Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski knjižničari pouzdani su izvori informacija i čuvari bogatog kulturnog naslijeđa našeg kraja

U Donjoj Stubici svečano je obilježena 20. godišnjica Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije


Proteklog je petka u Pučkom otvorenom učilištu - Knjižnici Donja Stubica održana Svečana skupština povodom 20. godišnjice djelovanja Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije. Skupštini je nazočilo 30-ak sadašnjih i bivših članova Društva. Na rad Društva u proteklih dvadeset godina osvrnule su se bivše predsjednice Suzana Deak i Danica Pelko.

Knjižničarstvo službeno postoji u Zagorju od osnutka Ilirske čitaonice u Krapini 1845. godine. Od tog vremena do danas mnogo se toga promijenilo, a značajnu ulogu u suvremenim promjenama pripisujemo Društvu koje je osnovano 1998. godine zalaganjem knjižničarke Suzane Deak.

Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije pokrenulo je i realiziralo nekoliko značajnih programa. Najvažniji projekti Društva bili su publikacija Vodič kroz knjižnice Krapinsko-zagorske županije, Knjižno blago Hrvatskoga zagorja, dok je danas jedna od najznačajnijih aktivnosti Društva projekt Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m – Dan bajki i priča, čije je prvo izdanje bilo ove godine u Krapini. Knjižničari su pokretači kulturnog i društvenog života u zagorskim mjestima, a osim što su pouzdani izvori informacija, istovremeno su i čuvari bogatog kulturnog naslijeđa kojim se zagorski kraj ponosi.

Kao strukovna udruga Društvo okuplja knjižničare iz svih vrsta knjižnica s područja županije, a članovi udruge ujedno su i članovi Hrvatskog knjižničarskog društva. Na području Krapinsko-zagorske županije djeluje 13 narodnih knjižnica, 4 specijalne knjižnice, 9 srednjoškolskih knjižnica i 32 knjižnice osnovnih škola. Većina knjižničara iz ovih knjižnica članovi su Knjižničarskog društva, a Društvo s danas broji preko 40 članova.

Predsjednik Društva Davor Žažar osvrnuo se na značajne uspjehe koje zagorski knjižničari postižu u svom radu: – Članovi Društva, osim što vrlo profesionalno obavljaju sve zadaće koje pred njih stavlja struka, ujedno posjeduju brojna druga znanja, talente i vještine. Zagorski knjižničari objavljuju knjige, postavljaju izložbe, bave se novinarstvom, članovi su brojnih društava, radnih skupina, pokretači su i aktivni sudionici javnog života naše Županije, a mnogi od njih dobitnici su najviših strukovnih nagrada – rekao je Žažar.

Na kraju programa prisutne knjižničare pozdravio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. Zahvalnice za doprinos radu Društva dodijeljene su svim dosadašnjim predsjednicama, Krapinsko-zagorskoj županiji, Gradu Donjoj Stubici, Gradu Krapini te Pučkom otvorenom učilištu – Knjižnici Donja Stubica. Povodom 20. godišnjice tiskan je i prigodni straničnik s tipičnim zagorskim motivima te s logotipom Društva. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su mladi umjetnici Luka Prpić na gitari i Magdalena Blagec koja je recitirala svoje pjesme na standardnom Hrvatskom jeziku te na kajkavskom narječju. Program je vodila Katarina Špoljar, a nakon završetka službenog dijela uslijedilo je neformalno druženje uz domjenak. Svečanu skupštinu potpomogli su Krapinsko-zagorska županija i Grad Donja Stubica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru  i Slavoniji, a ima je i na autocestama A1 između Zagreba i Karlovca te Bosiljeva i Otočca, A3 Bregan...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program