Prethodni članak
Sljedeći članak

[VRTIĆ ZA SVAKU OBITELJ] Produženim radnim vremenom gradski vrtić pomaže roditeljima uskladiti obiteljske i poslovne obaveze

Na konferenciji za novinare u Dječjem vrtiću Gustav Krklec u Krapini predstavljen je projekt vrijedan 2.565.556,98 kuna, stopostotno financiran iz Europskog socijalnog fonda


Od sredine ožujka Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina provodi novu uslugu, poslijepodnevni rad uz provedbu primarnog odgojno – obrazovnog programa. Riječ je o projektu 'Vrtić za svaku obitelj' , kojeg je sufinancirala Europska unija u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Prijavitelj i nositelj projekta je Dječji vrtić Gustav Krklec, dok je partner projekta, kao osnivač vrtića, Grad Krapina.

Kako je na uvodnoj konferenciji za novinare istaknula ravnateljica vrtića Ksenija Ostojić, ugovor za projekt potpisan je s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, njegova je vrijednost je 2.565.556,98 kuna, sufinanciranje stopostotno, a trajat će 30 mjesci. – Da bismo uopće pristupili natječaju, proveli smo anketu među roditeljima koji su iskazali potrebu da se promijeni radno vrijeme vrtića. Projektom se financira uvođenje poslijepodnevnog rada vrtića, čime se stvaraju preduvjeti za uravnoteženje poslovnog i obiteljskog života za obitelji s decom uključenom u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Također, uvode se i dva nova kraća programa, opća igraonica te folklorno stvaralaštvo i tradicijska kultura. Te programe uvodimo jer već unatarg par godina imamo upite roditelja koji nemaju potrebu za uključivanjem djece bilo u petosatni ili desetosatni program vrtića, nego bi povremeno, jednom ili dva puta tjedno mogli dovesti dijete na igru – pojasnila je ravnateljica. Igraonica općeg tipa provodit će se od rujna, dva puta tjedno po sat i pol, kao folklorno stvaralaštvo i tradicijska kultura. – Tijekom 2019. godine nastavno na 2020., rad će biti usmjeren na izradu i verifikaciju progframa, kao i stručnu edukaciju voditelja koji će program provoditi. Kroz ovaj projekt zaposlena su 2 odgojitelja, jedna kuharica odnosno čistačica i stručni suradnik pedagog. Osim plaća spomenutim djelatnicima, iz ovog projekta financirat će se nabava didaktike i opreme za odgojno obrazovnu skupinu u kojoj se provodi program, a djelatnici će biti posebno educirani za provođenje novih programa – istaknula je ravnateljica Ostojić, dodavši kako je savjetodavnu podršku realizaciji projekta pružila Zagorska razvojna agencija. Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina ima 160 upisanih mališana, a za poslijepodnevni rad interes je iskazalo 20 – ak roditelja, koji su jako zadovoljni uvedenim promjenama radnog vremena vrtića.

Zadovoljstvo što se gradski Dječji vrtić zajedno s Gradom prijavio na projekt izrazio je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Sada kreće sličan natječaj preko Europskog socijalnog fonda vezano za dnevni boravak u školama, na koji će se i naše osnovne škole prijaviti, tako da vjerujemo da će se to nastaviti, osim i vrtiću, i u školama. Ovakvi projekti uvelike pomažu roditeljima koji možda rade izvan Krapine, koji rade u smjenama, koji imaju drugačiju organizaciju radnog vremena i kojima nije jednostavno doći i podići djecu u radnom vremenu vrtića, jer je današnji tempo života i rada drugačiji nego prije 20, 30 godina. Vjerujem da smo ovim projektom uvelike pomogli i olakšali uskladiti obiteljske i poslovne obaveze – istaknuo je gradonačelnik, dodajući da, iako je projekt ograničenog trajanja, vjeruje da će i u idućoj financijskoj omotnici Europske unije biti slični projekti na koje će se moći aplicirati. Radno vrijeme vrtića sada je od 5.30 do 20 sati. – To nije 'zacementirano', vidjet ćemo kakve će biti potrebe roditelja i prilagođavat ćemo se djeci i roditeljima, jer nisu tu djeca radi nas nego su Grad i vrtić i svi zaposlenici gradske uprave i vrtića tu radi roditelja i djece - naglasio je Zoran Gregurović, zahvalivši ravnateljici i zaposlenicima vrtića što su prepoznali priliku i zajedno s Gradom ušli u projekt koji je veliki uspjeh.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook