Prethodni članak
Sljedeći članak

Vrane se razmnožile po zagorskim naseljima, sve češće napadaju ljude, a lovci su nemoćni

Sve je više vrana na području Krapinsko-zagorske županije, a kao što su i primijetili mnogi naši čitatelji, koji su nas i upozorili na to, vrane su se 'posebno razmnožile' po zagorskim gradovima i naseljima. Neki od čitatelja rekli su nam da su ih vrane napale


U posljednje vrijeme nekoliko čitatelja obratilo nam je pažnju kako se, prema njihovom dojmu, u nekim zagorskim gradovima i naseljima pojavio neuobičajeno velik broj vrana, koje se gnijezde i hrane po naseljima, gradskim ulicama i parkovima. Neki od njih posvjedočili su nam da su ih vrane čak i napale, iako ih, kažu, nisu niti dirali, niti ometali. Na koncu, u njihove tvrdnje koje se odnose na veći broj vrana po zagorskim naseljima uvjerili smo se i sami, zbog čega smo kontaktirali i poznatog zagorskog ornitologa, profesora zagrebačkog PMF-a, Zdravka Doleneca.


Pametne vrane
Dolenec nam je potvrdio da broj vrana uistinu raste, ali i objasnio zašto ih je sve više po naseljenim područjima. - Broj vrana se jest povećao u zadnjih dvadesetak godina, ali u posljednje vrijeme ih ljudi sve više primjećuju zato jer su se približile naseljima i nastanile se većim dijelom u naseljima. Razlog tome je što se u naseljima osjećaju sigurnije. Naime, nekad su ih lovci ubijali kad bi došle u naselja, a danas zakon lovcima ne dopušta pucanje na području bližem od 300 metara od naselja. A vrane su pametne i one su se tome prilagodile. Shvatile su da je u polju opasnije, jer mogu nastradati od lovačke puške, dok su u naselju zaštićenije. Isto tako, u naseljima lakše pronađu hranu, jer su vrlo prilagodljive. Nedavno sam osobno u Zaboku vidio vranu kako iz kante za smeće vadi i izbacuje papiriće i traži u njoj hranu – ispričao nam je profesor Dolenec.


Obrambeni napad
Što se tiče nekih napada na ljude, profesor Dolenec kaže kako nema opasnosti da bi vrane masovno napadale ljude, već se radi samo o pojedinim, izdvojenim slučajevima. - Pogotovo sad u proljeće, zapravo od travnja do početka srpnja, kad imaju mlade, kao i svi roditelji, vrane se ponašaju zaštitnički. U slučaju kad se netko približi gnijezdu u kojem su mladi, one su uznemirene, ponekad i agresivnije nego inače, tako da se može dogoditi neka vrsta napada, ali to je u obrambene svrhe. Bitno je naglasiti da su to samo takve pojedine jedinke, koje su tome sklone. Nedavno je i u Zagrebu bilo slučajeva napada na ljude, ali na koncu se sve to pripisalo upravo tome što sam govorio, da je riječ o zaštiti mladunaca od moguće ugroze – rekao nam je profesor Dolenec.


Komunalni problem
Predsjednik lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije Ivica Halapir također ističe kako su se vrane, kao pametne životinje, prilagodile činjenici da lovci ne smiju pucati u naseljenim područjima te se u njima osjećaju sigurnijima, nego u poljima. - Istina je da su se vrane po Zagorju razmnožile u posljednje vrijeme. Jedno vrijeme ih nije bilo, tek su u nešto većem broju obitavale na poznanovečkom području. Sad su se s tog područja proširile po velikom dijelu Zagorja i razmnožile po našim bregima, a posebno po naseljenim područjima. Mi lovci ne smijemo vršiti odstrel, niti upotrebljavati oružje u naseljenim područjima, tako da će problem s vranama morati postati komunalni problem, kojeg će rješavati komunalni redari uz ovlaštenja koje oni imaju – rekao je Halapir.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook