Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski osnovnoškolci na državnom Lidranu predstavili se igrokazom, radijskom emisijom te brojnim literarnim radovima

Najbolja i originalna umjetnička literarna, dramsko-scenska i novinarska ostvarenja učenika osnovnih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji i njihovih mentora i ove su godine izvedena na Lidranu koji se održao u Primoštenu od 20. do 22. ožujka u Hotelu Zora


U iznimno jakoj konkurenciji iz cijele države, predstavnici OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, OŠ Oroslavje, OŠ Bedekovčina i OŠ Ante Kovačića u Zlataru predstavili su stvaralaštvo, mladenačke ideje, razmišljanja, intenzivan rad i kreacije učenika i mentora kao najbolja ostvarenja u Županiji.

Od ukupno dvadeset i jednog skupnog scenskog nastupâ, učenici četvrtog razreda i članovi lutkarske grupe iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku Dora i Ivona Bobičanec, Vigor Borovčak, Saša Brezak, Ivan Dačnik, Leona Gašparić, Bruna Goluban, Ema Majstorović, Mirna Videk i Noa Herčko, pod mentorstvom Ljiljane Mokrovčak i Ruže Novak, izveli su lutkarsku predstavu Poštarska bajka na zagorski način prema djelu češkoga književnika Karela Čapeka, no ovaj put u kajkavskoj obradi, na zabočkom dijalektu i duhovito prilagođenoj lokalitetima i prilikama zagorskoga kraja u likovima Marice i Franceka, poštara i poštanskih patuljaka, bake i djevojčice te psa i puranâ u humorističnim obratima sa sretnim bajkovitim krajem. Popularna dječja bajka u lutkarskoj izvedbi pokazala je izvrstan spoj dječje glume/glasova/pjevanja, pokreta lutaka i projekcije crteža u pokretu, čime se fabula kreativno prenijela duhovitim i pogođenim dijalozima i spojem projekcije koju su pratili dječji glasovi i pjesma. Lutke, kao i izvedba učenika oduševili su publiku i članove Prosudbenog povjerenstva koji su istaknuli originalnost lutaka, izvrsnu kontrolu glasova iza paravana, melodioznost dijalekta i cjelokupnu stvaralačku ideju.

U konkurenciji 21 pojedinačnog scenskog nastupâ nastupila je učenica 5. razreda Jana Šalec iz OŠ Oroslavje koja je s mentoricom Vesnicom Kantoci pripremila kazivanje poezije – pjesmu Biela… obična… mala autorice Anite Šalec. Nježna i suptilna misaona pjesma u kojoj poetske cjeline počinju pitanjem Pitaš me kaj bi štela biti?, obrazlaganjima negativnih odgovora zaokružuje se nenadanom poantom motiva svijeće koja osvjetljava putove drugih ljudi i čini ih sretnima te se metaforički spaja s motivom svjetla i bijelom bojom kao simbolima dobrote i čistoće i pridjevima obična i mala kao simbolima jednostavnosti i iskrenosti, duše koja zaslužuje stati pred Boga u raju. Učenica je pjesmu kazivala čak dvaput – drugi put u revijalnom dijelu pri zatvaranju smotre kao jedna od najboljih u pojedinačnim nastupima. Učenica 7. razreda Leonarda Ban iz OŠ Bedekovčina pod mentorstvom Marka Valeca napisala je literarni rad Šuplji mišić, a učenici 8. razreda Karlo Bogi i Vilim Kobeščak iz OŠ Ante Kovačića u Zlataru pod mentorstvom Denisa Vinceka predstavili su 10-minutnu radijsku emisiju Ljuba zvonarka.

Učenici i mentori dobili su zaslužena Priznanja i Zahvalnice, ali još važnije, na najbolji su način predstavili svoja ostvarenja s odrednicom prepoznate izvrsnosti na krilima mašte i predanom radu mentora, kao biseri Krapinsko-zagorske županije, ali i cijele Hrvatske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook