Prethodni članak
Sljedeći članak

VOLONTERI NISU SAMO POMAGAČI VEĆ I POKRETAČI POZITIVNIH PROMJENA U DRUŠTVU: Prijavite vrijedne i marljive ljude koji volontiraju

Priznanja se dodjeljuju u tri kategorije : volonter/ka godine (mladi 15-30 godina), volonter/ka godine (odrasli 31+ godina) i volonterska akcija godine. Javni poziv je otvoren do 21. ožujka


U Pregradi  je danas održana konferencija za medije na temu javnog poziva Krapinsko – zagorske županije za prijavukandidata/kinja  za dodjelu priznanja “volonter/ka godine” i  „volonterska akcija godine“ za 2018. godinu. O natječaju je govorila zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, Nikolina Bertol iz Volonterskog centra Volontirajmo, Jana Borovčak, lanjska dobitnica priznanja najvolonterke u kategoriji mladi 15-30, Ivan Krog, lanjski dobitnik priznanja najvolontera u kategoriji odrasli 31+, Jasenka Borovčak, kao predstavnica DND-a Zabok, lanjskog dobitnika priznanja za naj volontersku akciju i saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Jasna Petek je podsjetila da Krapinsko – zagorska županija javni poziv za prijavu kandidatkinja i kandidata za dodjelu županijskih priznanja za volontera/volonterku godine provodi od 2016. godine, a od prošle godine nagrađuje se i najvolonterska akcija. - Natječaj, odnosno javni poziv otvoren je 21. veljače i traje do 21. ožujka i izuzetno nam je važan. Prije svega  mislimo da na području KZŽ djeluje na desetke volonterki i volontera koji vrlo marljivo, i samozatajno volontiraju na dobrobit zajednice. Isto tako osim senzibiliziranja javnosti željeli smo tim vrijednim ljudima iskazati i određeno poštovanje i zahvalnost za sve ono što čine za dobrobit zajednice – istaknula je Petek, dodavši da se volontiranje može definirati na mnogo načina, ali zasigurno predstavlja jedan neprofitabilan, neplaćen i nekarijeristički način djelovanja u zajednici, a zapravo na dobrobit zajednice  kako bi ljudi u njihovom zajednici živjeli kvalitetnije i bolje.

Priznanja se dodjeljuju u tri kategorije : Županijsko priznanje VOLONTER/KA GODINE” (mladi 15-30 godina), Županijsko priznanje „VOLONTER/KA GODINE” (odrasli 31+ godina) i Županijsko priznanje „VOLONTERSKA AKCIJA GODINE“.  Postupak odlučivanja o dobitniku/ci odvija se u dva kruga. U prvom krugu Povjerenstvo odlučuje o prijavljenim kandidatima koji u  prolaze u drugi – uži krug izbora. U užem krugu izbora građani će putem mrežne stranice www.kzz.hr elektronskim putem glasati za kandidata/kandidatkinja/akciju po svom izboru.

Nikolina Bertol iz Volonterskog centra  rekla je kako je Centar važan dionik u razvoju i promociji volontiranja što je prepoznala i Krapinsko – zagorska županija. Prošlogodišnja najvolonterka u kategoriji mladi Jana Borovčak  istaknula je da su upravo ovakvi natječaji, odnosno nagrade pravilan način da se volontiranje promovira  i potaknu ostali u  zajednici da se uključe u volontiranje. Ivan Krog, lanjski dobitnik priznanja najvolontera u kategoriji odrasli rekao je da je bio počašćen kada je izabran i da ga volontiranje čini sretnim i ispunjenim te da unatoč svojim godinama, voli pomagati drugima. Jasenka Borovčak, kao predstavnica DND-a Zabok, lanjskog dobitnika priznanja za naj volontersku akciju između ostalog istaknula je da je uloga organizatora volontiranja da sve volontere koji su uključeni u rad organizacije i daju svoje slobodno vrijeme za dobrobit zajednice nagradimo, bilo samo zahvalom ili ih počastimo, a volontere koji se posebno istaknu i posebno nagradimo. Dodala je i da u DND-u Zabok promiču i potiču odgoj za volontiranje kroz svoje različite programe.

Marko Vešligaj istaknuo je kako volonteri nisi samo pomagači već i pokretači pozitivnih promjena u društvu te da Grad također puno pažnje posvećuje ovoj tematici. Potiče rad udruga, nagrađuju i najvolontere na području Grada Pregrade, a Grad je postao i dio URBACT –ove transferne mreže Volunteering city koji je usmjeren na povezivanje socijalne uključenosti i poticanje međugeneracijske solidarnosti.

Javni poziv za najbolje volontere i akciju otvoren  je od 21. veljače do  21. ožujka 2019. godine, a može se preuzeti na linku:  http://www.kzz.hr/poziv-volonter-akcija-godine-2018 . Prijavite vrijedne ljude i akcije i na taj način iskažimo im zahvalnost – pozvali su organizatori.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook