Prethodni članak
Sljedeći članak

Započelo s radom reciklažno dvorište u Pregradi, projekt za koji je Grad dobio sredstva iz europskih fondova

Projekt je vrijedan 1,75 milijuna kuna, koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda s 85 posto, odnosno 1,48 milijuna kuna bespovratnih sredstava – istaknuo je prilikom otvorenja gradonačelnik Marko Vešligaj


U ponedjeljak 18. ožujka s radom je započelo reciklažno dvorište u Pregradi. Reciklažno dvorište smjestilo se na adresi Vrhi Pregradski 23, kraj prostora gdje se održava izložba stoke i konja Krapinsko-zagorske županije, a prostire se na površini od 1630 četvornih metara, od čega je površina ograđenog dijela 965 četvornih metara. Time je Grad Pregrada ispunio svoju zakonsku obvezu sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadu. U 26 postavljenih spremnika moći će se odložiti ambalaža od papira i kartona, ambalaža od metala, staklenu ambalaža, plastika i tekstil, glomazni i problematični otpad, baterije i akumulatore, jestiva ulja i masti, boje, deterdžente, lijekovi, električna i elektronička oprema te građevni otpad iz kućanstva do 200 kilograma. Radit će tri dana u tjednu, ponedjeljkom, srijedom i subotom. Inače, gradnja reciklažnog dvorišta  započela je u srpnju 2018. godine, a radove je izvodila tvrtka Geotehnika d.o.o., dok je u opremanju sudjelovala tvrtka Tehnix.

  – Ovo je prvi realizirani projekt za koji je Grad Pregrada dobio sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Projekt je vrijedan 1,75 milijuna kuna, koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda s 85 posto, odnosno 1,48 milijuna kuna bespovratnih sredstava – istaknuo je prilikom otvorenja gradonačelnik Marko Vešligaj. Iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobiven je iznos od 183.671,36 kn dok preostali iznos pokriva Grad Pregrada iz vlastitih proračunskih sredstava.

 - U reciklažnom dvorištu našim sugrađanima omogućit ćemo zbrinjavanje otpada na jedan kvalitetan način, a da bi građani znali kako koristiti dvorište, u suradnji s Općinom Krapinske Toplice ostvareno je i pravo na sufinanciranje edukacijskih aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom te uskoro kreće niz aktivnosti kojima će se pokušati još više osvijestiti građane za brigu o okolišu -  rekao je gradonačelnik Vešligaj  te istaknuo da su izuzetno ponosni na sve što je napravljeno na području gospodarenja otpadom i to od odvajanja otpada na kućnom pragu, zelenih otoka do ovog reciklažnog dvorišta. Dodao je kako još predstoji edukacija građana o važnosti odvajanju otpada.

Reciklažnim dvorištem upravljat će Niskogradnja d.o.o, a kako je pojašnjeno, reciklažno dvorište namijenjeno je odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada. - Otvaranje reciklažnog dvorišta, osim što bi trebalo smanjiti broj divljih odlagališta i količinu otpada bačenog u okoliš, trebalo bi imati pozitivan utjecaj na razvoj svijesti građana o važnosti brige za okoliš. Činjenica da će građani moći bez naknade odlagati navedeni otpad daje nam nadu da taj otpad više neće završavati tamo gdje mu nije mjesto i zagađivati okoliš – rekao je direktor Niskogradnje Pregrada Marijan Peer. U okviru reciklažnog dvorišta, osigurat će se i tzv. “kutak ponovne uporabe“, u koji građani mogu donijeti stvari koje njima više ne trebaju, a koje drugi građani mogu uzeti za daljnju upotrebu. 

Svako domaćinstvo poštom je primilo brošuru koja će služiti kao uputstvo o načinu razvrstavanja otpada. Sve ostale informacije o vrsti i količini otpada moći će se dobiti od službene osobe u reciklažnom dvorištu na broj telefona 049/376-126 te putem e-maila ana.znidarec@niskogradnja.hr.

RADNO VRIJEME RECIKLAŽNOG DVORIŠTA

 Zimsko radno vrijeme  1.10.-31.3.

ponedjeljak: 7:00 – 15:00

srijeda: 10:00 – 18:00

subota: 07:00 – 15:00

Ljetno radno vrijeme  1.4.-30.9.

ponedjeljak:7:00 – 15:00

srijeda: 12:00 – 20:00

subota: 07:00 – 15:00

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče -na naplatama Lučko i Demerje nema dužih čekanja, -prometna nesreća na 342+000 km između čvorova Vrpolje i Prgomet u smjeru Dubrovnika, vozi se zaustavnim trakom uz ograničenje brzine 40 km/h. Riječka obilazn...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program