Prethodni članak
Sljedeći članak

Za 10 braniteljskih udruga Županija osigurala 250 tisuća kuna

Uz novac koji dobivaju na natječaju, s drugim stavkama za branitelje, u proračunu je KZŽ namijenjeno više od pola milijuna kuna


Župan Željko Kolar danas je u Krapini uručio ugovore predstavnicima braniteljskih udruga koji su ostvarili pravo na potpore. Za 10 udruga osigurano je ukupno 250 tisuća kuna, a prilikom uručenja ugovora župan je braniteljima zahvalio na svemu što čine za braniteljsku populaciju na području Krapinsko – zagorske županije i što šire istinu o Domovinskom ratu.

- Ove godine osigurali smo u proračunu 250 tisuća kuna, 50 više nego prošle godine za sam natječaj. Imamo i stavku od 100 tisuća kuna namijenjenu uređenju ili osiguravanju prostora braniteljskim udrugama, 80 tisuća namijenjnih odlasku u Škabrnju i Vukovar te stavku koja je vezana za pomoć braniteljima kroz socijalnu skrb, tako je u našem proračunu više od pola milijuna kuna osigurano za branitelje. Suradnja između KZŽ i braniteljskih udruga je izvrsna, složni smo i sve se možemo dogovoriti. Da  nije bilo inicijative braniteljske populacije, ne bi niti Opća bolnica Zabok bila prva u Hrvatskoj koja je dobila naziv i bolnica hrvatskih veterana. Na žalost, Ministarstvo branitelja nije našlo zajednički jezik s Ministarstvom zdravstva i HZZO - om. U travnju smo, a još uvijek niti jedna lipa s tog aspekta, znači novaca koja je dobivala bolnica za to, nije stiglo u bolnicu, znači nema novog ugovora, niti za onih 500 tisuća kuna, a da ne govorim da je s milijun kuna stavka smanjena na 500 tisuća, bez obzira da je povećan proračun Ministarstva branitelja – istaknuo je župan.

Kolar je dodao da je uz tu temu obavljeno već nekoliko razgovora. - Pustit ćemo još ovaj četvrti mjesec da to pokušamo diplomatski, u miru riješiti, argumentima, a ako neće ići, onda ćemo sazvati zajednički sastanak braniteljskih udruga u bolnici, pa ćemo donijeti zajedničke odluke i zajednički djelovati – najavio je župan.

Najviše novca, 30 tisuća kuna, dobila je Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ. Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata RH dobiva 29 tisuća kuna, Udruga veterana 103. brigade HV – a 28 tisuća kuna, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ 28 tisuća, kao i Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun Stubičke Toplice. Za Udrugu branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj Gornja Stubica ide 25 tisuća kuna, za Udrugu hrvatskih branitelja liječenih od PTSP – a KZŽ 22.500 kuna, kao i za Udrugu branitelja Domovinskog rata Kumrovec – Zagorska Sela. 21 tisuća kunu dobiva Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina, a 16 tisuća kuna Udruga specijalne jedinice policije Barun, Zlatar.

- Ovaj nam novac puno znači. Najvažniji projekt koji provodimo je istina o Domovinskom ratu, a pred završetkom smo još jednog projekta koji traje već petu godinu, a to je projekt Ratne rane Zagorja, gdje smo prikupljali podatke o 166 naših stradalih sugrađana i o tome će izaći knjiga – spomenuo je samo važnije projekte Stjepan Pavliša, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Nadovezao se i Žarko Miholić iz Udruge veterana 103. Brigade HV – a, istaknuvši da je udruga na natječaj nastavak projekta prolaska cjelokupnog ratnog puta 103. brigade, od juga Hrvatske do kranjeg istočnog dijela. - Ove godine ćemo završiti dio slavonsko – brodskog ratišta i dio ratišta u Ogulinu – rekao je Miholić.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook