Prethodni članak
Sljedeći članak

Za osjemenjivanje stoke i nabavu nasada 45 tisuća kuna potpore

Općina Krapinske Toplice raspisala je natječaj za potpore poljoprivrednicima u 2019. godini, a interes je, prema riječima načelnika Ernesta Svažića, sve veći


Općina Krapinske Toplice raspisala je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti iz Programa potpora poljoprivredi na svom području. Korisnici sredstava potpore mogu biti sva poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva koje imaju sjedište na području Općine i čija se proizvodnja odvija na području Krapinskih Toplica.

Uvjeti natječaja

Potpore se dodjeljuju za umjetno osjemenjivanje krava, junica i krmača, a može se dobiti 200 kuna po prvoj oplodnji te za nabavu trajnih nasada poput lješnjaka, kupina, borovnica, jabuka, kruški, vinove loze i dr. Za kupnju sadnica u količini od 10 do 200 komada, Općina pokriva 40% troškova nabave. Za osjemenjivanje je u Proračunu Općine za 2019. godinu osigurano 18 tisuća kuna dok je za nabavu sadnog materijala osigurano 27 tisuća kuna. Podnositelji zahtjeva moraju preuzeti obrazac na internetskim stranicama Općine, a uz njega priložiti dokaz da je upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, presliku osobne i OIB (za fizičke osobe), a za pravne osobe presliku rješenja o upisu u sudski registar.

Potrebno je dostaviti još presliku žiro računa s pripadajućim IBAN – om, originalni račun veterinarske stanice za obavljenu uslugu ili originalni račun za nabavljene sadnice, presliku dokaza o uplati računa, potvrdu veterinarske stanice koja je obavila uslugu te izjavu o statusu poreznog obveznika i izjavu o korištenim potporama male vrijednosti, a obrasci za obje izjave nalaze se na internetskim stranicama Općine ili se podižu u prostorijama Općine. Prihvatljivi su samo izdaci za razdoblje od 1. siječnja do 29. prosinca 2019. godine, odnosno do utroška sredstava u Proračunu za 2019.godinu. Zahtjevi se podnose u zatvorenim kuvertama neposredno u pisarnici Općine ili preporučenom pošiljkom na adresu: Općina Krapinske Toplice, Jedinstveni upravni odjel, Antuna Mihanovića 3, 49217 Krapinske Toplice s naznakom „Program potpora poljoprivredi za 2019.g. – NE OTVARATI “, te naznakom za koju mjeru potpore se zahtjev podnosi - „MJERA 1“ ILI „MJERA 2“.

Da je interes za subvencije u poljoprivredi sve veći, potvrdio je i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.- Jako je dobro što sve već broj poljoprivrednika s područja naše općine kultivira svoja zemljišta te kreće u bavljenje što stočarstvom, što ratarstvom ili nekim drugim vidom poljoprivrede – istaknuo je toplički načelnik dodajući kako razvoj poljoprivrede važan i za razvoj turizma. Izdvojio je primjer i činjenicu kako se sve više restorana i ugostiteljskih objekata s područja općine okreće namirnicama prirodnog i domaćeg podrijetla koje se uzgajaju na Obiteljskim – poljoprivrednim gospodarstvima. – Mi u ladici imamo spreman i projekt uređenja Tržnice lokalnih proizvoda te samo čekamo priliku da ga apliciramo na neki od natječaja i krenemo s njegovom provedbom – zaključio je načelnik Svažić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook