić iz Male Subotice za pjesmu „Čmela debela“ i Roko Knezić iz Oroslavja za pjesmu „Dimnjačar“. Najboljom domoljubnom pjesmom proglašena je „Molji sa zauma“ Helene Dolovčak iz OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko. Među pjesnicima nižih razreda izdvojeni su stihovi „Na dedijevom vrtu“ Dore Fažon iz OŠ Šenkovec u Međimurju. Najboljom školom proglašena je Područna škola Tina Ujevića Salinovec u Varaždinskoj županiji, a najvoditeljica je Valentina Posavec Kovač iz iste škole. Zlatarski dogradonačelnik Stanko Majdak članici prosudbene komisije, prof. Željki Horvat-Vukelja, uručio je Plaketu Grada Zlatara, za dugogodišnju suradnju s priredbama najmlađih u Zlataru. Ljepoti Zbora malih pjesnika pridonosi i sudjelovanje malih čakavaca iz Žminja i štokavaca iz Cernika. Pljesak zahvalnosti zavrijedila je i Gordana Valjak, ravnateljica Pučkoga učilišta dr. Jurja Žerjavića, koja je ponijela najveći organizacijski zahtjevan teret uspješnih 48. Dana kajkavske riječi.

Dani kajkavske riječi imali su niz popratnih sadržaja u organizaciji domaćih udruga i OPG-ova. Tako je u belečkoj crkvi koncertirao ugledni mađarski glazbenik Istvan Konya na lutnji, u dječjem vrtiću „Uzdanica“ lutkarski studio Kvak izveo je predstavu za djecu, a za odrasle se pobrinuo Kerekesh Teatar iz Varaždina sa „Skupštinom“. Srednja škola obilježila je Europski dan jezika, a Gljivarsko drušvo „Medenka“ u osnovnoj je školi organiziralo izložbu gljiva sa 128 izložaka ubranih u šumama Ivančice, koje je determinirao prof. Branko Bartolić iz Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza. Na trgu gljivari su pripremili i gljivarski kotlić, kao i ribiči ŠRD „Pastrva“ ribički. Žene su ponudile sugrađanima i gostima stare kolače, „po starinski“,od štruklji s hajdinom kašom do zljevanki.Za dobru kapljicu pobrinula se Udruga vinara „Pajdaš“. Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata bio je u nadležnosti Udruženja obrtnika Zlatar. Također je održan teniski turnir KZŽ, kao i rekreacijska humanitarna utrka „Lastinim putovima 2017.“ te pokazna vježba DVD-a Zlatar. Izviđački bivak, kao i sveta misa u zlatarskoj crkvi UBDM, također su dio sadržajima bogate manifestacije, kao i kulturno-zabavni doprinos KUD-a Belec, KPD-a Zlatarjeve, KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica, Belečkih mažoretkinja, Gradske limene glazbe Zlatar i DFA Cvrgudan.

Prigodom utvrđivanja programa ovogodišnjih 48. Dana kajkavske riječi u Zlataru, zlatarska Udruga „Miljenko Mlakar“ predvidjela je 25. rujna susret s prof.dr. Jožom Skokom u Gradskoj knjižnici. Kako je prije nekoliko mjeseci u njegovu rodnome Petrijancu u Varaždinskoj županiji, čiji je bio počasni građanin, bila promocija njegova zbornika radova „Prilozi povijesti hrvatske kajkavske i dječje književnosti“, u suglasju s autorom trebala je biti i u Zlataru u sklopu Dana kajkavske riječi. Za manifestaciju naš najugledniji znanstvenik kajkavske književnosti desetljećima je bio vezan. Zbornik je trebao promovirati urednik i pjesnik Ernest Fišer, a dr. Skok njegovu novu zbirku „Preludij za anginu pectoris“, za koju je ove godine nagrađen prestižnom nagradom „Tin Ujević“. Kako je dr. Skok početkom rujna iznenada preminuo, predviđena književna večer bila je hommage najvećem kajkavologu. O njegovu stvaralaštvu, njihovu prijateljstvu i suradnji, govorio je prof. dr. Dragutin Rosandić, koji je prvo radno mjesto, ranih pedesetih, imao u Zlataru. Fišerovu zbirku promovirao je književni kritičar Davor Šalat, a stihove je govorila Renata Minđak. U glazbenom intermezzu nastupio je mladi zlatarski glazbenik Martin Žučko. O vezanosti sveučilišnog profesora za zlatarski Zbor malih pjesnika emotivno je govorila Gordana Valjak, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića, naglasivši kako je je prof. Skok sudjelovao i u ovogodišnjem odabiru radova najmlađih kajkavskih pjesnika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook