Prethodni članak
Sljedeći članak

[VREMENSKA PROGNOZA ZA OVAJ TJEDAN] Vrući ljetni dani

Naš prognostičar Kristijan Božarov donosi prognozu za idućih sedam dana


U prvoj polovici srpnja doživjeli smo nešto ugodnije svježije dane, a povremeno je bilo i pljuskova. Nije to bilo nikakvo veliko pogoršanje, dapače mnogima je odgovarao predah nakon velikih lipanjskih vrućina. U sljedećih sedam dana nas očekuju većinom suhi i sunčani dani s temperaturom oko ili preko 30 Celzijevih stupnjeva. Neko manje osvježenje u obliku pokojeg pljuska možda dođe tek na samom kraju tjedna. Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

Tijekom utorka će se nastaviti uglavnom sunčano i vruće ljetno vrijeme. Noćna i jutarnja temperatura zraka bit će između 15 i 18 stupnjeva, a danju prava ljetna temperatura oko 30 Celzijevih stupnjeva u hladu. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Nastavit će se i razdoblje povoljne biometeorološke situacije.

Slično vrijeme se nastavlja i u srijedu. Puno sunca i vrućine, pravo ljeto. Jutro i dalje ugodno, a najviša dnevna temperatura zraka će se kretati između 30 i 32 Celzijeva stupnja. To je temperatura u hladu, na suncu je još za 5-10 stupnjeva toplije.

U četvrtak se nastavlja većinom sunčano i vruće vrijeme. Već od jutra će biti vrlo toplo i sparno, a u popodnevnim satima temperatura bi mogla narasti do 33 Celzijeva stupnja u hladu! Čuvajte se jakog sunca između 10 i 17 sati kad je UV indeks najviši. U tom razdoblju osobe svijetle puti i mala djeca mogu pocrveniti za manje od pola sata na izravnom suncu. Dobro je povećati unos tekućine i smanjiti fizičke napore za vrijeme najveće vrućine.

Petak i subota nam donose daljnje pojačanje toplinskog vala. I dalje suho, sunčano i vruće vrijeme pa bi dnevni maksimalac mogao narasti i do 34 Celzijeva stupnja u hladu! I tijekom noći će biti toplije nego u prvoj polovici tjedna. Slušajte savjete liječnika kako si olakšati vrućinu. Ovo posebno vrijedi za naše starije sugrađane i kronične bolesnike.

Tek u subotu navečer i tijekom nedjelje ima šanse da dođe kakav kraći pljusak, ali još nije sigurno. Pitanje je hoće li i koliko će taj vlažan zrak prijeći Alpe i doći do nas. Zasad izgleda da bi moglo biti lokalnih pljuskova s grmljavinom i osvježenjem, ali vidjet ćemo još jer je daleko. Čini se da čak i u slučaju pljuska nema nekog dugotrajnog osvježenja.

Ako tjedan planirate provesti na Jadranu, tamo će biti sunčano i vruće s temperaturom između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook