Prethodni članak
Sljedeći članak

XXVII „KAJ – KUSTOŠIJA 2018.“ održava se u nedjelju, ulaz je slobodan

Kajkavska glazbena večer i večer kajkavske poezije u Teatru Exit


U nedjelju, 25. studenog s početkom u 19 sati, u Teatru Exit u Zagrebu, održava se kajkavski festival odnosno, kajkavska glazbena večer i večer kajkavske poezije „KAJ – KUSTOŠIJA 2018.“. Ovo je 27. Festival po redu, a održava se svake godine krajem studenog.

Domaćini Festivala su ženski pjevački zbor i tamburaški sastav KUD-a Kustošija, a svake godine u programu sudjeluju izvrsni glazbeni gosti, poznati pjevači, folklorna društva te zborovi iz Zagreba i/ili Zagorja. Ove godine glazbeni gosti su: Gudački kvartet „MAESTOSO“, „SINGRLICE“, HKPD „BOSILJAK“, Čučerje i djeca OŠ „Kustošija“.

Glumac Zvonko Novosel, Zagorac porijeklom, poeziju na Festivalu interpretira od samih početaka, a prva glumica koja je s njim govorila kajkavske stihove bila je Smiljka Bencet, poznatija kao Regica Katalenić iz Gruntovčana . Od 2001. godine do danas, zajedno sa Zvonkom, pjesme interpretira Eva Kreber Pille, a voditeljica ovogodišnjeg programa je Ljiljana Peršinec.

„Kaj – Kustošija“ redovito izdaje i zbornik izabranih pjesama, a tijekom Festivala dodjeljuju se i tri nagrada za najbolje pjesme prema izboru Stručnog ocjenjivačkog suda. Ove godine Stručno ocjenjivački sud bio je u sastavu: MLADENKA VOLOVIĆ, prof., LJILJANA BEHAIM, prof., ŽELJKA AUGUSTINOVIĆ, prof., EMILIJA CENTNER ČIŽMEŠIJA, prof. i LJILJANA PERŠINEC

Medijski pokrovitelji Festivala„KAJ – KUSTOŠIJA 2018.“ su regionalni tjednik Zagorski list i news&video portal zagorje.com, koji su nagrađenim pjesnicima osigurali zanimljivi dodatak uz glavne nagrade - višemjesečne pretplate na Zagorski list i vrijedne poklon pakete.

Odabrane pjesme za izvođenje na ovogodišnjem Festivalu su: „PITANJE“ - Nada Jačmenica, „JAPEKOVA ROBAČA SPLETENA OD ZVEZD“ - Goran Gatalica, „PENZIONERSKI TIM“ - Ružica Juras, „H LASI SI JE SPLELA INJE“ - Ljubica Komljenović, „ZVEZDOZNANEC“ - Goran Gatalica, „MESEC“ - Ljiljana Marković, „NA PROHČENJU“ - Ljubica Komljenović, „ČRNA RIEČ“ - Ljubica Ribić, „SUOZA“ - Snježana Liber, „PREDBOŽIČNO JE VREME“ - Božica Drakulić, „SELSKI BEREK“ - Štefanija Ludvig, „DOK ZAGREB SPI“ - Božica Drakulić...

KUD „Kustošija“ osnovan je 1920. godine i jedno je od najstarijih kulturno umjetničkih društava u Zagrebu i u Hrvatskoj općenito. KUD intenzivno surađuje s brojnim udrugama i drugim KUD-ovima na očuvanju domaćeg kajkavskog izričaja i domaće starogradske, narodne i sakralne glazbe, a svoje koncerte često obogate i s izvrsnim izvedbama ozbiljne, kazališne i filmske glazbe.

Dobro došli u nedjelju, s početkom u 19 sati, u Teatru Exit na kajkavski festival odnosno, kajkavska glazbena večer i večer kajkavske poezije „KAJ – KUSTOŠIJA 2018.“

ULAZ JE SLOBODAN.

 Više informacija:

E-pošta: [email protected]  i

https://www.facebook.com/KUD-Kusto%C5%A1ija-397412067256717/

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook