Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabok i Oroslavje zajedno će graditi biciklističku stazu, projekt je vrijedan 14, 2 mil. kuna

Iz EU fondova za ovaj projekt bit će isplaćeno 8 milijuna kuna


Grad Zabok potpisao je još jedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je još jedan projekt koji Grad Zabok realizira zajednički s Gradom Oroslavjem. Kao partneri, Zabok i Oroslavje zajednički će graditi biciklističku stazu, rutu dugačku 5, 2 kilometra. Ukupna vrijednost projekta je 14.262.986,00 kuna, a iz EU fondova za ovaj projekt bit će isplaćeno osam milijuna kuna. Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje nosi naziv BRZO i spojit će željeznički kolodvor u Zaboku s autobusnim u Oroslavju.

Opravdani i prepoznati projekti

- Izuzetno smo sretni i ponosni što je još jedan naš projekt dobio potpis i pečat. To dovoljno govori koliko su naši projekti opravdani i prepoznati te koliko cijeli gradski tim ulaže napora i znanja kako bismo maksimalno iskoristili sredstva EU fondova – kažu u Gradu Zaboku. Projekt Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje (BRZO) uspostavlja modernu i održivu biciklističku infrastrukturu između dva grada. Njome će se povećati kvaliteta kretanja stanovništva, učinkovitost prometnih rješenja, smanjit će se zagađenje i devastacija okoliša, povećati sigurnost i dodatno razvijati društveno prihvatljiv način prometa.- Ova biciklistička ruta doprinosi održivosti prometnog sektora u cjelini, jer omogućuje korištenje potencijala svakog vida prijevoza, a promiče biciklizam kao jedan od načina putovanja. Osim toga, s obzirom da spaja željeznički i autobusni prijevoz, bicikl će biti jedan zdrav način putovanja, odnosno dolaska na odredište za daljnji put, vlakom ili autobusom – naglasili su u Gradu Zaboku.

Biciklistička staza nije samo staza. Njome će se promovirati jačanje svijesti građana o dobrobitima biciklizma za njih osobno i društvo u cjelini. Promicat će se i češće korištenje javnog prijevoza kao zamjena za putovanja automobilima koji sve više zagađuju okoliš.Zabočka dionica imat će i biciklistički most preko rijeke Krapine te most u samome gradu gdje će prelaziti postojeću željezničku prugu, a spajat će gradske ulice Matije Gupca i Ksavera Šandora Gjalskog. Oroslavska dionica počinje na liniji razgraničenja dva grada, a završava na autobusnom kolodvoru u Oroslavju u Ulici Andrije Gredičaka. - Ukupna vrijednost projekta je 14.262.986,00 kuna. Iznos od 528.375,00 kuna utrošen je na projektnu dokumentaciju 2019. i zajednički su ga financirali Zabok i Oroslavje. Odobrenih 8.000.000,00 kuna kroz EU fond realizirat će se tijekom ove i iduće godine kada bi cijeli projekt trebao biti gotov. Ostatak od 5.734.610,79 kuna financirat će partneri na projektu, Zabok i Oroslavje – pojasnili su u Gradu.

Spajanje Zaboka i Oroslavja

- Spojit ćemo dva grada, poticati zdrav način života i mijenjanje navika, a postojećim biciklistima, kojih je mnogo više no što neki misle, omogućiti sigurnu vožnju i siguran put. Izuzetno nas raduje ova suradnja između dva Grada koja je još jednom dokazala da ljudi i projekti za ljude i buduće generacije mogu i moraju biti ispred politike – naglasili su u Gradu Zaboku. - Zahvaljujemo Zagorskoj razvojnoj agenciji koja je sudjelovala u pripremi projekta i projektnoj prijavi te svima koji su dali svoj doprinos ovome projektu i koji su se angažirali, a posebno Poduzetništvu Tomek, obitelji Tomek, Darku i Brigiti, koji su svoje zemljište, kroz koje će prolaziti jedan dio staze, dali za projekt bez ikakve naknade. Vidimo se na biciklima! - poručili su iz Grada Zaboka. Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak veliki je ljubitelj bicikliranja. I on je izuzetno sretan zbog uspješnoga projekta koji kreće u realizaciju.- Ovakve primjere izvrsne prakse i suradnje, kao što imaju Oroslavje i Zabok, želimo u cijeloj Hrvatskoj – poručio je gradonačelnik Oroslavja.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook