Prethodni članak
Sljedeći članak

'Vraćamo tržnicu u Kraljevec na Sutli, a nadamo se i skorom uređenju ambulante'

Općina Kraljevec na Sutli proslavila je dan Općine i župe, a tim je povodom održana i svečana sjednica


Prošle subote u OŠ Pavla Štoosa svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Kraljevec na Sutli. Slavlju je prethodila Sveta misa u župnoj crkvi Presvetog trojstva, koju je predvodio župan Eugen Kropek uz koncelebriranje vlč. Josipa Čuliga iz trgoviške župe. Predsjednik Općinskog vijeća Antun Hrelja, pozdravio je izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Tušeka i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i ostale uzvanike otvorio je svečanu sjednicu Općinskog vijeća te pozvao načelnicu općine Kraljevec na Sutli, Danijelu Pongrac da u uvodnom obraćanju predstavi rezultate rada u proteklih godinu dana.

Brojni projekti

- Sa izuzetno skromnim izvornim prihodima nastojimo kvalitetu života naših mještana unaprijediti ulaganjem u sve segmente lokalne samouprave. Sufinanciramo prijevoz učenicima i studentima, malu školu, ekološku grupu, terensku izvanučioničnu nastavu i školu plivanja, dodijeljeno je 15 stipendija, financirali smo asistenta u nastavi, nagrade i darove učenicima. Prvi puta u Kraljevcu na Sutli početkom školske 2018./2019. godine započeo je sa svojim radom produženi boravak za koji je Općina izdvojila 100.000 kuna. Uz pomoć županije i crowdfunding kampanje uređuje se školska kuhinja u osnovnoj školi, te je uređena kuhinja, blagovaonica i hodnik u područnoj školi, opremljene su informatičke učionice u obje škole te je izrađena projektna dokumentacija za rekonstrukciju školskog igrališta osnovne škole na kojem će, nadamo se, učenici započeti novu školsku godinu – rekla je načelnica Pongrac koja je od ulaganja u infrastrukturu spomenula suradnju sa ŽUC – om oko izgradnje nogostupa u naselju Kačkovec, sanaciji mosta u naseljima Radakovo, Movrač i Strmec Sutlanski, sanacije dva klizišta u Kapelskom Vrhu, asfaltiranje nerazvrstanih cesta u naselju Pušava, a traju i radovi na rekonstrukciji nerazvrstane ceste u Radakovu. - Posvetili smo se i očuvanju okoliša pa smo nakon izgradnje i postavljanja ukupno pet zelenih otoka na području Općine Kraljevec na Sutli, prijavom na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pristupili nabavi dodatnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Također, u suradnji s Gradom Klanjec, Općinom Desinić, Općinom Kumrovec, Općinom Tuhelj, Općinom Veliko Trgovišće i Općinom Zagorska Sela provodi se projekt "Učimo zeleno" koji podržava Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te je za njegovo provođenje dodijeljeno gotovo pola milijuna kuna. Potpisan je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekt Energetske obnove zgrade Općine Kraljevec na Sutli gdje je iznos prihvatljivih troškova određen na 1.045.587 kuna te je u tijeku javna nabava. Također, nastojimo promicati internetsku povezanost pa je tako Općina s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže potpisala Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 15.000 eura za aktivnost pod nazivom "WIFI4EU- promicanje internetske povezanosti u lokalnim zajednicama" čime će biti omogućen besplatni pristup internetu u unutarnjim i vanjskim javnim prostorima – rekla je Danijela Pongrac dodajući da se općina može pohvaliti i činjenicom da nakon dugo godina vraćaju tržnicu budući da su taj projekt prijavili na natječaj LAG – a te su dobili 266.850 kuna. Lokalna akcijska grupa pružila nam je i potporu u provođenju volonterskih akcija na području Općine Kraljevec na Sutli koje koristimo kako bismo unaprijedili kvalitetu života djece i mladih u lokalnoj zajednici.

- Nakon ranijih ulaganja u stambeno- poslovnu građevinu, odnosno buduću ambulantu i izvođenja elektrotehničkih radova te priključka objekta na infrastrukturu, ove godine nastavljamo s radovima čija ukupna vrijednost iznosi 400.000 kuna, od čega Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije financira projekt u iznosu od 200.000 kuna.

Pohvale i nagrađeni

Budući da smo jedina jedinica lokalne samouprave koja na svojem području nema ambulantu i doktora opće medicine, nadamo se da ćemo provedbom spomenutog projekta ostvariti cilj i uz pomoć županije i drugih mjerodavnih institucija u Kraljevcu na Sutli omogućiti da i naši mještani imaju primarnu medicinsku skrb – istaknula je Pongrac te zahvalila svim vijećnicima na suradnji. Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Žarko Tušek pohvalio je rad općinske načelnice i njenog tima, za rezultate koji su uz pomoć vlade i KZŽ i suport fondova EU postigli za unapređenje života i rada mještana općine Kraljevec na Sutli, a pohvale je uputio i župan Željko Kolar.

- Nekada bi gradonačelnik ili načelnik bio prezadovoljan kad bi u svom četverogodišnjem mandatu proveo jedan kapitalni projekt i započeo drugi. Danas su, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i otvaranjem EU fondova, ambicije, želje i potrebe veće i svi bi u jednom mandatu željeli napraviti 5,6, ili 7 stvari, te onda nismo zadovoljni ni mi ni naši građani. To je jednostavno tako i to je zapravo izazov da još više radimo i da budemo još uspješniji. Tebi Danijela i tvom timu čestitam na onome što je dosad odrađeno i veselim se našoj budućoj suradnji i još jednom čestitke za Dan Općine –naglasio je Kolar. Načelnica općine Danijela Pongrac i predsjednik OV Antun Hrelja, uručili su dobitnicima ovogodišnja priznanja, zahvalnice, plakete i povelju zaslužnim građanima. Zahvalnice su primili: Lea Pongrac, Petra Berković, Ivici Slavcu te Miji Stipčiću. Plakete su uručene Ivanu Trbuha, ARBOR-ARS-u d.o.o., Željku Trajbaru, Damiru Kralju i Dragutinu Dagustinu, a povelja je uručena Nikoli Benkoviću, dr.med.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook