Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci predali 66 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Ukupno je u 2018. godini zaprimljeno 3033 zahtjeva iz cijele Hrvatske, a odobreno ih je 2873 dok su neki još na nadopuni pa bi se uskoro trebale znati i konačne brojke


Ministarstvo graditeljstva i ove je godine provelo natječaj za subvenciju stambenih kredita za mlade koji kupuju prvu nekretninu. Građani su svoje zahtjeve mogli predati od 3. rujna 2018. do 5. listopada 2018. godine i za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja prijavilo se čak 26 posto više mladih nego lani, rekli su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete, a kreće se od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi Agencija za posredovanje nekretninama. Ukupno je u 2018. godini zaprimljeno 3033 zahtjeva iz cijele Hrvatske, a odobreno ih je 2873 dok su neki još na nadopuni pa bi se uskoro trebale znati i konačne brojke. Zanimalo nas je kakva je situacija u Krapinsko – zagorskoj županiji te kakav je interes mladih obitelji iz našeg kraja za subvencije. Kako su nam rekli iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, iz naše županije u 2018. godini pristiglo je 66 zahtjeva. Više je to nego godinu ranije kada ih je pristiglo 47.

Ipak, iz Ministarstva napominju kako to možda nije konačna brojka jer su neki zahtjevi još na dopuni. Ako se sagledaju podaci iz svih hrvatskih županija, može se zaključiti kako nismo na samom dnu tablice po broju zahtjeva, no kako nismo ni pri vrhu. Najviše zahtjeva pristiglo je tako iz Grada Zagreba, i to njih 859 dok je u Šibensko – kninskoj županiji predano najmanje zahtjeva, samo njih 21.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook