Prethodni članak
Sljedeći članak

ZANIMLJIVA IZLOŽBA ŠUDIGO-a: Spojili dizajn, umjetnost i nove tehnologije

Izložba je službeno otvorena 10.6. i trajat će sve do 10.7.


Već tradicionalno krajem nastavne godine Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok organizira završnu izložbu kojom želi promovirati učeničke radove pojedinih sektora i zanimanja. Ove godine učenici i profesori programa WEB dizajner predstavili su se izložbom pod nazivom QRIOUS u Velikoj galeriji Grada Zaboka. Izložba je službeno otvorena 10.6. i trajat će sve do 10.7.2019.. Ukoliko niste još posjetili izložbu postoji puno razloga da to učinite. Spoj je to dizajna, umjetnosti i novih tehnologija. Idealno za sve one koji žele vidjeti nešto više i drugačije.
Za potpuni doživljaj izložbe potreban je pametni mobilni uređaj koji ima instaliranu aplikaciju za učitavanje QR koda, a u Galeriji je dostupan besplatan WiFi.

Borjan Komarica, dipl. dizajner i profesor stručnih predmeta grafičkog dizajna i dizajna za web u ŠUDIGO dao je kratak osvrt na izložbu „QRious“.

Kako izložiti virtualne radove u stvarnome svijetu? To je bilo glavno pitanje koje se moralo postaviti po dobivanju zadatka organizacije i održavanja izložbe radova učenika odjela web-dizajna Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću.

Ako ste željni znati odgovor na to pitanje (ili na bilo koje drugo pitanje), znači da ste znatiželjni ili radoznali. Znatiželja je kvaliteta koja se odnosi na radoznalo razmišljanje, kao što su isprobavanje, istraživanje i učenje, a to postaje očito već samim promatranjem ljudi i drugih životinja. Radoznalost je također usko povezana sa svim aspektima ljudskog razvoja i bilo kakav tehnološki, znanstveni ili društveno-kulturni napredak ne bi se dogodio bez ljudski urođene znatiželje.

Tako su i autori izložbe bili radoznali i odgovor se pojavio gotovo odmah, a glasio je: „Nikako. Ili nikako sa zadanim budžetom i vremenom u kojem se izložba mora postaviti.“ Međutim, takav odgovor nije dolazio u obzir, pa je tim krenuo tražiti neki bolji odgovor. I kako to obično biva, pravi odgovor nije došao iznenada, već kao izraz suradnje i timskog rada programera, dizajnera i umjetnica koji rade kao nastavnici u ŠUDIGO-u. I taj odgovor se sada može vidjeti u Velikoj galeriji Grada Zaboka, kao spoj estetskih umjetničkih poriva i praktičnosti inženjerskih rješenja te dizajnerskog umijeća da spoje jedno i drugo.

Prva stvarna izložba virtualnog prostora kojeg oblikuju web-dizajneri, programeri i developeri je istovremeno i posveta apstraktnoj umjetnosti, minimalizmu i pop-artu, a sam naziv izložbe posveta ingenioznosti inženjera koji su izmislili QR („quick response“) barkod za brže čitanje većih količina informacija. Koncept naizgled jednakih prikaza s malim varijacijama je inspiriran Andy Warholom i njegovim djelom „Marilyn Diptych“ (1962.), samo što je ovdje riječ o drugoj globalno prepoznatljivoj „modernoj ikoni“ – QR kodu. Slično kao i diptih Marilyn Monroe, QR-kodovi kriju nešto puno kompleksnije i sadržajnije od samog isprinta na PVC-ploči. Ako ste znatiželjni doznati što, morate iskoristiti svoj pametni telefon i skenirati QR-kod. Budući da se „znatiželjan“ na engleskom kaže „curious“ (što se može napisati i kao „QRious“) iskorištena je i ta činjenica kako bi se posjetitelji izložbe mogli još više povezati s konceptom radoznalosti, isprobavanja i učenja novih stvari jer će morati biti radoznali kako bi provjerili što se krije iza svakog pojedinog izloženog QR-koda.

U tom smislu, treba citirati jednog od najvećih znanstvenika i prosvjetitelja 20. stoljeća Linusa Paulinga koji je rekao: „Zadovoljiti nečiju radoznalost jedan je od najvećih izvora sreće u životu.“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook