Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec kupio Dvorac 'Gjalski' i kaže: 'Želim dvorac opet vratiti Zagorju'

Prema pisanju današnjeg izdanja Zagorskog lista, tvrtka 'Zagorski dvorac' d.o.o., u vlasništvu Tihomira Voriha iz Gregurovca kod Krapinskih Toplica, kupila je poznati zagorski dvorac koji je, iako se službeno zove Dvorac 'Gredice', u javnosti poznat po svom najpoznatijem stanovniku, velikanu hrvatske književnosti, Ksaveru Šandoru Gjalskom, koji je u njemu i rođen


Sa svojom novoosnovanom tvrtkom 'Zagorski dvorac' d.o.o, Tihomir Vorih iz Gregurovca kod Krapinskih Toplica kupio je poznati Dvorac 'Gjalski', kojeg su bivši vlasnici već nekoliko godina pokušavali prodati, piše današnje izdanje Zagorskog lista.

 - Sam dvorac ima oko 1700 četvornih metara površine te oko 24 tisuće četvornih metara zemljišta, od čega je jedan dio i građevinska parcela, a obzirom na trenutno stanje na tržištu nekretnina ukazala se prilika da ga kupim po povoljnim  uvjetima. No, sad me čeka trošak obnove dvorca, ali i neke druge investicije, kako bih proširio i unaprijedio njegovu kompletnu ugostiteljsko - turističku ponudu - ispričao je Tihomir Vorih za Zagorski list.

Ostvaren san

Osim same poslovne investicije, kaže Vorih, na kupnju ovog dvorca ponukale su ga i mnoge osobne uspomene vezane uz njega, kao i činjenica da smatra kako potencijal ovog dvorca do sada nije bio dovoljno iskorišten. - Godinama sam gost Dvorca 'Gjalski' i vidio sam da on propada. Mnogi moji prijatelji koji su dolazili ovdje bili su oduševljeni lokacijom, a to mi je dalo ideju da ukoliko se dvorac bude prodavao da se pojavim kao potencijalni kupac. Kad sam devedesetih, kao klinac, izlazio ovdje u disko, nisam mogao ni zamisliti da bih ga jednog dana mogao kupiti, ali evo, sad mi se taj san ostvario - prepričao je Vorih.

Vraćanje Zagorju

Obzirom da proteklih desetak godina Dvorac 'Gjalski', kao restoran i hotel, baš i nije bilježio neku zapaženu posjećenost, Vorih je svjestan da će puno toga sad morati promijeniti. - Mislim da bivši vlasnici zbog nedostatka kontakata i nedostatka dobrog marketinga Dvorac 'Gjalski' nisu dovoljno otvorili Zagorkama i Zagorcima, zbog čega financijski nisu dobro poslovali. Prema svim tim greškama koje smo uočili, pokušat ću sad to sa svojim suradnicima ispraviti. Prvenstveno, moja je ideja da dvorac ponovo vratimo Zagorju i otvorimo ga prema Zagorkama i Zagorcima - najavio je Vorih.

Kulturno središte

Također, uz promjenu poslovne politike, Vorih planira i proširenje sadržaja. - Mi smo sad u izradi idejnog rješenja kojim bi dvorac i njegov okoliš uredili kao jednu cjelinu koja bi imala više segmenata, hotelski dio, restoranski dio, a vrlo vjerojatno ćemo na zemljištu uz dvorac graditi i novu salu za vjenčanja. Želimo dvorcu vratiti stari sjaj i želimo da on postane ugostiteljsko, turističko, a posebno kulturno središte, zbog čega me i raduje suradnja s Udrugom 'Muži zagorskog srca', koja je ovdje i osnovana. Želimo ovdje propagirati zagorsku kulturu, zagorsku riječ 'Kaj' i na taj način otvarati sve to prema gostima, koncentrirajući se na Zagorje, ali i na Zagreb - pojasnio je Tihomir Vorih svoju poslovnu viziju.

Novi sjaj

Što se tiče restoranskog dijela, Vorih i za njega ima plan, jer kaže, svjestan je da je u Zagorju do sad vladala percepcija kako su cijene u Dvorcu 'Gjalski' visoke, što također namjerava promijeniti. - Naša restoranska ponuda će se bazirati na autohtonim zagorskim jelima, a pokušat ćemo i ostvariti suradnju s domaćim zagorskim OPG-ovima tako da možemo svojim gostima garantirati konstantnu kvalitetu, s namirnicama iz prirodnog uzgoja. I sve to posložit ćemo na način da to bude cjenovno prihvatljivo prosječnom Zagorcu, odnosno gostu - kaže Vorih te najavljuje i promjene sadržaja unutar samog dvorca.

- Prvo ćemo kompletno obnoviti i urediti sve sobe jer su već poprilično dotrajale. Voljeli bismo urediti jedan mali wellness centar i konferencijsku salu, a potom i izgraditi jedan manji vanjski bazen te dječje igralište, kako bi našim gostima pružili što kvalitetniju uslugu. Velim, imamo ozbiljne planove, ali sad tek radimo idejna rješenja, a potom ćemo vidjeti što će na sve to reći konzervatori i nadležne institucije - ispričao je Tihomir Vorih novinarima Zagorskog lista te najavio kako se nada da će sve planirane investicije uspjeti dovršiti do proljeća, kada bi Dvorac 'Gjalski' trebao ponovo otvoriti svoja vrata Zagorkama i Zagorcima u svom novom sjaju i s proširenom ponudom.


Suradnja s Kinezima

Inače, iako je široj zagorskoj javnosti Tihomir Vorih do sada bio uglavnom nepoznat poduzetnik,  projekt 'Novi Gjalski' nije njegovo prvo poslovno iskustvo. - Još 2013. godine ušao sam u jedan posao u teretnoj Luci Zadar d.d., a od 2014. godine sam u njenom Nadzornom odboru. Stoga sam sudjelovao i u dovođenju kineskih investitora u Luku Zadar koji su je ove godine konačno uspješno dokapitalizirali i sad nastavljam posao s njima te ostajem u Nadzornom odboru. Ti isti kineski investitori ulažu, odnosno, ulaze u investiciju u hotele u Krapinskim Toplicama i na otoku Pagu, a planiraju još nekoliko velikih investicija u Hrvatskoj. Tako da i ja imam, osim investicije u Dvorac Gjalski, i neke druge poslovne planove, prije svega temeljene na dobroj suradnji s Kineskom jugoistočnom europskom poslovnom asocijacijom (CSEBA). Trenutno nam je glavna preokupacija i interes dovođenje kineskih investitora u nekoliko infrastrukturnih projekata koji su od velike važnosti za Republiku Hrvatsku, kao i nekoliko velikih privatnih projekata - najavio je Tihomir Vorih, novi vlasnik Dvorca 'Gjalski'

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook