Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci prevareni niskom naknadom za štetu prouzrokovanu tučom

Autor: Drago Lončar
Prošlog tjedna počela je u Krapinsko-zagorskoj županiji isplata šteta od prošlogodišnje tuče oko k


Autor: Drago Lončar

Prošlog tjedna počela je u Krapinsko-zagorskoj županiji isplata šteta od prošlogodišnje tuče oko koje se diglo dosta vike jer su se mnogi poljoprivrednici osjetili prevarenim. Naime, pošle godine su zbog suše mnogi dobili velike odštete, pa je razumljivo da su ove godine za očito velike štete koja je nastala na pojedinim dijelovima Zagorja očekivali barem iste, ako ne i veće iznose.

No, ostali su razočarani dobivenim novcem. Veliku ljutnju izazvala je i stav Županije da oni vinogradari koji su osigurali usjeve ne mogu dobiti plaćeni štetu iz dva osnova, što je izazvalo brojne komentare osiguranih poljoprivrednika, a to su većinom vinogradari udruženi u Udruge.

Kako nam je rekla Marija Roksandić, viši stručni referent u upravnom odjelu gospodarstva Županije iz državnih izvora poljoprivrednicima je isplaćivano samo četiri posto od procijenjene štete, što je ipak daleko manje od naknade koju će dobiti poljoprivrednici osigurani u Croatiji osiguranju.
Za štetu od tuče koja je jedan dio Zagorja zahvatila 7. lipnja prošle godine, dva su zagorska grada i pet općina dobili ukupno 433.371 kunu.

Najviše je dobila Donja Stubica, 112.040 kuna, Stubičke Toplice 85.124 kune, Kumrovec 81.741 kunu, Oroslavje 46.094 kune, Desinić 45.474 kune, Zagorska Sela 44.083 kune i Tuhelj 18.814 kuna. Na ostalim dijelovima Zagorja tuča nije prouzročila veće štete pa za ta područja nije ni proglašavana elementarna nepogoda.

Za posljedice ublažavanja štete od elementarnih nepogoda ukupno je u Hrvatskoj podijeljeno 4,480.000 kuna, što znači da je Krapinsko-zagorska županija od ukupnog iznosa dobila 9,67 posto. Najviše je dobila Požeško-slavonska županija 755.615 kuna.

U gradu Donja Stubica čiji poljoprivrednici su najviše stradali u prošloljetnoj tuči još nisu uspjeli sastaviti spisak stradalnika, ali s obzirom na male iznose vinogradari ne očekuju neku značajniju odštetu.

Ivan Barić iz Pustodola žali zbog uništenog uroda vinograda, ali kaže da mu je najveća šteta pričinjena na plantaži kupina.

-Taman u počele dobro roditi, a prvim odlično kupinovo vino, a lani mi je sav urod uništen, govori Ivan i kaže da je čuo da će dobiti par sto kuna za odštetu.

Martin Breber, poznati stubički građevinski poduzetnik, ali i zakleti trezvenjak, koji vinom časti prijatelje, kaže da je lani brao 200 litara, a u najboljim godinama imao je i do 2000 litara vina.
-Što se može. Viša sila, ali nadam se da se šteta neće osjetiti na ovogodišnjoj berbi, kaže Martin.
To je zapravo šteta koja nije nigdje zabilježena, a tek sada u vrijeme rezidbe vinogradari vide oštećene trsne mladice.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook