Prethodni članak
Sljedeći članak

Zadar se sretno izvukao u uzbudljivoj završnici

16. kolo Hrvatski telekom Premijer lige košarkaša Hrvatske, Zadar – ZABOK

  • Petar Marić

    Petar Marić


Unatoč porazu, Zabok može biti ponosan na svoje izdanje na zadarskom Višnjiku gdje je poražen u dramatičnoj završnici od Zadra s dva koša razlike (83:81). Dvije sekunde prije kraja utakmice kod rezultata 83:81, Vučić je promašio oba slobodna bacanja, ali je uspio uhvatiti loptu i uputiti šut, no lopta se vrtjela na obruču, ali na nesreću Vučića i Zaboka izašla je van i lider je sretno upisao nove bodove protiv odličnog i hrabrog Zaboka.

Gosti su otvorili meč tricama Vukovića i Graya, a Zabok je na isti način uzvratio preko Črnjevića i Vučića. Nakon koša Marića u 4. minuti na semaforu stoji 8:10, a Naglić odmah zove minutu odmora. Raspoloženi Marić nastavlja dobrom igrom, tricom mu se pridružuje Jordano, pa Zabok u 7. minuti ima najvećih +5 (10:15). Domaćin izjednačuje tricom Graya (15:15), Zabok tricom Marića i bacanjima Vlaića dolazi do vodstva od 16:20, no u samo 70 sekundi domaći rade seriju od 7:0, koju kontrom zaključuje Brzoja i nakon prvih deset minuta rezultat je 23:20.

Zabok uzvraća serijom od 7:2 u uvodne tri minute druge četvrtine i ponovno prelazi u vodstvo (25:27), no Špralja tricom pa dvicominicira seriju Zadra od 11:0 i Zadar u 17. minuti ima najevćih +9 (36:27), mnogi su očekivali da će Zadrani u posljednje tri minute tu prednost znatno podići, no dogodilo se upravo suprotno. Perinčićeve pulene tricom je probudio odlični Marić, Zabok odogovara serijom od 9:0 i na ulazu u 19. minutu stvari su na početku (36:36). Domaći odgovoaraju serijom od 4:0, no Jordano tricom smanjuje na -1 (40:39) prije velikog odmora. Marić je nakon 20 minuta igre na kontu imao 14 koševa, a Jordano 8. S druge strane Gray je postigao 10 koševa. Odlično je Zabok čitao sve napade Zadra, a posebno je dominrao u skoku, gdje je uhvatio čak devet lopti više od domaćina (11-20).

Antonio Vlaić

Početkom nastavka kod domaćih se probudio Božić, a kod Zaboka Vlaić. Igralo se koš za koš, Zabok je u nekoliko navrata bio i u vodstvu. U 28. minuti na semaforu je stajalo 53:53, no onda dolazi do dekoncetracije Marića, za kojeg Perinčić nije imao zamjenu, što koriste i preko Krajine i Graya rade seriju od 9:0, pa se u posljednjih deset minuta ulazi vodstvom Zadra od 62:53.

Mnogi su mislili da je tu priči kraj, ali ne i hrabri „žuti lavovi“, koji su pokazali veliku hrabrost, a još veći karakter. Zadnjih deset minuta igre krenulo je u obostrano rastrganoj igri, a onda je nakon dvije i pol minute igre za 62:55 pogodio Jordano. Obrana Zaboka je na visokom nivou, domaćin je sve nervozniji, pa klupa Zadra u 33. minuti opravdano dobiva tehničku pogrešku, iz koje Zabok ne profitira mnogo, tek je jedno bacanja pogodio Jordano za 67:62. U 36. minuti Gray tjera Vlaića na 4. pogrešku, a on s linije slobodnih bacanja dovodi Zadar do +7 (69:62).

Dramatična zavšrnica

Stvari su se počele okretati nakon polaganja Krajine za 71:64. Konačno se malo probudio Kapusta, Perinčić uparuje dva playa, a Marić novom tricom približava Zabok na -2 (71:69) dvije minute prije kraja utakmice. Naglić je prisiljen vratiti u igru Ivanova, kojeg je mislio čuvati u ovoj utakmici, no protiv ovakvog Zaboka morao je u igru baciti sve svoje resurse. Nakon dva uzastopna polaganja Ivanova Zadar vodi 77:74 30 sekundi prije kraja utakmice, a onda Jordano tricom 17 sekundi prije kraja vraća stvari na početak (77:77). Krenulo se u seriju slobodnih bacanja. Zadar je svojih šest preko Brzoje i Graya pogodio, no za Zabok Kapusta promašuje jedno, a Vučić dva bacanja. Unatoč tome Vučić dvije sekunde prije kraja ima priliku za produžetak, no lopta je iscurila iz obruča i Zadar je sretno došao do pobjede.

Odlična partija Marića

Iako je imao pet izgubljenih lopti, Petar Marić odigrao je odličnu utakmicu. Za 35 minuta provdenih u igri postigao je 24 koša, uz po 6 skokova i asistencija. Antonio Jordano postigao je 17 koševa uz 3 asistencije, a Antonia Vlaića je od double-double učinka dijelio samo jedan skoko. Postigao je 14 koševa uz 9 skokova. Tragičar Vučić imao je double-double učinak od 11 koševa i 10 skokova, čemu je dodao i 3 asistencije. Domaće je s 22 koša i 8 skokova predvodio Kristijan Krajina, Steven Amaz Gray ubacio je 21 koš, a Ive Ivano 13 koševa uz 4 skoka.
Košarkaši Zabok sada će gotovo mjesec dana biti bez prvenstvenog ogleda, no u srijedu ih čega utakmice sezone, kada u final-eightu kupa Krešimir Ćosić u Zadru za prolaz u polufinale igraju protiv Šibenika.

Ivan Perinčić

Ivan Perinčić:“Ponosan sam kako smo igrali protiv Zadra, sad idemo pobijediti Šibenik“

Trener Zaboka, Ivan Perinčić, bio je istovremeno pomalo tužan i ponosan nakon prezentacije njegove momčadi na zadarskom Višnjiku. Rođeni Zadranin koji je u nedjelju proslavio 41 rođendan, umalo je sa svojom momčadi kreirao najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela Hrvatski telekom Premijer lige. Da je Vučićeva lopta skrenula u obruč, tko zna kako bi završili produžeci.

- Ponosan sam na svoju momčad kako je odigrala u Zadru. Ja im od svega srca čestitam. Obično trener nije zadovoljan nakon poraza, na kapa dole svim momcima, odigrali su pravu mušku utakmicu. Četrdeset minuta smo sa Zadrom bili u egalu, odlučila je doslovno jedna lopta. Napokon su klupa i parket bili kao jedno i to je veliki dobitak za nas pred nastavak sezone – zadovoljan je Perinčić.

Iako je u tri utakmice nastavka prvenstva Zabok dva puta poražen, kod Zadra i Šibenika,  i jednom uvjerljivo kod kuće pobijedio Vrijednosnice Osijek, razloga za nezadovoljstvo nema.

Zadovoljan sam s ove tri utakmice. Igrači koji su nam došli donijeli su nam točno ono što nam je trebalo i što smo htjeli. Jordano je veliki dobitak za našu momčad, a očekujem da će to biti i Buljević. Njemu će trebati malo vremena, jer ne može se osmo mjesečna pauza prebroditi samo tako. Ja sam to prošao nekoliko puta, pa najbolje znam koliko je to teško. Isto tako u nastavku puno očekujemo i od Šakotića – otkriva nam Perinčić.

Vremena za zadovoljstvo ili tugu više nema. Pred Zabokom je u srijedu u 19.30 sati ponovno u Zadru izazov sezone. U osmini finala kupa Krešimir Ćosić Zabok će polufinale pokušati dograbiti protiv Šibenika.

- Velika je čast za nas što sm na Final-eightu kupa Krešimir Ćosić. Utakmica sa Šibenikom bit će izuzetno teško. Igrali smo već dva puta s njima ove sezone i presudila je jedna do dvije lopte na njihovu stranu. Mislim da je došlo vrijeme da se to okrene i da ovaj puta mi izađemo kao pobjednici na kraju utakmice. Moramo odgovoriti na izuzetnu agresivnost Šibenika, na njihov presing po cijelom terenu i zadržati koncentraciju svih 40 minuta.  Tu prije svega mislim na koncentraciju kod dodavanja i izvršavanja zadataka koje ćemo dogovoriti – optimističan je Perinčić.

Nakon final-eighta slijedi dvotjedna pauza zbog obaveza reprezentacije, tako da će Zabok gotovo mjesec dana biti bez prvenstvenih ogleda.

- Osobno nisam pobornik tako dugih pauza. Iskoristit ćemo ovaj period da ove igrače koji su puno odigrali odmorimo, a ove koji su manje igrali njima ćemo podići kapacitete. Nakon pauze očekuje nas jako važna utakmica protiv Alkara. Zapravo sve domaće utakmice ključne su za nas, ako želimo u play-off. Na jedan način ostali smo malo i dužni našoj publici, no imali smo težak raspored. Sada očekujem da ćemo sve utakmice kod kuće pobijediti i da ćemo se veseliti zajedno s našim sjajnim navijačima-zaključio je Perinčić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook