Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočani na Jalovcu i Mangartu

Uz pohode na Triglav, Škrlaticu , Razor, Dolkovu špicu i neke druge, prošle i prijašnjih godina, članovi Planinarskog društva „Zagorske steze“ Zabok dopunili su popis obilaska najviših vrhova nama susjedne Slovenije


Jedanaest članova Planinarskog društva „Zagorske steze“ Zabok pohodilo je 5. i 6. kolovoza Jalovec koje se nalazi na 2 645 metara nadmorske visine i Mangart 2679 metara nadmorske visine u Sloveniji.

- Na Jalovec smo krenuli u subotu 5. kolovoza 2017. u 4:30 sati po mraku s planinarskog doma Erjavčeva koča na Vršiču. Nakon 6 sati, dijelom vrlo zahtjevnog puta, smo stigli na vrh. Dalje smo nastavili prema Zavetišču pod Špičkom i prema mjestu polaska što je ukupno činilo 12 sati hoda - rekli su iz 'Steza'.

Jalovec je jedna od najljepših planina Julijskih alpi. Njegov visoki greben smješten je na raskrižju triju alpskih dolina. Izdiže se iznad doline Tamar/Planice, Trente i Koritnice. Pogled iz svake doline pokazuje drugačiju sliku, ali svi oni dijele isti moćni vrh - koji se sužava i ima kristalni oblik. Zato, nije ni čudo da je njegov lik dobio mjesto na grbu Slovenske planinarske organizacije. S visinom od 2645 m je šesta najviša planina u Sloveniji. Slovenci mu daju još jedan značajan epitet i nazivaju ga „Kralj slovenskih gora“.

Uspon na Mangart ostvarili su sljedeći dan tj. u nedjelju. Prvo su se automobilima odvezli do podnožja Vršiča i razgledali Rusku kapelicu, simbol stradanja ruskih vojnika na Vršiču od lavine. Zatim su nastavili vožnju preko Kranjske Gore i dalje do Tarvisia te uz slovensko talijansku granicu došli do Koče na Mangartu. Slijedio je uspon od planinarske kuće do Mangartskog sedla i dalje do vrha Mangarta po talijanskom smjeru.

Mangart je četvrti najviši vrh Slovenije. Nalazi se na zapadnom dijelu Julijskih Alpi. Mangart je također i naziv za planinski lanac koji odvaja dolinu Koritnice od Mangartske doline. Na sjevernoj strani u Mangartskoj dolini nalaze se dva jezera: Donje i Gornje Belopeško jezero na talianskoj strani. Na južnoj strani Mangarta izvire rijeka Koritnica i čini dolinu zvanu Loška Koritnica.

Uz pohode na Triglav, Škrlaticu , Razor, Dolkovu špica i neke druge, prošle i prijašnjih godina, članovi Planinarskog društva „Zagorske steze“ Zabok dopunili su popis obilaska najviših vrhova nama susjedne Slovenije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook