Prethodni članak
Sljedeći članak

Zanemarivanje opasnosti i nenošenje kacige glavni su uzroci opasne vožnje motorista

Trenutno je u Policijskoj upravi krapinsko – zagorskoj registrirano 1888 mopeda, 1670 motocikala, 5 lakih četverocikala i 64 četverocikala


Foto: Ilustracija

Unazad pet godina, od 2013. do 2017. na području PU Krapinsko-zagorske evidentirane su 202 prometne nesreće sa mopedima i motociklima, a čak u 141 prometnoj nesreći (udio od visokih 70 %) počinitelji su upravo vozači mopeda i motocikala. U tim prometnim nesrećama smrtno je stradalo 13 vozača i 1 putnik na mopedima i motociklima.

Od 27. do  29. travnja 2018. godine evidentirane su tri prometne nesreće s predmetnim vozilima (1 mopedom, 1 motociklom i 1 četverociklom) u kojima je 1 putnik na četverociklu smrtno stradao, te su dva vozača lako ozlijeđena. Prilikom očevida utvrđene su i dvije visoke koncentracije alkohola kod vozača predmetnih vozila (1,38 g/kg i 2,55 g/kg). Uz navedeno, zaprimljena je još i jedna bolnička prijava u kojoj se također navodi pad vozača s motocikla tijekom proteklog vikenda.

Dolaskom povoljnih meteoroloških uvjeta, sve je više i vozača predmetnih vozila na cestama, isto tako i pojavnih oblika kršenja prometnih propisa s njihove strane. Trenutno je u Policijskoj upravi krapinsko – zagorskoj registrirano 1888 mopeda, 1670 motocikala, 5 lakih četverocikala i 64 četverocikala, a uz taj broj podosta vozača motocikala tranzitira preko naše Policijske uprave.

Slijedom svega navedenog u sljedećem će se razdoblju intenzivirati mjere i radnje u cilju prevencije prometnih nesreća u kojima sudjeluju motociklisti i mopedisti, upozorili su iz zagorske Policijske uprave. Podcjenjivanje vlastitih sposobnosti, zanemarivanje opasnosti, nenošenje zaštitne opreme i nepoštivanje prometnih propisa su glavni uzroci opasne i "divlje" vožnje sa mopedima i motociklima, slijedom toga i nastanka teških prometnih nesreća mopedista i motociklista. Sam motocikl zbog svojih konstrukcijskih elemenata jedan je od najnezaštićenijih vozila, a s druge strane, poradi njegovih tehničkih performansi (ubrzavanje, maksimalna brzina, snaga motora itd.) čini veoma opasan "stroj" za vozače i putnike kao i ostale sudionike u prometu.

Policijska uprava krapinsko-zagorska uputila je i apel svim motociklistima kojeg donosimo u cijelosti:

Poštovani zaljubljenici u motocikle,

potaknuti najnovijim nemilim događajima obraćamo se svima vama koji strastveno volite brzinu i vjetar u kosi, i iznad svega navalu adrenalina kada se kazaljka na brzinomjeru vrtoglavo penje.

Sigurno vam nisu promakle crne statistike da je u zadnjih nekoliko dana čak osam vozača ili suvozača na motociklima i mopedima, poginulo!

Zato neumorno upozoravamo na opasnost koja prijeti vama, vozačima na dva kotača i savjetujemo kako ovakvu vožnju učiniti što sigurnijom, s ciljem da spasimo barem jedan ljudski život ili spriječimo neko drugo teško stradavanje.

Na hrvatskim cestama, u zadnjih pet godina poginulo je 213 motociklista i 56 mopedista (vozači i putnici). Ove brojke znače da je najmanje 270 obitelji osjetilo posljedice nenadoknadivog gubitka svojih najmilijih, a ako se ovaj crni niz nastavi i ove ćemo godine zabilježiti dvoznamenkast broj poginulih motociklista i mopedista.

Većina tih nesreća uzrokovana je prebrzom i neopreznom vožnjom samih vozača, stoga apeliramo na sve vas koji uživate u vožnji motociklom da ne pridonosite crnim brojkama nego da poštujući propise, defenzivnom vožnjom i promišljanjem, u prvom redu o sebi samima, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, pomognete da svako vaše putovanje završi sretno na željenom odredištu.

Sretan i siguran put žele vam vaši „plavci“!

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook