Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAVRŠEN ZAGORJE BLUES ETNO FESTIVAL: Peto izdanje održalo se u Klanjcu, K. Toplicama, Sv. Križu Začretju i Zaboku

Od 5. do 8. studenog nastupilo je 6 glazbenih formacija iz 3 zemlje, održana je glazbena radionica i predstavljena jedna knjiga


Peto izdanje Zagorje Blues Etno Festivala održalo se od 5. do 8.11. u Klanjcu, Krapinskim Toplicama, Sv. Križu Začretju i Zaboku. Nastupilo je 6 glazbenih formacija iz 3 zemlje, održana je glazbena radionica i predstavljena jedna knjiga. Ulaz na sva događanja je bio besplatan, a spoj edukacije i zabave i ove se godine pokazao vrlo uspješnim.  - Ove je godine ZBEF bio vrlo šarolik, raspon glazbenih stilova koje smo predstavili je čudesan, od mistike Alpine Dweller, blueserice Vanje Sky pa do vrhunski mađarskih mahera "Sonny and his Wild Cows". Vrlo sam zadovoljan i veselim se idućem izdanju - istaknuo je Tomislav Goluban, začetnik festivala i umjetnički direktor.

Klanjec

Prvog dana 5. izdanja Zagorje Blues Etno Festivala, zagorska se publika zaista pokazala kao sjajan domaćin i glazbeni znalac. Galerija Antuna Augustinčića opravdala je povjerenje destinacije gdje se ovogodišnji ZBEF otvorio. Vanja Sky, vrlo perspektivna mlada blueserica iz Buzeta, na zagorske je brege donijela zvuke debitantskog albuma "Bad Penny", a izvela je i neke blues klasike. Vanja je nastupila po prvi puta u Zagorju, a dio publike došao ju je čuti i iz Zagreba. Sjedećih mjesta ponestalo je još prije početka koncerta, ali su svi, pa čak i oni na nogama, uživali u koncertu. - Sjajna lokacija, ugodna atmosfera, kvalitetni izvođači i odlična publika! Ništa se više od ovog ne može poželjeti. I to u ponedjeljak! - komentirao je Tomislav Goluban. 

Krapinske toplice

Drugi dan protekao je u opuštenoj i nasmijanoj atmosferi  u Općinskoj knjižnici Krapinske Toplice.  Učenici OŠ Krapinske Toplice sudjelovali su na radionici ''Blues i usna harmonika'' koju su vodili Boris Hrepić i Tomislav Goluban. Boris je svim polaznicima, a i ostatku publike, pričao o povijesti blues glazbe, a Tomislavu je pripao praktični dio radionice; naučio je učenike kako se svira ovaj mali instrument velikih mogućnosti. Suradnja s tvornicom Hohner i ove se godine pokazala kao dobitna kombinacija za glazbenu edukaciju mladih naraštaja. Ushićenju zajedničkog muziciranja pridonijelo je i iznenađenje za djecu. Naime, svaki polaznik dobio je vlastiti primjerak usne harmonike. Radionicu je posjetila i određena skupina odraslih koji su, kako sami kažu, došli samo slušati i uživati u edukaciji.

Sveti Križ Začretje

U ugodno popunjenom prostoru Muzeja Žitnica u Sv. Križu Začretju, održao se dvostruki koncert. Alpine Dweller, world music bend iz Austrije, svojim je gudalima, harfom, akustičnom gitarom i vrlo originalnom glazbom, posjetitelje ostavio bez daha i zainteresirao ih za svoj glazbeni izričaj. U drugom dijelu večeri Tomislav Goluban je sa svojim bendom kombinirao novi materijal s nadolazećeg albuma ''Chicago Rambler" koji je početkom godine snimljen u Americi uz neke pjesme s prošlih diskografskih izdanja posvećenih zagorskoj glazbi. Koncert je završen zajedničkim muziciranjem oba sastava. Zbivanja u Muzeju Žitnica popratio je i HRT pa je festival  predstavljen u emisiji "Vijesti iz kulture".

Zabok

Zatvaranje ovogodišnjeg Zagorje Blues Etno Festivala održalo se u zabočkom City Caffeu. Početak večeri obilježili su članovi Zagorske mornarice koji su uz simpatičan kratki koncertni nastup predstavili knjigu "Zbornik znanstvenih radova Zagorske mornaričke akademije'' u kojoj su na duhovit način pokušali ispraviti povijesne činjenice koje greškom nisu pripisane Zagorcima. Druženje je nastavljeno sjajnim koncertom mađarskog benda ''Sonny and his Wild Cows''. Plesni ritmovi upakirani u rock i rhythm & blues aranžmane, publiku su vratili u 50-te i 60-te godine prošlog stoljeća.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook