Prethodni članak
Sljedeći članak

Za projekt uređenja planinarsko – poučne staze 'Putevima orhideja' 617 tisuća kuna

Staza će biti opremljena sa sedam novih ploča, postavit će se vidikovac s teleskopom i izgraditi natkrivena terasa za bolje uvjete rada s djecom


Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije odobren je projekt uređenja planinarsko – poučne staze 'Putevima orhideja', na natječaju za operaciju 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture'.

Korisnici operacije su trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu RH, šumoposjednici, udruge šumoposjednika, udruge civilnog društva i druge pravne osobe aktivne u zaštiti prirode.  Projekt 'Putevima orhideja' jedan je od 20 odobrenih, a radi se o projektima koji će biti financirani novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u vrijednosti 9,1 milijun kuna. Potpora iznosi do 100 % ukupnih prihvatljivih troškova.

 Na Strahinjščici na području općine Radoboj nalazi se i Planinarsko-poučna staza Putevima orhideja koja je do sada opremljena s 11 edukativnih tabli s informacijama o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja. - Ovim ulaganjem stazu ćemo opremiti stazu sa sedam novih tabli, kojima će se zaokružiti cjelina vezano za pružanje cjelovite informacije posjetiteljima s naglaskom na šumska staništa, održivo korištenje šuma te s drvenim rukohvatima, stalcima za parkiranje bicikla te nekoliko koševa za otpatke. Postavit ćemo vidikovac koji će omogućiti potpuni doživljaj ljepota krajobraza Hrvatskog zagorja, a posebno uz pomoć teleskopa koji će biti postavljen na najvišem platou vidikovca. Izgradit će se natkrivena terasa koja će omogućiti bolju kvalitetu uvjeta rada s djecom u sklopu programa škole u prirodi te njihovo dulje zadržavanje i boravak u prirodi – kažu u Javnoj ustanovi.

Cilj projekta je educiranje i informiranje svih ljubitelja prirode o šumama, održivom gospodarenju šumama te njenoj zaštiti. Također, želi se promicati korištenje šuma za rekreaciju te poboljšanje zdravstvenog stanja organizma. Na taj će se način unaprijediti će se cjelokupna turistička ponuda Krapinsko-zagorske županije, a istovremeno će i jačati identitet i međusobna suradnja između lokalne zajednice i Ustanove kao nositelja projekta. Ukupna vrijednost odobrene potpore iznosi 617.780,35 kuna.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook