Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKI UGOSTITELJI: 'Da ih zlatom plaćaš, konobara ni kuhara nema ni za lijek'

Oglasi za konobare, kuhare, spremačice i druga radna mjesta u ugostiteljstvu stalno se vrte


I dok je smanjeni interes djece za upis u srednju školu za zanimanje konobar, potražnja tržišta upravo za konobarima trenutno je veća nego ikada. Barem su nam tako rekli ugostitelji s kojima smo razgovarali i koji su nam se požalili kako muče muku s radnom snagom, obzirom da trenutno imaju pojačan obim posla.

Popuštanja epidemioloških mjera dovela su do velike popunjenosti zagorskih toplica, organizacije svadbi i raznih svečanosti te dolaska turista u lijepo nam Zagorje, što znači puno posla za ugostitelje koji su ga jedva dočekali. No, gotovo svi oni žale se kako ne mogu pronaći konobare, a ni kuhare, koji bi sav taj posao odrađivali.

Nitko ne želi taj posao

Nema čovjeka. Da ga zlatom plaćaš, nema ni za lijek. Ni konobara, ni kuhara – rekao nam je Darko Grden, vlasnik Lojzekove hiže u Gusakovcu u Gornjoj Stubici, restorana i izletišta poznatog po autohtonoj zagorskoj hrani i prekrasnom ambijentu i okolišu. Vlasnik kaže kako već neko vrijeme 'vrti' oglas da traži konobara, no djelatnika je nemoguće pronaći. – Ne tražimo mi konobara samo sezonski, već na neodređeno. Čak ne mora biti ni profesionalac, odnosno izučeni konobar, važno nam je samo da hoće delati – kaže Grden. Na oglas se javljaju rijetki. A kad dođu i kad im vlasnik kaže kako se uz zaposlenje podrazumijeva i prijava na neodređeno, zanimljivo, svi odustanu. Još bi se možda radnik, kaže, našao 'na crno', ali uz prijavu nema šanse. – Nije problem u novcu. Plaće konobara danas su oko tisuću eura i mi smo spremni to platiti. No, ili nitko taj posao ne želi raditi, ili ne bi da ga se prijavi. Smatram da je problem taj što nekima država daje prevelike socijalne naknade, zbog čega nemaju potrebu za zaposlenjem i prijavom i ne da im se delati – istaknuo je Grden.

'Krpaju' se s postojećom radnom snagom

U potrazi za radnom snagom su i u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici gdje, kako nam je rekao direktor Elvis Pavleković, trenutno imaju više gostiju nego ikad i bilježe bolje rezultate nego rekordne 2019. godine. – U cijeloj Hrvatskoj fali 8 tisuća radnika u turizmu. Fali i nama, konobara, kuhara, spremačica, čistačica, djelatnika poput domara, što zbog povećanog obima posla, što zbog prirodnog odljeva radne snage. Interes za tim poslovima je mali, rijetko nam se javljaju osobe te struke, za te se poslove prijavljuju i oni s pravnim, komercijalnim i sličnim školama, koji ne rade u struci – rekao je Pavleković. Terme Jezerčica dosad su u ljetnim mjesecima na sezonu zapošljavale učenike zabočke strukovne srednje škole, odnosno konobare i kuhare, a neki od njih u Termama bi našli i stalno zaposlenje. – Lani u šestom mjesecu zbog korone nismo zapošljavali učenike na ovakav način, stoga su mnogi od njih otišli u druga zanimanja i snašli se. Zasad se nekako pokrivamo s postojećom radnom snagom – kaže Pavleković.

Slično je i u Punkt Beer Houseu u Mokricama. – Trenutno smo posložili situaciju, no uvijek trebamo još ljudi. Odaziv za radna mjesta konobara i kuhara je mali, a najteže je pronaći pomoćne radnike u kuhinji – rekli su nam iz Punkta, dodavši kako se najbolji ljudi nalaze preko preporuka i tada se dobivaju najkvalitetniji djelatnici, a pozvali su sve ozbiljno zainteresirane konobare da se slobodno jave ukoliko se žele priključiti Punkt ekipi.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook