Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorske purice prezentirane su na gastro manifestaciji peradarskih proizvoda u Slavoniji

Održana 4. po redu manifestacija 'Tradicionalni specijaliteti i moderna gastronomija peradarskih proizvoda'


U organizaciji Udruge OPG-a uzgajivača peradi RH u suradnji s Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede održana je 4. po redu manifestacija „Tradicionalni specijaliteti i moderna gastronomija peradarskih proizvoda“. Lokacija održavanja manifestacije svake se godine mijenja jer se želi obuhvatiti cijela Lijepa naša. Ove godine domaćin je bila Virovitičko - podravska županija, a peradari iz cijele Hrvatske okupili su se na imanju Pustara Višnjica gdje su prezentirali svoje domaće, kvalitetne i zdrave proizvode.

Cilj ove gastro manifestacije je povezati sve uzgajivače peradi i ponuditi razne delicije različitih vrsta peradi: brojlera, kokoši hrvatica, pataka, gusaka i zagorskih purana te potaknuti potrošače peradarskih proizvoda na potrošnju proizvoda koji su proizvedeni upravo na hrvatskim obiteljskim gospodarstvima, jer se samo na taj način može razvijati peradarska proizvodnja i zadržati mlade u ruralnim krajevima. Na meniju su se tako, između ostalog, našli mini burgeri s purećom pljeskavicom, pureća rolada s mlincima i zapečenim batatom, sarmice s piletinom i heljdom, pečena guska s nadjevom od jetrica, kestena, slanine i kruha, pileći ražnjici i krilca na jesenski uz zeleni pire, salata od piletine, pečene paprike, jaja i matovilca, pileći čevapčići u lisnatom tijestu… i još mnogo drugih delicija, a kako je manifestacija održana 10. studenoga bio je to ujedno i Martinjski domjenak uz kušanje mladih vina: pinot sivi, graševinu, frankovku, silvanac i chardonnay koji su se lijepo sljubili s ponuđenim delicijama na meniju.

U Udruzi se okupljaju i zagorski peradari koji su također sudjelovali u ovoj gastromanifestaciji, a zahvaljujući donaciji purica s OPG-a Dragutina i Snježane Cingulin iz Klanjca, u Slavoniji su se kušale i pureće delicije od sočnih zagorskih purica.

Domaći proizvodi

Pozdravne riječi okupljenim hrvatskim peradarima uputila je i predsjednica Udruge OPG-a uzgajivača peradi RH Božica Špoljar. - Zahvaljujući proizvodima hrvatskih peradarskih farmi i proizvodima naših OPG-a autohtonih vrsta peradi, odnosno purica, gusaka, pataka, kokoši hrvatice… koje su ukras seoskog dvorišta, imamo prave domaće proizvode, a upravo su nam takvi proizvodi potrebni za pripremu delicija i vrhunskih tradicionalnih specijaliteta, kao i moderne gastronomije – istaknula je predsjednica Špoljar naglasivši kako je peradarska proizvodnja veoma važna za poljoprivredu, a poljoprivreda za gospodarstvo i cjelokupni razvoj cijele Hrvatske. Špoljar je naglasila i kako se Udruga bori za bolji položaj i uvjete, povećanje konkurentnosti i pravedniju raspodjelu državnih sredstava za sve hrvatske peradare. Predsjednica je predstavnicima svih sponzora koji su pomogli u organizaciji, a bez kojih se ova manifestacija ne bi mogla ni održati, uručila i zahvalnice. Glavni sponzor i ove je godine bila tvrtka Koka d.d. – Vindija iz Varaždina.

Podizanje peradarske proizvodnje

Podršku domaćoj peradarskoj proizvodnji pružili su i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe Siniša Hrgović. Među uzvanicima je bila i Mladenka Mikulec, načelnica općine Mače, gdje je i sjedište Udruge. Kvaliteta hrvatskih peradarskih proizvoda prepoznata je ne samo u hrvatskom turizmu gdje je nezaobilazna, već i u europskim zemljama kamo se izvozi, a ova je manifestacija ponovno pokazala da kada se spoji gastronomija i enologija te kulturna baština imamo što ponuditi našim turistima. Manifestaciju su 'začinili' KUU Sladorana Županja prikazom narodnih nošnji i slavonskim plesovima, a Suhopoljski tamburaši večer su obogatili popularnom zagorskom popevkom 'Pod brajde', na oduševljenje prisutnih Zagoraca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook