Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORKE PISALE PREMIJERU: Želimo rješenje problema nasilja nad ženama u sustavu zdravstva

Članice CESI- SOS telefona i savjetovališta Krapinsko - zagorske županije odaslale su apel Vladi vezan za zaštitu i promicanje ljudskih prava koje donosimo u cijelosti


Članice CESI- SOS telefona i savjetovališta Krapinsko - zagorske županije odaslale su apel Vladi vezan za zaštitu i promicanje ljudskih prava koje donosimo u cijelosti:

- Poštovani gospodine Premijeru, poštovane članice i članovi Vlade,

sedmu godinu zaredom brojne organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem ženskih ljudskih prava sudjeluju u kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama - One BillionRisingRevolution u Hrvatskoj.

U ovogodišnjoj kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama zahtijevamo da prestanu svi oblici nasilja nad ženama u zdravstvenim institucijama o kojima su žene progovorile tijekom akcije  #PrekinimoŠutnju.

Unatoč snažnom i dugotrajnom odjeku u javnosti, bolnih svjedočanstava tijekom ginekoloških zahvata o kojima su svjedočile tisuće žena diljem Hrvatske, nadležne institucije još uvijek nisu poduzele konkretne korake kako bi se unaprijedila skrb pacijentica.

Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zaštitu reproduktivnog zdravlja unutar sustava javnog zdravstva - zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentica, koju kao zdravstvene osiguranice i porezne obveznice, i plaćaju. Međutim, akcija #PrekinimoŠutnju razotkrila je da se navedena načela u hrvatskom zdravstvenom sustavu ne poštuju.

Na zaključke ministra zdravstva o tome kako se radi o pojedinačnim propustima, odlučno poručujemo kako je jasno da postoji sistemska pogreška u zdravstvu u kojemu se fizičko, verbalno i ekonomsko nasilje nad pacijenticama provodi desetljećima, a očituje se kroz nepotrebno bolne kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda, vrijeđanja i omalovažavanja pacijentica te nezakonito naplaćivanje usluga trudnicama i rodiljama.

Stoga od svih nadležnih institucija zahtijevamo da se poduzmu sljedeći konkretni i učinkoviti koraci za suzbijanje fizičkog, verbalnog i ekonomskog nasilja pacijentica:

  • Od premijera tražimo pokretanje procedure te upravljanje procesom izrade Akcijskog plana za zdravlje žena. Akcijski plan treba biti prvi hitni korak i jasna poruka svim dionicima u skrbi za zdravlje žena da zdravlje nije roba niti privilegija, već temeljno ljudsko pravo upisano u hrvatski Ustav. Akcijski plan mora počivati na jasnim ciljevima, aktivnostima i odgovornostima, imati osiguran proračun, a za nadzor nad njegovom provedbom treba imenovati neovisno tijelo.
  • Od Hrvatskog sabora tražimo pokretanje postupka izrade i donošenje Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena kojom se ukazuje na stanje i probleme u području zdravstvene skrbi žena i kojom se predlažu provedbene mjere Vladi Republike Hrvatske.
  • Tražimo da se u izradu Akcijskog plana za zdravlje svih žena i Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena ravnopravno uključe svi važni dionici: Ministarstvo zdravstva, javnozdravstveni stručnjaci/kinje, stručne komore i društva, pravobraniteljske institucije, stručnjaci/kinje za ljudska prava, visokoobrazovne institucije koje školuju zdravstvene radnike/ce, predstavnice pacijentica te ostale potrebne stručnjake/kinje.

Tražimo političku odluku koja će doprinijeti sustavnom rješavanju problema institucionalnog nasilja kojemu su pacijentice podvrgnute unutar sustava javnog zdravstva. Tražimo poštivanje njihovih ljudskih prava i prava pacijenata, ali i ravnopravno uključivanje pacijentica u sve procese koje se tiču njihova zdravlja - poručuje Tena Sambolić Petrišić, voditeljica SOS telefona i savjetovališta KZŽ

#PrekinimoŠutnju

Dodajmo kako će na različitim lokacijama u zemlji žene i muškarci čitati će svjedočenja žena prikupljena kampanjom #prekinimošutnju.

CESI - SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije u suradnji s navedenima te uz podršku kolegica iz drugih organizacija, organizirat će u Zaboku na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u četvrtak 14. veljače u 13 sati kratko čitanje traumatičnih svjedočanstava prikupljenih kampanjom #prekinimošutnju.Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Promet je povremeno pojačan na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, u priobalju na prilazima turističkim središtima te na većini graničnih prijelaza. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Uz povećanu gustoću prometa povećava se ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program