Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski građevinarci u problemu: Imamo posla, ali nemamo radne snage

Ravnateljica bedekovčanske srednje škole Vera Hrvoj kaže nam kako je već godinama slabi odaziv i upis za zanimanje zidar. Prije krize imali smo puni razred, danas je maksimalna brojka između 5 i 6 učenika



Već neko vrijeme građevinarci se žale kako im fali radnika, posebice zidara, tesara i armirača te da će morati uvoziti radnu snagu iz zemalja koje imaju lošiji životni standard. Postavlja se pitanje gdje su naši građevinski radnici? Odgovor je jednostavan. Starije više nitko neće, mladi nezaposleni radije idu raditi u inozemstvo za veću plaću. Isto tako svake se godine upisuje sve manji broj učenika, a i rijetki odabiru strukovna zanimanja. Da je manjak kvalificirane radne snage velik problem za hrvatske građevinare potvrdili su i u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Najviše slobodnih radnih mjesta i na području naše županije prijavljeno je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju i građevinarstvu. Najtraženija zanimanja su konobarica, radnik na proizvodnoj liniji, čistačica i zidari. U veljači su poslodavci prijavili 572 potrebe za radnicima što je 30 posto više nego u prethodnom mjesecu. Bila je potražnja za 106 radnika u prerađivačkoj industriji, 105 radnika u obrazovanju te 97 radnika u građevinarstvu.

Srednja škola Bedekovčina tradicionalna je graditeljska škola koje školuje za sva zanimanja koja su vam potrebna ako gradite kuću, reklo bi se 'od temelja do krova'. Ravnateljica bedekovčanske srednje škole Vera Hrvoj kaže nam kako je već godinama slabi odaziv i upis za zanimanje zidar. Prije krize imali smo puni razred, danas je maksimalna brojka između 5 i 6 učenika. U školskoj godini 2013./2014. upisali smo samo tri učenika, 2014./2015. šest učenika, 2015./2016. upisalo se 5 zidara, a 2016./2017. tek četiri  zidara i naknadno su se upisala još dva.  Nažalost, ove školske godine nismo imali upisanog ni jednog tesara – rekla je ravnateljica Hrvoj. 

I ove godine upravo  je u tijeku prezentacija o deficitarnim zanimanja za učenike osmih razreda i njihove roditelje u svih 32 osnovne škole Krapinsko-zagorske županije, a koliko će ona uroditi vidjet ćemo prilikom upisa u novu školsku godinu. Nove trendove u graditeljstvu odlučila je pratiti i Srednja škola Bedekovčina koja se krajem prošle godine uključila u projekt: Croskills (BuildUpSkills Croatia) vezan uz osposobljavanje odraslih osoba u energetskoj učinkovitosti.

Cilj je projekt Croskillsunaprijediti sustav obrazovanja građevinskih radnika i instalatera tehničkih sustava u području energetske učinkovitosti. Projekt je usmjeren na cjeloživotnu edukaciju i usavršavanje hrvatskih radnika u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu - jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika. Također se odnosi na obuku i kvalificiranje trenutno nezaposlenih radnika.Do kolovoza 2017.izradit će se plan cjeloživotne izobrazbe za 6 osnovnih građevinskih zanimanja, razraditi i verificirati programi obuke te provesti probna edukacija radnika u prvim akreditiranim trening-centrima diljem Hrvatske. 

Nastavnici stručnih predmeta u području graditeljstva za teoretske predmete i nastavnici za praktičnu nastavu Srednje škole Bedekovčina trenutno polaze edukaciju za trenere za zanimanja tesar, krovopokrivač i fasader, a do sada su bili na osposobljavanju za zanimanja zidar, monter suhe gradnje i soboslikar-ličilac. Namjera je projektom da Srednja škola Bedekovčina postane trening-centar u kojem će se građevinski radnici osposobljavati u energetskoj učinkovitostiCilj projekta  je unaprijediti sustav obrazovanja građevinskih radnika i instalatera tehničkih sustava u području energetske učinkovitosti.. Namjera je projektom da Srednja škola Bedekovčina postane trening-centar u kojem će se građevinski radnici osposobljavati u energetskoj učinkovitosti.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook