Prethodni članak
Sljedeći članak

Za obnovu rodne kuće Đure Prejca dobiveno 4,7 milijuna kuna

Općina Desinić vlasnik je rodne kuće poznatog skladatelja, a otkupila ga je prije nekoliko godina od privatnih vlasnika


Kroz Mjeru 7.4.1. ruralnog razvoja koju provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Općini Desinić odobrena su sredstva u iznosu od 4.719.676 kuna. Značajna novčana sredstva odobrena su za projekt obnove rodne kuće Đure Prejca, poznatog hrvatskog skladatelja, glumca, redatelja i Desinićanca, najpoznatijeg po popevkama 'Vu plavem trnacu' i 'Peharček moj' za koje je napisao glazbu i tekst. U kući koja se nalazi u centru ispod desinićke crkve uredit će se stalni postav Đure Prejca te turistički ured i info centar.

Kuća će se obnoviti u izvornom obliku, kako je nekada izgledala, prema staroj slici, a bila bi pokrivena slamom. U Općini Desinić na raspisivanje natječaja za dobivanje sredstava iz EU fondova za mjeru 7.4 koja uključuje 100% financiranje obnove i revitalizaciju rodne kuće čekalo se godinama. Ministarstvo regionalnog razvoja u 70-postotnom iznosu je financiralo izradu projektne dokumentacije. Općina Desinić vlasnik je rodne kuće poznatog skladatelja, a otkupila ga je prije nekoliko godina od privatnih vlasnika.

- Raspolažemo vrijednim stvarima, ostavštinom Đure Prejca, kao što su note, njegov rukopis, razni zapisi. Vrijedne stvari nalaze se i u dvoru Veliki Tabor, koje bi nakon obnove kuće dobili natrag. Znamo i za određeni namještaj koji se nalazi u privatnim kućama i koji su nam sadašnji vlasnici voljni prodati - rekao je načelnik Zvonko Škreblin te dodao kako žele povezati turističku ponudu u desinićkom kraju, tako da turisti koji dođu razgledati Veliki Tabor mogu obići i rodnu kuću Đure Prejca te crkvu sv. Jurja. Baš kao što u popevki 'Vu plavem trnaci' hiža stoji, tako će i u njegovom rodnom mjestu stajati stalni postav, odnosno muzej, u spomen na stvaralaštvo ovog poznatog Desinićanca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook