Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec u hrvatskoj reprezentaciji za Srednjeeuropsku olimpijadu iz matematike

Izbor članova ekipa bio je vrlo dramatičan

  • Andrija Tomorad (treći s desna)

    Andrija Tomorad (treći s desna)


Prošle je nedjelje završena 9. Hrvatska matematička olimpijada, natjecanje najboljih srednjoškolskih matematičara. Na olimpijadu je bilo pozvano 25 učenika srednjih škola koji su na državnom natjecanju u A-varijanti (matematičke gimnazije) postigli najbolje rezultate. Nakon  tri dana napornog  natjecanja odabrane su ekipe koje će predstavljati Hrvatsku na međunarodnim matematičkim natjecanjima - IMO (International MathematicalOlympiad), MEMO (Middle European MathematicalOlympiad) i MYMC (Mediteransko natjecanje mladih matematičara).

U šesteročlanu MEMO ekipu odabran je Andrija Tomorad, bivši učenik OŠ Marija Bistrica, a sada učenik 3. razreda zagrebačke XV. gimnazije. Svoj ulazak u tim izborio je nakon osvojene 3. nagrade na državnom natjecanju u Poreču, čime se kvalificirao na HMO. Andrija je ove godine osvojio i 1. mjesto na natjecanju „Matematički Klokan“ koje organizira Hrvatsko matematičko društvo. Sudjelovao i na državnom natjecanju iz logike i fizike, na kojem je također osvojio 3. nagradu. Izbor članova ekipa bio je vrlo dramatičan, i  izboriti mjesto u konkurenciji odličnih matematičara veliki je uspjeh. Srednjeeuropska olimpijada (MEMO) održat će se ove godine u Poljskoj, krajem kolovoza.

Učenici se natječu u pojedinačnoj konkurenciji i ekipnoj. Rješavaju se problemi s četiri  područja: algebra, kombinatorika, geometrija, teorija brojeva. U pojedinačnoj konkurenciji učenik sam  rješava po jedan problem iz svakog područja, a u timskom natjecanju ekipa dobiva osam problema koje moraju zajednički riješiti. Do natjecanja u Poljskoj, za olimpijce pa tako i za sjajnog Andriju, slijedi još puno rada i pripreme kako bi se naša ekipa ponovno vratila s tradicionalno dobrim rezultatima

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook