Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zalagat ćemo se da se realizira izgradnja brze pruge od Čakovca do Zaboka, ali i da počne izgradnja drugog profila autoceste'

Župan Željko Kolar i zamjenik župana Anđelko Ferek - Jambrek održali su press konferenciju


U Krapini je danas održana konferencija za novinare na kojoj su rezultate i planove u domeni gospodarstva, poljoprivrede, prometa i komunalne infrastrukture predstavili župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek.


O lanjskom godini govorio je Ferek – Jambrek rekavši kako je u 2018. godini u gospodarstvo uloženo 31. 301. 430, 00 kuna, u poljoprivredu 4.751.000,00 kuna te u promet i komunalnu infrastrukturu 3.123.000, 00 kuna. – Posebno smo ponosni na činjenicu da smo iskoristili dodatna sredstva u mjeri 'kreditom do uspjeha'. Odobreni iznosi subvencija za naše poduzetnike bile su u iznosu od 31.779.000,00 kuna, a u sklopu novih investicija novozaposleno je 75 ljudi – objasnio je zamjenik župana za gospodarstvo osvrnuvši se i na konstantno smanjene stope nezaposlenosti u Krapinsko – zagorskoj županiji koja je 2017. Iznosila 9,2 %, a 2018. godine smanjila 6,2%.


Na konferenciji je bilo riječi i o Poslovno – tehnološkom inkubatoru koji je u provedbi. Riječ je o projektu vrijednom oko 33 milijuna kuna, od čega su dobivena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od oko 21, 5 milijuna kuna. Tijekom 2018. godine izdano je i 13 građevinskih dozvola za gospodarsko – razvojne projekte, a dožupan je istaknuo da je naša županija pri samom vrhu kada je u pitanju rješavanja predmeta legalizacije. -U resoru poljoprivrede imali smo raspisano čak 11 mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje za što smo izdvojili 2,7 milijuna kuna. Posebno mi je drago što je iskorištenost mjera 98 %, a kao najvažnije bih izdvojio one za povećanje uzgoja zagorskog purana čime sve više povećavamo broj jata te mjeru kojom se sufinancirala analiza zlatne žutice koja je ozbiljna bolest vinove loze i sve raširenija na našem području – naglasio je Anđelko Ferek – Jambrek. Za sudjelovanje na 21 manifestaciji i sajmovima, Županije je izdvojila 1.100.000, 00 kuna.


Zamjenik župana za gospodarstvo istaknuo je kako je Županija, sukladno mogućnostima, pomagala i jedinicama lokalne samouprave pri sanaciji klizišta te rješavanju ostalih prometnih problema za što je utrošeno više od 1,85 milijuna kuna.
Od projekata u prometu i Ferek Jambrek i župan Kolar kao najvažnije naglasili su izradu Master plana prometnog sustava Grada Zaboka, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije, pripremanje dokumentacije za projekt izgradnje i uređenja željezničke dionice pod nazivom 'Lepoglavska spojnica', izgradnja punog profila autoceste A2 Zagreb – Macelj od tunela 'Sv. Tri Kralja' do čvora Đurmanec te inicijativu za revitalizaciju Kumrovečke pruge. -Mi smatramo da je pruga od mađarske granice do Čakovca, Varaždina, Novog Golubvca preko Jesenja do Krapine i sa spojem na Zabok je jedan dugoročan projekt koji smatramo da je od državnog značaja. HŽ Infrastruktura je potpisala ugovor za izradu projektne dokumentacije, a tri županije, Međimurska, Varaždinska i Krapinsko – zagorska to sufinanciraju upravo zato da budemo uključeni u čitav proces te da projekt bude gotov do nove financijske omotnice gdje bi trebala biti osigurana ta sredstva. Vjerujemo da bi se na principu Pelješkog mosta mogao naći investitor te da se 2023. godine počne radovima – naglasio je Kolar. Spomenuo je i da je velika važnost inicijative za izgradnju punog profila autoceste A2 uz riječi da su Slovenci svoj dio završili pa je sada KZŽ uputila Vladi da se pokrenu pregovori s koncesionarom da se to započne i s hrvatske strane kako se ne bi stvarale gužve. -Potporu dajemo i inicijativi za revitalizaciju Kumrovečke pruge, no prema informacijama s kojima sad raspolažemo, bojim se da taj projekt neće moći poleti dok ne uđemo u Schengen – naglasio je Kolar dodajući kako proračun za 2019. godinu, za područja gospodarstva, poljoprivrede, prometa i komunalne infrastrukture, iznosi 64.298. 750,00 kuna od čega će velika većina biti usmjerena na izgradnju poduzetničkog inkubatora budući da će se većina radova vršiti upravo u ovoj godini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook