Prethodni članak
Sljedeći članak

Zaljubljenik u sport, entuzijast i kroničar u pola stoljeća osvojio i sakupio blizu 1300 trofeja

Da su svi koji pogledaju Borisovo blago u muzeju sporta u potkrovlju privatne kuće u Ulici A. Starčevića 1 u Krapini oduševljeni, govore već dvije knjige dojmova, ispunjene pohvalama


Osnivač i organizator krapinskog MNK Yeti, Boris Vodolšak, pravi je zaljubljenik u sport. Njegova ljubav i entuzijazam prema sportu zaslužni su što je klub Yeti postao i ostao poseban te što se igrači koji su branili njegove boje, kao i pehari, diplome, priznanja, nagrade, dresovi, fotografije, neće zaboraviti. Naime, sa željom da sačuva trag o bogatoj krapinskoj povijesti sporta, kolegama nogometašima i košarkašima Yetija, Boris je 2015. godine, uz jubilarni 50. Festival kajkavskih popevki, otvorio za javnost prvi muzej sporta u Krapini, privatni Nogometno – košarkaški muzej Yeti.

Sve krenulo još u djetinjstvu


Ljubav prema sportu, društvenim i natjecateljskim igrama, Boris gaji još od djetinjstva. – Već od svoje 13. godine počeo sam bilježiti statističke podatke vezane za svoje sportske aktivnosti, šnaps, badminton, košarku, nogomet, stolni tenis, ručno kuglanje… Nakon osnivanja ekipa 10 Maj, Tinčeki, MNK i KK Yeti bilježio sam sve rezultate i slagao u svoje mape – kaže Boris, čijem peru ništa nije promaklo, pa Muzej Yeti predstavlja neiscrpnu i fasicinantnu zbirku podataka, predmeta i uspomena. Da su svi koji pogledaju Borisovo blago u potkrovlju privatne kuće oduševljeni, govore već dvije knjige dojmova, ispunjene pohvalama. Zašto naziv Yeti, pitali smo Borisa. – Naziv klubu, pa i muzeju, dali smo po snježnom čovjeku s Himalaje, koji je na najvišem vrhu svijeta, najjači, neuhvatljiv za sve – pojašnjava Boris, a da su Yetiji bili neuhvatljivi, govore vitrine pune trofeja. Klub je osnovan 1974. godine, a ekipa je nastupila na 200 seniorskih i 10 veteranskih turnira i svake godine povodom svojih obljetnica organiziraju pozivne turnire.

Nabrajati sve uspjehe bilo bi previše, no onaj koji je Borisu među dražima jest kup Zagorja 1985. g. u Tuheljskim Toplicama. – U velikom finalu igrali su MNK Yeti i KEKO Klanjec, pojačan Robertom Prosinečkim i nekolicinom igrača Dinama. Nakon 3:3 u regularnom dijelu, Yetiji su nakon sedmeraca pobjedili 5:4 i ponijeli službenu titulu najbolje zagorske malonogometne ekipe – sjeća se Boris, koji je u 50 godina osvojio i sakupio blizu 1300 raznih trofeja. Muzej krase i maskote, karikature Yetijevih članova koje je prema Borisovim opisima nacrtao prof. Milivoj Arbanas, zatim pokloni za ekipu, poput originalnih dresova hrvatske nogometne reprezentacije.

Petkom u garaži

Kada je 1989. godine bila velika poplava u Zagorju, trofeji su bili smješteni u prizemlju. Otvorio sam vrata i trefoji su plivali prema meni. Tada sam odlučio da ću jednog dana, kada sagradimo novu kuću, napraviti za njih poseban prostor. Tako je i bilo - kaže Boris. Na zidovima njegovog muzeja možemo iščitati da je Boris zabio 2040 golova u 680 utakmica i 22 puta dobio nagradu za najboljeg strijelca. Koliki je njegov zanos, pokazuje i činjenica da su automobili u obitelji u prepoznatljivim bojama kluba, crvenoj, bijeloj i zelenoj. Sada društvo djeluje kao Športsko društvo Yeti, koje se bavi rekreacijskim sportovima, a već godinama svakog, osim Velikog petka, ekipa se okuplja u Borisovoj garaži (koja zaista ne izgleda kao garaža, već galerija u malom), gdje se igra belot, lora, šah, a povremeno i kugla i boća. Zidove garaže krase također trofeji, posteri, fotografije, a posebno je upečatljiva slika od puzzli, površine 3 puta 2 metra s 18 tisuća komadića. – Ja sam sastavio jednu trećinu, ostalo obitelj i prijatelji, trebalo nam je tri mjeseca – priča nam Boris. Njegov je trud prepoznala i šira lokalna zajednica, pa je 2014. godine dobio povelju grada Krapine za osobiti doprinos u razvoju tjelesne kulture i sporta za grad, kao i priznanje za životno djelo Krapinskog sportskog saveza, a ta su mu priznanja među najdražima.


Rad na knjizi

Koji su mu njegovi eksponati najvredniji, nije nam mogao reći. – Teško je to izdvojiti, kao i roditelju koje mu je dijete najdraže. Ovaj muzej je naplata mojeg truda kroz godine, hobija kojim sam se bavio praktički od djetinjstva – priča Boris, koji je zadovoljan kada dođu posjetitelji za koje ima bezbroj priča. Muzej je otvoren u vrijeme krapinskog Festivala, ove se godine prvi puta uključio u Noć muzeja, a može se ragledati svakog dana uz najavu na broj 098/983-0311. – Pehare možeš kupiti, ali podatke i opise s turnira, doživljaje, ne možeš – zaključuje Boris, koji za 50. obljetnicu kluba planira izdati i knjigu, koju je već započeo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook