Prethodni članak
Sljedeći članak

VOLONTERSKI CENTRI IZMIJENILI ISKUSTVA: Naglasak na što boljom i stručnijom edukacijom građana i organizacija

Na konferenciji su se predstavili dosadašnji rezultati projekta Lokalnog volonterski centar „Orkas“ i provedene aktivnosti


Udruga mladih Feniks je u sklopu projekta „Lokalni volonterski centar Orkas“, koji provodi u partnerstvu s Gradom Oroslavjem, Gradom Donja Stubica, Općinom Stubičke Toplice, Osnovnom školom Oroslavje, Srednjom školom Oroslavje i Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 18. srpnja 2017. godine organizirala konferenciju „Volonterstvo u Hrvatskoj – predstavljanje iskustava lokalnih volonterskih centara“.

Na konferenciji su se predstavili dosadašnji rezultati projekta Lokalnog volonterski centar „Orkas“ i provedene aktivnosti među kojima je istaknuta važnost edukacije i informiranje građana i organizacija civilnog društva o volontiranju putem provedenih radionica i volonterskih akcija te pomoć u učenju odnosno instrukcije koju su volonteri tijekom školske godine pružali djeci i mladima iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji s područja Oroslavja, Stubičkih Toplica i Donje Stubice.

Također je naglašena i uspješna suradnja s parterskim organizacijama i najavljen nastavak projektnih aktivnosti budući da je Udruga mladih Feniks, zajedno s partnerima, uspješno prijavila projekt „Lokalni volonterski centar „Orkas“ i za razdoblje 2017./2018. godine, a područje djelovanja projekta vezano za edukaciju i promociju volonterstva dodatno je prošireno na Veliko Trgovišće i Jakovlje.

Nakon predstavljanja iskustva volontera iz Lokalnog volonterskog centra „Orkas“, sudionicima konferencije predstavio se Volonterski centar „Kupa“ iz Ozlja koji djeluje u sklopu Lokalne akcijske grupe „Vallis Colapis“. Predstavljeni su pomaci koji su postignuti u volontiranju, uloga i misija volonterskog centra, iskustva stečena kroz edukacije te načini na koje, kroz volonterski centar i lokalnu akcijsku grupu, potiču i motiviraju organizatore volontiranja i volontere na volontiranje. Također su predstavljeni i projekti koje su provodili i koje trenutno provode. Potom je svoja iskustva u Volonterskom centru „Kupa“ ispričala Ethel Ütsmüts, volonterka iz Estonije, koje se prijavila na jednogodišnje volontiranje volonterskom centru i sudionike konferencije upoznala na koje se načine zainteresirani mogu prijaviti za volontiranje u drugim zemljama.

Nakon toga su, kroz raspravu, svoja iskustva razmijenili Lokalni volonterski centar „Orkas“ i Volonterski centar „Kupa“. U raspravi su sudjelovali i predstavnici „Agencije za lokalnu demokraciju“ iz Siska, humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ iz Zagreba i Širokog Brijega, Mreže udruga grada Belišća – „BELNET“ i Lokalnog volonterskog centra „Zvono“ iz Belišća te Turističke zajednica Grada Oroslavja.

Nakon konstruktivne rasprave, dane su preporuke za razvoj volonterskih usluga u budućnosti pri čemu se naglasak prvenstveno stavlja na potrebu za što boljom i stručnijom edukacijom građana i organizacija civilnog društva o volonterstvu i mogućnostima volontiranja te pravima i obvezama organizatora volontiranja i volontera. Svi sudionici pohvalili su ovakav način razmjene iskustva lokalnih volonterskih centara i složili se kako su edukacija i informiranje o volontiranju potrebni za promociju volonterstva budući da je volonterstvo jedna od ključnih vrijednosti na kojima počiva djelovanje suvremenog društva i osnova koja omogućuje građanima aktivno sudjelovanje u društvenim procesima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook