Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski rezervisti, rame uz rame s profesionalnim vojnicima, kvalitetno odradili zahtjevnu vojnu vježbu

Dečkima iz rezervnog sastava prve bojne 1. Pješačke pukovnije dobrodošlicu je u Zaboku poželio župan Željko Kolar, ne skrivajući ponos


Na vojnom vježbalištu 'Gakovo' održana je vojna vježba Hrvatske vojske pod nazivom 'Velebit 18 – združena snaga', na kojoj su, rame uz rame s profesionalnim jedinicama Hrvatske vojske sudjelovali i Zagorci iz rezervnog sastava 1. Pješačke pukovnije. Naši 'zagorski rezervisti' vratili su se danas popodne, a na starom autobusnom kolodovoru u Zaboku dočekao ih župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

Župan nije krio ponos članovima rezervnog sastava. - Prije svega im želim dobrodošlicu doma nakon desetak dana s jedne izuzetno velike i komplicirane vojne vježbe u kojoj je naša satnija 1. bojne 1. pukovnije sudjelovala jedina kao rezervni sastav na ovoj vojnoj vježbi. Prema riječima pukovnika Romana Kelnerića, ali i ostalih iz Hrvatske vojske, dečki su ostavili fenomenalan dojam sa svojom ozbiljnošću, profesionalnošću, trudom i marom. Mora se znati da su bili bok uz bok s vrhunski opremljenim profesionalnim jedinicama Hrvatske vojske i policije i moramo biti ponosni na njih – istaknuo je župan Kolar, dodavši da je znao da će Zagorci biti na visini zadatka. - Kada su došla 3 autobusa i kada su počeli izlaziti u uniformama, prošli su me trnci jer sam sjetio kako smo mi odlazili na ratište i kako su obitelji s malom djecom i majke dočekivale naše vojnike s ratišta. Oni su u ovih 10 dana postigli jedinstvo, a kada vi u uniformi s nekim steknete prijateljstvo i bliskost, to je za čitav život. Nadam se samo da ovi naši mladi dečki nikad neće biti u poziciji da moraju u stvarni rat kao što je to morala moja generacija, kada su najbolji među nama zapravo ostali na bojištima i dali svoj život za obranu Hrvatske – dodao je župan. Kako bi vojnici znali da se na njih misli, Krapinsko – zagorska županija organizirala je Optimiste Zagorja da ih razvesele na kraju vježbe i da malo 'profeštaju', dodao je župan.

Da su ga dečki iz Krapinsko – zagorske županije ugodno iznenadili na vojnoj vježbi, potvrdio je pukovnik Roman Kelnerić. - Imam iskustva s radom pričuve već dvije godine. Ovo je drugi puta da se diže satnija, prošle godine u Slavoniji, a ove godine ovdje. Svi koji su dolazili u obilaske impresionirani su. To je zato jer to ipak nisu ročnici, nego izgrađene osobe koje imaju svoje živote i koji se znaju postaviti kada treba. Dosta je aktivno bilo, već nakon 2 dana smo počeli sudjelovati u vježbi koja je traje 72 sata, svaki dan smo imali jedan vod koji je 24 sata bio na osiguranju baze, tako da su se ljudi, s obzirom da su došli iz civilstva malo i potrošili. Rekli smo im, ako netko ne može pratiti tempo, da nema potrebe, no oni su svi htjeli to odraditi. Posebno mi je drago da smo mogli tu zadaću odraditi kvalitetno – rekao je pukovnik Kelnerić, dodavši da nikakve razlike nema u obučavanju regularne vojske odnosno djelatnih sastava i pričuvnih i da je isti program obuke.

Prvi dočasnik 1. voda 1. satnije 1. bojne 1. Pukovnije Krešimir Končevski istaknuo je da je ovo prvi puta da je rezervni sastav sudjelovao u tako velikoj vojnoj vježbi. - Kao pripadnik HV – a u vrijeme Domovinskog rata mogu biti ponosan na ove mlađe dečke koji su bili s nama na terenu jer su se pokazali kao izuzetno profesionalni i ljudi koji su u profesionalnom sastavu HV – a bili su iznenađeni načinom na koji su prihvatili i obavili zadatak koji im je bio povjeren. Prikazali smo na koji se način pričuvni sastav može upotrijebiti u akcijama koje bi eventualno bile potrebne i planirane u smislu obrane Hrvatske ili obrane od nekoga agresora koji bi se u našem slučaju ubacivao na teritorij RH – objasnio je Končevski, dodajući da je ova obuka rezervistima dala neke vještine te da su na raspolaganju u slučaju da se vojska treba angažirati u određenim situacijama. Končevski je prokomentirao i druženje uz Optimiste Zagorja. - Svi skupa smo uz zagorsku popevku pokazali i ostalima koji su u sklopu HV – a na koji način se znamo i zabavljati, bili su oduševljeni s našim ponašanjem, profesionalnim pristupom, ai veseljem koje smo im unesli u njihov vojnički život – rekao je Končevski.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Od 12:45 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je za sav promet.   Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je Gračaca, Kar...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program