Prethodni članak
Sljedeći članak

Za zagorske općine, Županiju, GDCK Krapina i Dom Lobor - grad uručeno 20 ugovora 'teških' gotovo 34 milijuna kuna

Ova će sredstva omogućiti bolji život naših građana, bolju socijalnu skrb, infrastrukturu i kvalitetniji život, rekao je u Loboru ministar Marko Pavić


Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić boravio je danas u radnom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji. U Loboru je dodijelio 20 ugovora financiranih nacionalnim i EU sredstvima u iznosu više od 33,9 milijuna kuna. Iz programa podrške brdsko – planinskim područjima i Programa održivog razvoja lokalne zajednice ugovori su uručeni općinama Budinščina, Đurmanec, Hum na Sutli, Jesenje, Lobor, Novi Golubovec, Radoboj, Tuhelj, Mihovljan, Petrovsko, Mače, Desinić, Kumrovec, Zagorska Sela, Hrašćina te Krapinsko – zagorskoj županiji. Sredstva su odobrena i za unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije GDCK Krapina za Gerontološki centar Zajezda i Domu za odrasle osobe Lobor – grad, za program MI u zajednici.

 

 

- Ovi će projekti omogućiti bolju infrastrukturu, kako građanima Lobora, tako i ostalim građanima Krapinsko – zagorske županije. Ukupno je do sada uloženo i ugovoreno u ovu županiju 1, 5 milijardi kuna projekata,a danas donosimo 33 mil. kuna. Ta će sredstva omogućiti bolji život naših građana, bolju socijalnu skrb, infrastrukturu i kvalitetniji život – rekao je ministar Pavić, a na pitanje hoće li biti odustajaja od projekata s obzirom na korona krizu, Pavić je odgovorio da se svi EU projekti nastavljaju. - EU komisija je izašla s programom za oporavak od 10 milijardi eura, plus nova omotnica s 10 milijardi eura, tako da u budućnosti očekujmo više sredstava iz EU fondova nego do sada – dodao je ministar.

 

 

Svečanosti uručivanja ugovora prisustvovala je i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, koja je govorila o projektima koji spadaju u domenu socijalne skrbi. - Jedan projekt je vezan za Dom Loborgrad, a riječ je o projektu ‘Mi u zajednici’, dok je drugi projekt vezan za Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, a riječ je o gerontološkom centru Zajezda. U 3 i pol godine mandata Vlade radi se o ukupno 140 projekata u sustavu socijalne skrbi od strane Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku. Kad bi svih 138 projekta plus ova dva današnja spojili zajedno, to je iznos od 104 milijuna kuna za područje Krapinsko-zagorske županije - rekla je Bedeković. - Kroz ova dva projekta proširit ćemo lepezu izvaninstitucijskih usluga u zajednici i obuhvatiti što veći broj korisnika, a jednako tako doprinijeti infrastrukturi. Kad se radi projektu ‘Mi u zajednici’, mi ćemo u okviru projekta i projektnih partnera, Grada Zlatara i Općine Lobor, izgraditi nekoliko objekata koji će poslužiti kao stambene zajednice, prostor za poludnevni boravak te pružanje psihosocijalne pomoći za ukupno 44 korisnika – rekla je ministrica.

 

 

Bedeković se osvrnula i na smještaj skrbi starijih osoba u Hrvatskoj. - Nakon nemilog događa u Andraševcu, izmijenili smo pravilnik o minimalnim uvjetima u domovima za starije i nemoćne gdje smo pooštrili kriterije i gdje smo izjednačili kriterije koji su potrebne za smještaj u obiteljskim domovima te svim ostalim domovima – rekla je ministrica. – Na prvo mjesto smo stavili kvalitetu, a kvaliteta je ono što mora biti osnovno kad će biti promišljanje i razmišljanje kad je riječ o smještaju u domove za starije i nemoćne – dodala je i nadovezala se da kapaciteta još uvijek nedostaje i da će se time Vlada baviti u vrijeme koje dolazi.

 

 

Saborski zastupnik Žarko Tušek rekao je da ga veseli što je protekle četiri godine sudjelovao u kreaciji tih projekata, a posbno se osvrnuo na dva, kako je rekao, mega projekta. – To je nešto oko 14 milijuna kuna za izgradnju za izgradnju gerentološkog centra u partnerstvu općine Budinšćina i Crvenog križa te nešto više od 14 milijuna ovdje u Loboru, za institucije Loborgrad, za izgradnju četiri nova objekta i četiri nove kuće, od kojih će 3 biti na području kompleksa Loborgrad, jedna na području Zlatara kako bi se dio štićenika deinstitucionalizirao i kako bi im se pružili kvalitetniji uvjeti za život. To nisu svakodnevne situacije, takvi mega projekti se uistinu ne mogu očekivati svaki dan ili svake godine – rekao je Tušek.

 

 

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih, koja je bila domaćin svečanosti, rekla je kako je Općina Lobor od Ministarstva regionalnog razvoja za brdsko – planinska područja dobila 500.000 kuna za nerazvrstane ceste, a za potpomognuta područja i 350.000 kuna sredstva za uređenje odvodne na parkiralištu groblja u Loboru. – Jako smo zadovoljni i ponosni što smo uspjeli ostvariti toliko sredstava, kojima se nismo nadali zbog epidemije koronavirusa. Iako nam se proračun smanjuje pametnim rebalansom i podrškom od strane Vlade i EU fondova možemo nastaviti sa svim svojim planiranim projektima – rekla je Jembrih. Dodala je da je u 3 godine iz pomoć MRRFEU asfaltiralo oko 4, 5 km cesta, a cilj je da se zeleni bregi i dalje razvijaju i mladi ostaju ovdje živjeti.

 

 

 

Ravnatelj GDCK Krapina Davor Šimunović govorio je o Gerontološkom centru Zajezda.- Radi se infrastrukturnom projektu izgradnje i adaptacije stare škole u Gerontološki centar gdje će ljudi starije životne dobi dobiti jednu kvalitetnu uslugu od dnevnog boravka, pomoći u kući do dostave toplih obroka. Ovim projektom će rubni dio KZŽ dobiti jedan kvalitetan projekt. Uslugu će moći koristiti i korisnici susjednih općina, ali i susjedne Varaždinske županije. Projekt je vrijedan 13, 6 mil. kuna i trebao bi biti realiziran u naredne 2 i pol godine. GDCK Krapina je u posljednje dvije i pol godine ostvarila preko 25 milijuna kuna na raznih EU projektima vezano uz socijalu – istaknuo je Šimunović.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook