Prethodni članak
Sljedeći članak

Vozite li bez zimske opreme ili niste očistili vozilo od snijega i leda, kazna je 700 kuna

Policijska uprava krapinsko – zagorska uputila je savjete vozačima povodom zimskih uvjeta na cestama, koji vrijede od 15. studenog i traju do 15. travnja iduće godine

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Prema zakonu, zimski uvjeti na cestama nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Predviđene kazne

Za pravnu ili fizičku osobu - obrtnika ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom predviđena je kao sankcija novčana kazna u iznosu od 5000 do 15.000 kuna. Za isti prekršaj, ukoliko ga počini, odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1500 do 5000 kuna. Za vozača koji u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama upravlja vozilom bez zimske opreme ili upravlja teretnim automobilom s priključnim vozilom predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna. Vozači su obvezni prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Za vozača koji svoje motorno vozilo nije očistio od snijega i leda predviđena je novčana kazna također u iznosu od 700 kuna.

Isključivanje iz prometa

Policijski službenici koji prilikom nadzora prometa zateknu, za vrijeme nastupa i trajanja zimskih uvjeta na cestama, vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, naredit će vozaču da prekine kretanje vozilom i da upotrijebi zimsku opremu. Ukoliko vozač ne postupi sukladno naredbi policijskog službenika, vozilo će biti isključeno iz daljnjeg prometovanja tako dugo dok se na vozilo ne postavi zimska oprema. Prilikom isključenja ovakvog vozila iz prometa policijski službenik će privremeno oduzeti registarske pločice, koje će se vratiti kada se rečeni nedostatak otkloni. Ukoliko se u prometu zatekne teretni automobil s priključnim vozilom, policijski službenik će narediti vozaču da prekine kretanje vozilom i isključiti ga na za to pogodno mjesto, dok se prometnice ne očiste odnosno dok ne prestanu zimski uvjeti na cestama. -Vozače, ali i ostale sudionike u prometu, molimo da propuste vozila subjekata koji održavaju ceste u zimskim uvjetima – ralice. Ni u kom slučaju ne pretjecati ralice. Ukoliko vozite iza ralice, držite veći razmak između ralice i svog vozila kako sipina kojom se cesta posipa ne bi završila na vašem vozilu. Kako zimi ralice guraju snijeg sa cesta, nemojte parkirati vozilo na kolniku kako ne bi bilo oštećeno – pozivaju iz PU krapinsko – zagorske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook