Prethodni članak
Sljedeći članak

Zašto su se rastali ZDS i ZS?

Tri su tjedna prošla od sklapanja sporazuma o političkoj suradnji ZDS-a i ZS-a za predstojeće lokalne izbore kako na žup


Tri su tjedna prošla od sklapanja sporazuma o političkoj suradnji ZDS-a i ZS-a za predstojeće lokalne izbore kako na županijskoj razini, tako i na općinskoj i državnoj, a čini se kako su se već te dvije regionalne stranke po hitnom postupku rastale.

Iako su se prilikom potpisivanja suradnje o zajedničkom izlasku na izbore predstavnici i jedne i druge strane usuglasili kako su im programi kompatibilni, osim u poimanju ulaska Hrvatske u EU i NATO protiv čega je ZS, negdje je puklo. Gdje, pitali smo predsjednike obiju regionalnih stranaka ZDS-a i ZS-a.

Taoci ne žele biti

- Radi se o tome da mi ne želimo biti taoci ničije politike, ni ZDS-a, ni SDP-a, ni bilo koje druge političke stranke. Mi smo za suradnju na partnerskim uvjetima, na ravnopravnim osnovama. Tko želi takvu suradnju, možemo razgovarati, tko ne želi široko mu polje - prokomentirao je šef ZS-a Miljenko Jerneić.

Službeno sporazum nije još raskinut. Je li njihov konačan odabir HDZ nije nam htio potvrditi, dodavši oprezno kako ćemo znati kad za to dođe vrijeme.

Dr. Stanko Belina, predsjednik ZDS-a također nam je potvrdio kako sporazum još nije raskinut. No, dade se naslutiti kako su se razišli.

- ZS i dalje vodi neku svoju politiku koja ide kontra politike ZDS-a. Nismo ušli u nikakav sukob sa ZS-om, no ne možemo se složiti oko ključnih stvari i zajedničkih programa oko lokalnih izbora, nego se već i sad razilazimo u sklapanju koalicija s različitim strankama na općinskim i gradskim razinama – prokomentirao je dr. Belina.

Kako je dodao, ZS želi mjesta tamo gdje to nije moguće, gdje ima jednog do dva člana, a ZDS i do 80 članova ili traži 1 ili 2 mjesta na listi u koaliciji s jednom od najjačih stranaka. Ipak, je, veli Belina, ZDS stranka s jakim organizacijama na terenu, prisutna u Zagorju već punih dvanaest godina.

Od zajedničkog izlaska na izbore stoga čini se neće biti ništa, a kamoli od ujedinjenja tih dvaju regionalnih stranaka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook