Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski knjižničari pouzdani su izvori informacija i čuvari bogatog kulturnog naslijeđa našeg kraja

U Donjoj Stubici svečano je obilježena 20. godišnjica Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije


Proteklog je petka u Pučkom otvorenom učilištu - Knjižnici Donja Stubica održana Svečana skupština povodom 20. godišnjice djelovanja Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije. Skupštini je nazočilo 30-ak sadašnjih i bivših članova Društva. Na rad Društva u proteklih dvadeset godina osvrnule su se bivše predsjednice Suzana Deak i Danica Pelko.

Knjižničarstvo službeno postoji u Zagorju od osnutka Ilirske čitaonice u Krapini 1845. godine. Od tog vremena do danas mnogo se toga promijenilo, a značajnu ulogu u suvremenim promjenama pripisujemo Društvu koje je osnovano 1998. godine zalaganjem knjižničarke Suzane Deak.

Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije pokrenulo je i realiziralo nekoliko značajnih programa. Najvažniji projekti Društva bili su publikacija Vodič kroz knjižnice Krapinsko-zagorske županije, Knjižno blago Hrvatskoga zagorja, dok je danas jedna od najznačajnijih aktivnosti Društva projekt Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m – Dan bajki i priča, čije je prvo izdanje bilo ove godine u Krapini. Knjižničari su pokretači kulturnog i društvenog života u zagorskim mjestima, a osim što su pouzdani izvori informacija, istovremeno su i čuvari bogatog kulturnog naslijeđa kojim se zagorski kraj ponosi.

Kao strukovna udruga Društvo okuplja knjižničare iz svih vrsta knjižnica s područja županije, a članovi udruge ujedno su i članovi Hrvatskog knjižničarskog društva. Na području Krapinsko-zagorske županije djeluje 13 narodnih knjižnica, 4 specijalne knjižnice, 9 srednjoškolskih knjižnica i 32 knjižnice osnovnih škola. Većina knjižničara iz ovih knjižnica članovi su Knjižničarskog društva, a Društvo s danas broji preko 40 članova.

Predsjednik Društva Davor Žažar osvrnuo se na značajne uspjehe koje zagorski knjižničari postižu u svom radu: – Članovi Društva, osim što vrlo profesionalno obavljaju sve zadaće koje pred njih stavlja struka, ujedno posjeduju brojna druga znanja, talente i vještine. Zagorski knjižničari objavljuju knjige, postavljaju izložbe, bave se novinarstvom, članovi su brojnih društava, radnih skupina, pokretači su i aktivni sudionici javnog života naše Županije, a mnogi od njih dobitnici su najviših strukovnih nagrada – rekao je Žažar.

Na kraju programa prisutne knjižničare pozdravio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. Zahvalnice za doprinos radu Društva dodijeljene su svim dosadašnjim predsjednicama, Krapinsko-zagorskoj županiji, Gradu Donjoj Stubici, Gradu Krapini te Pučkom otvorenom učilištu – Knjižnici Donja Stubica. Povodom 20. godišnjice tiskan je i prigodni straničnik s tipičnim zagorskim motivima te s logotipom Društva. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su mladi umjetnici Luka Prpić na gitari i Magdalena Blagec koja je recitirala svoje pjesme na standardnom Hrvatskom jeziku te na kajkavskom narječju. Program je vodila Katarina Špoljar, a nakon završetka službenog dijela uslijedilo je neformalno druženje uz domjenak. Svečanu skupštinu potpomogli su Krapinsko-zagorska županija i Grad Donja Stubica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook