Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski rezervisti, rame uz rame s profesionalnim vojnicima, kvalitetno odradili zahtjevnu vojnu vježbu

Dečkima iz rezervnog sastava prve bojne 1. Pješačke pukovnije dobrodošlicu je u Zaboku poželio župan Željko Kolar, ne skrivajući ponos


Na vojnom vježbalištu 'Gakovo' održana je vojna vježba Hrvatske vojske pod nazivom 'Velebit 18 – združena snaga', na kojoj su, rame uz rame s profesionalnim jedinicama Hrvatske vojske sudjelovali i Zagorci iz rezervnog sastava 1. Pješačke pukovnije. Naši 'zagorski rezervisti' vratili su se danas popodne, a na starom autobusnom kolodovoru u Zaboku dočekao ih župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

Župan nije krio ponos članovima rezervnog sastava. - Prije svega im želim dobrodošlicu doma nakon desetak dana s jedne izuzetno velike i komplicirane vojne vježbe u kojoj je naša satnija 1. bojne 1. pukovnije sudjelovala jedina kao rezervni sastav na ovoj vojnoj vježbi. Prema riječima pukovnika Romana Kelnerića, ali i ostalih iz Hrvatske vojske, dečki su ostavili fenomenalan dojam sa svojom ozbiljnošću, profesionalnošću, trudom i marom. Mora se znati da su bili bok uz bok s vrhunski opremljenim profesionalnim jedinicama Hrvatske vojske i policije i moramo biti ponosni na njih – istaknuo je župan Kolar, dodavši da je znao da će Zagorci biti na visini zadatka. - Kada su došla 3 autobusa i kada su počeli izlaziti u uniformama, prošli su me trnci jer sam sjetio kako smo mi odlazili na ratište i kako su obitelji s malom djecom i majke dočekivale naše vojnike s ratišta. Oni su u ovih 10 dana postigli jedinstvo, a kada vi u uniformi s nekim steknete prijateljstvo i bliskost, to je za čitav život. Nadam se samo da ovi naši mladi dečki nikad neće biti u poziciji da moraju u stvarni rat kao što je to morala moja generacija, kada su najbolji među nama zapravo ostali na bojištima i dali svoj život za obranu Hrvatske – dodao je župan. Kako bi vojnici znali da se na njih misli, Krapinsko – zagorska županija organizirala je Optimiste Zagorja da ih razvesele na kraju vježbe i da malo 'profeštaju', dodao je župan.

Da su ga dečki iz Krapinsko – zagorske županije ugodno iznenadili na vojnoj vježbi, potvrdio je pukovnik Roman Kelnerić. - Imam iskustva s radom pričuve već dvije godine. Ovo je drugi puta da se diže satnija, prošle godine u Slavoniji, a ove godine ovdje. Svi koji su dolazili u obilaske impresionirani su. To je zato jer to ipak nisu ročnici, nego izgrađene osobe koje imaju svoje živote i koji se znaju postaviti kada treba. Dosta je aktivno bilo, već nakon 2 dana smo počeli sudjelovati u vježbi koja je traje 72 sata, svaki dan smo imali jedan vod koji je 24 sata bio na osiguranju baze, tako da su se ljudi, s obzirom da su došli iz civilstva malo i potrošili. Rekli smo im, ako netko ne može pratiti tempo, da nema potrebe, no oni su svi htjeli to odraditi. Posebno mi je drago da smo mogli tu zadaću odraditi kvalitetno – rekao je pukovnik Kelnerić, dodavši da nikakve razlike nema u obučavanju regularne vojske odnosno djelatnih sastava i pričuvnih i da je isti program obuke.

Prvi dočasnik 1. voda 1. satnije 1. bojne 1. Pukovnije Krešimir Končevski istaknuo je da je ovo prvi puta da je rezervni sastav sudjelovao u tako velikoj vojnoj vježbi. - Kao pripadnik HV – a u vrijeme Domovinskog rata mogu biti ponosan na ove mlađe dečke koji su bili s nama na terenu jer su se pokazali kao izuzetno profesionalni i ljudi koji su u profesionalnom sastavu HV – a bili su iznenađeni načinom na koji su prihvatili i obavili zadatak koji im je bio povjeren. Prikazali smo na koji se način pričuvni sastav može upotrijebiti u akcijama koje bi eventualno bile potrebne i planirane u smislu obrane Hrvatske ili obrane od nekoga agresora koji bi se u našem slučaju ubacivao na teritorij RH – objasnio je Končevski, dodajući da je ova obuka rezervistima dala neke vještine te da su na raspolaganju u slučaju da se vojska treba angažirati u određenim situacijama. Končevski je prokomentirao i druženje uz Optimiste Zagorja. - Svi skupa smo uz zagorsku popevku pokazali i ostalima koji su u sklopu HV – a na koji način se znamo i zabavljati, bili su oduševljeni s našim ponašanjem, profesionalnim pristupom, ai veseljem koje smo im unesli u njihov vojnički život – rekao je Končevski.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook