Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski župan i (grado)načelnici šalju Plenkoviću zajedničko pismo

S čelnicima zagorskih gradova i općina župan Željko Kolar danas je održao sastanak u Energetskom centru Bračak


Danas je u Energetskom centru Bračak održan sastanak predstavnika Krapinsko - zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom i zagorskih gradonačelnika i načelnika. Jedna od glavnih tema bila je priprema i zajednički dogovor oko projekata za razvoj širokopojasnog interneta na području županije u sklopu čega je direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar prezentirala zagorskim gradonačelnicima i načelnicima informacije o natječaju „Izgradnja mreža sljedeće generacije NGN/pristupnih mreža  sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“.

-Razgovarali smo o mogućnostima prijave projekta širokopojasnog interneta. Projekt bi se pripremao u četiri zone kojima bi se pokrilo područje čitave Krapinsko – zagorske županije. Postoji mogućnost sufinanciranja izrade same projektne dokumentacije za te projekte, kao i za ostale koji se u budućnosti planiraju financirati sredstvima europskih i nacionalnih fondova – rekla je Barilar najavivši kako će organizirati i dvije radionice kojima bi pomogli općinama i gradovima da što jednostavnije i što prije prijave svoje projekte i uspješno popune potrebne obrasce te dobiju sve informacije.

Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, zagorskim gradonačelnicima i načelnicima prezentirao je rezultate pripreme projekta NEWLIGHT. –Riječ je o velikoj rekonstrukciji javne rasvjete u 57 gradova i općina Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Projekt je u završnoj fazi, na općinskim i gradskim vijećima ovih se dana donose odluke o pokretanju investicije. Računamo da će ukupni iznos investicije iznositi oko 135 milijuna kuna. Isto tako, prezentirali smo im i svojevrsni zastoj u korištenju bespovratnih sredstava iz mjere 4.C4, gdje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nije donijelo okvir za korištenje bespovratnih sredstava, nego je ta sredstva uputila u HBOR, kako bi se koristila kao kreditna sredstva. Na to naši gradovi i općine imaju po nama opravdanu mogućnost negodovanja i žalbe jer smatramo da je trebalo koristiti mogućnost korištenja bespovratnih sredstava, pogotovo kad je ovakav veliki investicijski projekt spreman – rekao je Domac.

Krapinsko – zagorski župan Kolar, koji ovakve sastanke organizira nekoliko puta godišnje, rekao nam je kako u slučajevima kad su u pitanju projekti koji se protežu po čitavoj županiji, Županija uzima ulogu koordinatora. -Tako smo i danas pokušali koordinirati da se naši gradovi i općine dogovore oko širokopojasnog interneta i načina tko će po kojim skupinama ići u izradu projektne dokumentacije, a nakon toga i biti nositelj javljanja na natječaj. ZARA će im sa svojim ljudima i sa svojim znanjem biti na raspolaganju, jer je važno da što više projekata bude dobro pripremljeno, da imamo iz čega birati. Također, iskoristili smo priliku da pozovemo ljude iz Savjetodavne službe da malo približe mjeru 5.2.1., iako osobno smatram da će od nje Zagorje imati male ili nikakve koristi – istaknuo je župan Kolar.

Poput Julija Domca, i župan Kolar negoduje što su bespovratna sredstva za projekt rekonstrukcija javnih rasvjeta pretvorena u kreditna sredstva. - Razgovarali smo s tri, četiri ministara koji su se u međuvremenu mijenjali, nudili smo im našu stručnu pomoć da se naprave strateški dokumenti koji su potrebni da se mjera 4.C4 aktivira, imamo mogućnost zajedno sa Zagrebačkom županijom povući 20 milijuna eura i nečijom odlukom se sredstva usmjeruju u HBOR. Tako da za nešto što smo planirali unaprijed, jedini u Hrvatskoj, a što je praksa svugdje u Europi, nismo u mogućnosti povući bespovratna sredstva, nego moramo ići na neka alternativna rješenja. Ja na tome sigurno neću stati. Danas sam dogovorio s gradonačelnicima i načelnicima da ćemo napisati jedno pismo, kojeg će potpisati svi naši gradonačelnici i načelnici, koje ću poslati premijeru Plenkoviću i nadležnim ministrima jer želim i inzistiram na jasnom obrazloženju zbog čega mjera koja je dogovorena, za koju se, kad smo mi kretali u postupak, znalo da nam je na raspolaganju, zbog čega se ona neće aktivirati, zbog čega smo mi onemogućeni da povučemo sredstva iz Europske unije – najavio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook