Prethodni članak
Sljedeći članak

Za krapinske udruge i društva godišnje 2,5 milijuna kuna

Predstavnici 33 udruga u kulturi, zdravstvu, socijali i poljoprivredi s područja grada Krapine potpisali su danas u krapinskoj Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem ugovore o financiranju programa i projekata za 2017. godinu


Za udruge u kulturi koje su dobile sredstva temeljem natječaja osigurano je za ovu godinu 320 tisuća kuna, za udruge u socijali i zdravstvu 120 tisuća kuna, a za poljoprivredu 30 tisuća kuna, ukupno 470 tisuća kuna. – Jedan grad ne čine ne čine zgrade i ceste, već ljudi, a društveni život grada čine udruge u koje su građani okupljeni.  Grad Krapina je stvarno grad bogat udrugama i sufinancira rad njih 80-ak. Krapina se sigurno ne bi mogla nazvati gradom povijesti i kulture i dičiti se svojim kulturnim životom da nema udruga, jer gradska uprava ne može organizirati društveni život, već u tome samo pomoći. Čestitam svima koji ste ove godine ostvarili pravo na dodjelu sredstava iz gradskog proračuna, a nadam se da će se  u narednim godinama ta sredstva moći povećati – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Zoran Gregurović.

Krapina za udruge godišnje izdvaja 2,5 milijuna kuna, što je oko 10 posto izvornih prihoda. Dobrovoljna vatrogasna društva i Crveni križ dobivaju sredstva i prema zakonskim obavezama. Za 4 DVD –a Grad izdvaja 500 tisuća kuna, za GDCK Krapina 138 tisuća kuna, a povrh toga 70 tisuća kuna za otplatu kredita za novi prostor te 85 tisuća kuna za programe pomoći u kući starijim osobama, programe prevencije i dr. Za udruge u sportu izdvaja se 880 tisuća kuna, 30 tisuća kuna za Dane krapinskog sporta u sklopu Tjedan kajkavske kulture, za udruge koje se ne mogu smjestiti u neku posebnu kategoriju poput izviđača i planinara 35 tisuća kuna. – Uz sve to, oko 150 tisuća kuna osigurali smo za nove odore za puhački orkestar i mažoretkinje, a imamo još stavku i za manifestacije tijekom cijele godine, za što se dodatno oko 600 tisuća kuna izdvaja – napomenuo je Gregurović.

Nadam se da će vam ova sredstva vam pomoći u radu.  Nažalost,  zakon o udrugama je promijenio određene stvari, smatram da zakon kao takav nije baš najbolji i treba ga prilagoditi životu na terenu. Takav zakon teško je provoditi malim udrugama, koje se teško snalaze u šumi propisa. Mnogi gube interes i ne žele se prihvatiti tog teškog posla vođenja udruga s obzirom da je velika odgovornost na njihovim leđima. Ne mogu se stavljati u isti koš udruga koja godišnje ostvaruje potporu od 5 ili 10 tisuća kuna i udruga koja ostvaruje nekoliko milijuna kuna – dodao je gradonačelnik Gregurović.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook