Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec najbolji knjižničar u Hrvatskoj

Uručena je godišnja nagrada 'Višnja Šesta'


Knjižničar iz Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar, stručni suradnik mentor Denis Vincek, dobitnik je Godišnje nagrade "Višnja Šeta", koja se od 2008. dodjeljuje najboljim školskim knjižničarima. Riječ je o državnoj nagradi koja nosi ime po knjižničarki Prve hrvatske sušačke gimnazije Višnji Šeti koja je prije 30 godina bila utemeljiteljica Proljetne škole školskih knjižničara RH.

Projekti, nagrade, predavanja

Denis Vincek osmislio je 2011. godine i otad vodi projekt poticanja čitanja Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige, koji je iz malog lokalnog projekta tijekom sedam godina prerastao u prepoznat nacionalni projekt. U svojemu radu Vincek promiče školsko knjižničarstvo i osmišljava moderne strategije poučavanja informacijske i medijske pismenosti i o tome je dosad napisao jedanaest znanstvenih i stručnih radova i izlagao je na skupovima u zemlji i inozemstvu. Svoje učenike potiče na kreativan rad i korištenje novim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Podizanjem medijske i informacijske pismenosti učenika želi smanjiti cyberbullying u zajednici. Dvije godine zaredom njegovi su učenici najbolji u sve tri kategorije novinarskog izraza na županijskom LiDraNu.

Vincekovi učenici na fotografskim natjecanjima dosad su nekoliko puta bili među prvih troje plasiranih u državi, a njihove fotografije su bile izložene na 10-ak državnih fotoizložbi. Fotografiju Vincek koristi za poučavanje medijske pismenosti i smanjenje cyberbullyinga u zajednici. Dugogodišnji je administrator grupe Knjižničari na Facebooku. Održao je 18 izlaganja na županijskim, međužupanijskim, državnim i online skupovima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Redovito se stručno usavršava u zemlji i inozemstvu i aktivno sudjeluje u programima Agencije za mobilnost i programe Europske unije, istaknuto je u obrazloženju prilikom dodjele Nagrade. Nagradu je knjižničaru Denisu Vinceku na Proljetnoj školi školskih knjižničara u Baški na Krku uručilo Državno povjerenstvo Hrvatske udruge školskih knjižničara u kojemu su dr. sc. Korina Udina (predsjednica) te članice: dr. sc. Jasna Milički, Danica Pelko i Irja Jerković.

Nagrada – motivacija za daljnji rad

Denis Vincek zahvalio je Ogranku HUŠK-a Krapinsko-zagorske županije i njegovoj predsjednici Valentini Mokrovčak na kandidaturi, Državnom povjerenstvu za dodjelu Nagrade "Višnja Šeta", svojim kolegama i ravnatelju OŠ Ante Kovačića Zlatar na podršci te istaknuo kako važnu ulogu u njegovu radu imaju njegovi učenici koju su svaki mali i veliki odmor u školskoj knjižnici gdje nastaju ideje za zajedničke projekte, natjecanja i izložbe. –Upravo učenici i ova nagrada su mi motivacija za moj dalji rad – rekao je Denis Vincek, stručni suradnik knjižničar mentor iz Osnovne škole Ante Kovačića u Zlataru.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook