Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska slikarica i kiparica Mirjana Drempetić Hanžić Smolić izlagala u Čileu

Naša umjetnica u daleki Čile donijela dašak Zagorja...


Izložba je bila postavljena je u Klubu hrvatskih iseljenika odnosno kulturnom Clubu Estadio Croata, prostoru Čileanaca koji su podrijetlom vezani uz Hrvatsku

Najpoznatija zagorska slikarica i kiparica Mirjana Drempetić Hanžić Smolić početkom travnja izložila je svoje radove na „drugom kraju svijeta“, u gradu Santiagu u južnoameričkoj državi Čile. Izlagala je u Klubu hrvatskih iseljenika odnosno kulturnom Clubu Estadio Croata, kamo ju je pozvao voditelj za kulturu ovoga kluba Franco Fererra Citanovic.

Na izložbi „Hrvatski krajolici“ 12 radova

– Iz Zaboka sa suprugom Domagojem krenula 31. ožujka. Nakon presjedanja u Parizu za Čile smo letjeli 14 sati,izložbu smo postavili odmah prvog dana, a trajala je do 7. travnja. Club Estadio Croata prostor je Čileanaca koji su podrijetlom vezani uz Hrvatsku. Nitko nije rođen u Hrvatskoj i rijetko tko govori hrvatski jezik, to su zapravo potomci Hrvata koji su otišli trbuhom za kruhom prije više od 100 godina – pojašnjava umjetnica.

– Dočekali su nas predsjednik kluba Ruben Marinkovic, porijeklom s Visa i njegov djed koji ima 82 godine, a nikada nije bio u Hrvatskoj. No to su ljudi ponosni na svoje porijeklo, pa su tako u restoranima izložena djela hrvatskih umjetnika, a vidjeli smo i grafičku mapu s kunama. Pozdravila nas je i ambasadorica Nives Malenica – dodaje Mirjana Drempetić Hanžić Smolić.

Izložba je bila službeno otvorena 4. travnja, a naša je istaknuta umjetnica tom prilikom domaćinima promovirala našu kulturu.

– Na izložbi„Hrvatski krajolici“ kroz 12 radova najviše sam predstavila svoj kraj. Naglasila sam da dolazim iz zelenog i brdovitog dijela Hrvatske, koji je prava bajka na dlanu, te govorila o našem Zagorju i vrijednostima. Slikama su predstavljeni i drugi dijelovi Lijepe naše, poput Kopačkog rita, Gorskog kotara, otoka...Slike su ih oduševile, a mene veseli priznanje iskovano na pladnju koje će mi ostati kao vječna uspomena – ispričala je svoje dojmove Mirjana, koja je priliku iskoristila i za promociju zagorja katalozima i drugim materijalima.

„Nevjerojatno iskustvo“

Kako ova čileanska zajednica nije financirala put i boravak, Mirjana i suprug bili su smješteni kod njezine prijateljice, a financijski su putovanje pomogli Županija, Grad Zabok, domaći poduzetnici i donatori.

– Iskustvo je bilo nevjerojatno. Osim izložbe, svaki dan smo imali ispunjen. Razgledali smo Santiago, obilazili kvartove, muzeje, kuću u kojoj je živio Pablo Neruda, kušali njihova tradicijska jela. Domaćin Franco odveo nas je u jedno selo u Ande, gdje smo mogli osjetiti izvorni konatakt s domorocima i vidjeti njihove neobične crkvice i kućice. Posjetili smo i grad Valparaiso, umočili noge u hladni Tihi ocean, gdje su se i iskrcavali ti prvi Hrvati, kušali plodove oceana, egotične vrste muzgavaca. Avokado je kod njih neizbježan, glavno jelo za doručak, ručak i večeru – puna je dojmova Mirjana Drempetić Hanžić Smolić, koja je preko svojih radova u Južnu Ameriku ponijela dašak Zagorja, a u domaći kraj se vratila s lijepom uspomenom i novim poznanstvima koja će možda uroditi daljnjom suradnjom.

– Vratili smo se doma još sretnijišto imamo tako lijepu zemlju i što smo slobodni. Santiago ima 7 milijuna stanovnika, no pola ih se ne može normalno prehranjivati, ima mnogo kriminala, nema šetnje po kvartovima...Bilo je baš lijepih momenata, sve to me obogatilo i vidjet ću u kojem će to smjeru utjecati na moje stavralaštvo – zaključuje umjetnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook