Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci, priključite se izradi hobotnica kojima se pomaže brojnoj prerano rođenoj djeci

Projekt heklanih hobotnica koje se stavljaju u inkubatore započeo je u Danskoj, proširio se po čitavom svijetu, a stigao je u Hrvatsku


Hobotnice čudesnice' ili 'hobice'. Zvuči kao ime za neku novu igračku nastalu u renomiranim tvornicama. No, hobice su puno više od toga. Riječ je o heklanim hobotnicama koje prerano rođenim bebicama pružaju utjehu i podršku u inkubatorima. Dok borave u inkubatorima bebe često čupaju sonde pa ih medicinsko osoblje nekoliko puta mora mijenati što dodatno uznemirava bebu. Zato su osmišljene hobitnice za čije se krakove bebe primaju, a oni ih podsjećaju na pupčanu vrpcu. Kada se nedonoščad primi za krak hobotnice, disanje im se stabilizira i umire se.

Posebna pravila za izradu

Akcija s hobotnicama krenula je iz Danske, a uskoro se proširila po cijelom svijetu. U Hrvatskoj su je započeli Željka Hojsak i Nataša Gidija, a glas o heklanim hobotnicama u Zagorju širi Nada Bučar iz Zaboka. Kako nam je rekla, o njima su ona i kćer čitale na internetu. – Moj kći živi u Zagrebu, nazvala me je i rekla: “ Mama, ja ću kupiti materijal, a ti ćeš heklati.“ Tako je i bilo – rekla je Bučar dodajući da ih je dosada isheklala između 20 i 25, a petnaestak hobotnica već je darivano prerano rođenoj djeci. Za heklanje jedne hobotnice trebao bi joj, priča, čitav dan. – Postoji poseban opis kako što treba napraviti. Opseg glave hobotnice, koja je punjena antialergijskim i antiastmatičnim materijalom, mora biti između 14 i 17 centimetara, dužina tijela od 7 do 9 centimetara, a krak, kada se dobro razvuče, mora biti dug od 18 do 22 centimetra. Hobotnice su odobrene od strane Ministarstva zdravlja – ispričala je gospođa Nada, dodajući kako je akcija uistinu hvalevrijedna te da ispunjava čovjeka zbog svoje humane note. Poziv udrugama i pojedincima.

Upravo zato Nada poziva sve one pojedince i udruge čije članice znaju heklati, da se pridruže akciji. Hobotnica uvijek treba, jer svaka prerano rođena beba svoju hobotnicu uzima sa sobom na odlasku iz rodilišta. – Gradska knjižnica Zabok ustupila nam je prostor da održimo radionicu heklanja hobotnica. Meni se zasad javila jedna gospođa iz Zaboka i jedna iz Desinića. Kada ih se javi dovoljan broj, mi ćemo se organizirati i izrađivati ih. Sad je još zimsko vrijeme i žene imaju vremena za heklanje dok još nisu počeli vanjski radovi – istaknula je Bučar, dodajući da onaj tko ne zna heklati, može donirati materijal za izradu hobotnica te tako pomoći.

Dakle, svi oni koji na bilo koji način žele pomoći u izradi 'hobotnica čudesnica', bilo heklanjem ili kupnjom konca i punjenja, mogu se javiti Nadi Bučar na broj telefona 091/501-5990 ili u zabočku Gradsku knjižnicu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook