Prethodni članak
Sljedeći članak

Za tradicijske i umjetničke obrte Županija osigurala 76 tisuća kuna

Potpore je ostvarilo 18 obrta, a 25 tisuća kuna dodijelit će se direktno Cehu tradicijskih i umjetničkih obrta


U prostorijama HGK – Županijske komore Krapina danas su dodijeljeni ugovori vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta koji su ostvarili pravo na potporu temeljem natječaja Krapinsko – zagorske županije. Kako je ovom prilikom istaknuo zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek, Županija od 2005. godine kontinuirano osigurava sredstva za pomoć tradicijskim obrtima. Ove je godine osigurano 100 tisuća kuna. Same potpore koje se dodjeljuju obrtima namijenjene su za kupnju strojeva, opreme, inventara, uređenje prostora, izlaganje na sajmovima i izradu promidžbenih materijala. – Ove smo godine zaprimili 18 zahtjeva, a svi su bili potpuni i zadovoljili uvjete te im je namijenjeno 76 936 kuna. Ostatak od 25 tisuća kuna bit će dodijeljeno direktno Cehu tradicijskih i umjetničkih obrta. Natječaj ćemo raspisati i iduće godine, pratite natječaje i javljajte se – poručio je okupljenim obrtnicima zamjenik župana Ferek – Jambrek.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško zahvalio je vodstvu Županije i predsjednici Županijske skupštine. – To nisu veliki novci, ali su kontinuirani i pomoći će vam za nabavu nove opreme, do solidnije funkcionirate na tržištu. Vaša zanimanja nisu dohodovna, no moramo očuvati tradiciju, djedovinu i mlade naučiti da ne zaborave načine na koje radimo suvenire, licitare i sve po čemu je Zagorje poznato – rekao je Pleško.

Predsjednica Ceha tardicijskih i umjetničkih obrta te predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki istaknula je da ovim sredstvima tradicijski obrti ne mogu biti zadovoljni. – Bili bismo da se status tradicijskih i umjetničkih obrta drugačije posložio u društvu. Radujem se što su sredstva dodijeljena, a i tome što vam ZARA može urediti besplatno dokumentaciju za buduće natječaje. Županija uvažava i nas tradicijske i umjetničke obrte i, među rijetkim smo županijama, gdje imamo isti tretman kao ostali obrti. Bilo bi dobro kada bi se to preslikalo i na nivou države. Tada ne bismo tu sjedili bogatiji, ali bismo ponosniji – istaknula je Hubicki, dodavši da se raduje što je predsjednik HOK – a Dragutin Ranogajec obećao da ide po još jedan mandat predsjednika i da će u svom nastupnom govoru  reći da će se posebno zalagati za tradicijske i umjetničke obrte. – Želim nam puno posla i da nas baš ne 'ubiju' inspekcije – zaključila je Vlasta Hubicki.

Jedan od dobitnika potpora, jedini krapinski postolar Josip Hršak rekao je da će mu ova potpora puno značiti. – Deficitarno je zanimanje, posao ide slabo, slabo se zaradi, režije su velike pa će mi pomoć zbilja dobro doći. Radim non stop sa cipelama, od svoje desete godine kada sam počeo kraj oca pa do danas, već 63 godine, i čitavo to vrijeme nisam nikad imao šegrta, nema interesa za taj posao. Već sam u mirovini pet godina, no dobio sam odobrenje da radim uz penziju pošto je ovo deficitarno zanimanje i nema postolara – rekao je Josip Hršak, koji je ostvario 5 tisuća kuna pomoći.

Osim njega, potpore od 5 tisuća kuna primili su Salon vjenčanica Vesna iz Marije Bistrice, Postolarska radnja Šuco iz Zlatara, Zlatarna Vrančić iz Zaboka, Art dizajn iz Krapine, Nesek-teraco keramika iz Krapinskih Toplica i Krojački obrt Jasna iz Oroslavja. Po četiri tisuće kuna potpore ostvarili su Obrt za proizvodnju licitara iz Lobora, Suveniri i trgovina Slap iz Marije Bistrice, Izrada suvenira Mikuš iz Marije Bistrice, Urarska radionica Žučko iz Zlatara, PAN obrt za izradu drvenih igračaka iz Marije Bistrice, i Medičarna Šćuric iz Marije Bistrice. Lončarstvo Androić iz Mača ostvarilo je potporu od 4640 kuna, Krojački salon 'Beni'  iz Velikog Trgovišća 3680 kuna, Vezenje amblema Nena iz Đurmanca 3600 kuna, Kera-tims  iz Bedekovčina 3200 kuna i 'Tamburica' iz Marije Bistrice 2816 kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook