Prethodni članak
Sljedeći članak

Više od 270 izlagača predstavlja gospodarsku i turističku ponudu na najprestižnijem sajmu u Krapinsko - zagorskoj županiji

Najveća zasluga za dobre gospodarske rezultate i otvaranje novih radnih mjesta pripada zagorskim poduzetnicima, gospodarstvenicima i obrtnicima, naglasio je župan Kolar, a pohvale su stigle i iz Hrvatske gospodarske komore i ministarstva te je istaknuto kako je KZŽ s porastom gospodarstva od 7 posto ostvarila jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj u prošloj godini


U amfiteatru Srednje škole Krapina ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, danas je otvorio 26. Izdanje Zagorskog gospodarskog zbora, najvažnije gospodarske manifestacije Krapinsko – zagorske županije. Zbor organiziraju Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije u sklopu 53. Tjedna kajkavske kulture, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec zahvalio je svima na dolasku i istaknuo kako je gospodarski zbor ove godine malo drugačiji i veći nego inače. – Održava se na otvorenom i zatvorenom, po cijelom gradu, da svatko od nas koji bude prošetao gradom može pronaći nešto za sebe. A ja vjerujem da će i naši poduzetnici, OPG – ovci i svi koji izlažu pronaći i potencijalne kupce za plasman svoga proizvoda u regiji, ali i dalje, jer težimo tome da postanemo međunarodni sajam – rekao je Grilec, istaknuvši kako je, gospodarski gledano, lanjska 2017. godina bila dosada najbolja. – Prešli smo brojku od 2 tisuće poduzetnika, a broj zaposlenih prešao je brojku od 20 tisuća. U odnosu na godinu prije to je 3.6 posto rasta, a u zadnje četiri godine 3 tisuće više građana zaposleno je u našoj županiji. No, najbitnije čime se dičimo je izvoz – istaknuo je.

Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije rekao je da je Zagorski gospodarski zbor promocija zagorskoga obrtništva i gospodarstva. -  Obrtništvo nam raste, imamo sve veći broj obrta, ali i problema, nedovoljno radne snage i s time se borimo već dvije godine. Da smo dobili toliko bespovratnih novaca koliko je dobila brodogradnja, gdje bi nam bio kraj – kratko je izjavio Pleško.

-Hrvatska gospodarska komora od samog početka financijski i organizacijski podupire Zagorski gospodarski zbor i to ne samo iz razloga što je postala prestižna nacionalna sajmišna manifestacija nego i iz razloga što nas kroz jedan mozaik i lepezu ponude upoznaje s kulturom i tradicijom ovog kraja te gospodarskom i turističkom ponudom, posebice u području zdravstvenog i kulturnog turizma – rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević. Govorio je o bruto društvenom proizvodu koji je porastao za 2, 9 posto i to prije svega zahvaljujući, rekao je, povećanom izvozu, a nešto manje investicijama, osobnoj potrošnji dok je prerađivačka industrija, kaže, podbacila. Rekao je kako se HGK zalaže za intenzivniju suradnju obrazovnog sustava i gospodarstva i kvalitetnu radnu snagu koja će biti sposobna za nove tehnologije.  – Nažalost, samo smo ove godine izdali 35.000 radnih dozvola za strance, a s druge strane imamo 130.000 vlastitih nezaposlenih. Očito da obrazovni sustav nije odgovorio potrebama tržišta rada – rekao je Kovačević, koji je pohvalio Krapinsko – zagorsku županiju, naglasivši kako je u prošloj godini ostvarila jedan od najboljih rezultata u RH, porast gospodarstva od gotovo 7 posto, da ima razvijeno poduzetništvo, obrtništvo, prerađivačku industriju i da jako važno za budućnost i razvoj gospodarstva ovog kraja zadržati kvalificiranu radnu snagu koja će biti sposobna preuzeti tehnološka dostignuća i inovacije i biti spremna implementirati ih u praksi.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, naglasio je da je Zagorski gospodarski zbor prilika da izlagači pokažu ono najbolje od sebe. – Kada vidimo sjaj u očima proizvođača koji su dobili priliku da pokažu najbolje što su proizveli, s pravom možemo biti ponosni što u Hrvatskoj obrtničkoj komori potičemo naše kolegice i kolege da izađu na sajmove i prezentiraju svoje proizvode i usluge i nađu svoje mjesto na svojem zahtjevnom, europskom tržištu – rekao je Ranogajec, koji se osvrnuo i na problem  radne snage. - Gospodine ministre, ja vjerujem da ćemo uz vašu pomoć i pomoć Ministarstva znanosti obrazovanja i premijera Plenkovića promijeniti taj negativni trend jer uvoz radne snage je gašenje požara, nama treba dugoročno rješenje, to se može samo reformom, strukovnim obrazovanjem koje će biti po mjeri gospodarstva – naglasio je Ranogajec.

Gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović pozdravio je sve okupljene. - Malo se jedinica lokalne samouprave može pohvaliti pokroviteljstvom sve tri razine državne vlasti jer Krapina ima pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske za Festival kajkavskih popevki, Ministarstvo gospodarstva je pokrovitelj Zagorskog gospodarskog zbora, a Ministarstvo kulture je pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture, dok je predsjednik Sabora pokrovitelj nove manifestacije 'U ozračju kaja' gdje ćemo od ove godine nadalje okupljati sve gradove iz kajkavskog područja jer se kaj ne govori samo u Krapinsko-zagorskoj županiji nego i šire – rekao je Gregurović i zahvalio svima koji su došli i pozvao da posjete i druga događanja koja su u pripremljena u Krapini.

Župan krapinsko – zagorske županije Željko Kolar uputio je posebnu zahvalu obrtnicima i gospodarstvenicima. – Oni su sa svojih 11 milijardi i 750 milijuna prihoda nakon oporezivanja, 750 milijuna kuna dobiti, nakon pokrivenosti uvoza 170 posto, nakon povećanja izvoza u 2017. godini 35,2 posto, nakon, a to je najbitnije, otvaranja od 1. veljače 2014. godine 4317 novih radnih mjesta, doveli do toga da se mi u Krapinsko – zagorskoj županiji možemo postaviti na neke projekte, a objektivno, da nije takva gospodarska slika na području naše županije, ne bi to mogli. I najveća zasluga je upravo njihova, a to je još počelo za vrijeme one ekonomske krize koja je počela 2009., 2010. Kada smo negirali da kriza uopće postoji, oni su odmah reagirali i uspjeli sačuvati većinu radnih mjesta, ulagati u ljude, u tehnologije i napravili takve rezultate. Koji je doprinos Krapinsko – zagorske županije u tome? Subvencioniranje kamata, brzo izdavanje građevinskih dozvola, odlična suradnja s Obrtničkom i Gospodarskom komorom, subvencioniranje nastupa na sajmovima i to je ono što možemo napraviti mi i zajedno uz potporu Vlade RH, državnih institucija i poduzeća, uz razvoj prometne infrastrukture, jer bez dobre prometne povezanosti i infrastrukture ne možete niti razvijati gospodarstvo niti turizam koji je izuzetno bitan ovdje na području Krapinsko – zagorske županije. Hvala svima na svemu što ste učinili da naša županija danas izgleda tako kako izgleda, da imamo međunarodni gospodarski zbor i preko 270 izlagača koji će predstaviti svoje proizvode  - naglasio je župan Kolar.

Voditeljica Trgovinskog odjela u Veleposlanstvu Republike Austrije Sonja Holocher-Ertl u svom je govoru istaknula kako joj je posebno drago što je Republika Hrvatska kao zemlju partnera odabrala Republiku Austriju. - Iako nismo direktni susjedi, mi Austrijanci smatramo Hrvatsku susjednom zemljom. Izvozna povezanost Austrije i Hrvatske ogleda se i gospodarskim pokazateljima. Gospodarska razvijenost između Hrvatske iznosi 7,8 milijardi eura. Samo robna razmjena iznosi oko 2 milijarde eura, dok razmjena usluga iznosi 1, 7 milijardi eura.  Austrijska poduzeća investirala su u Hrvatsku 4,1 milijarde eura, a hrvatske tvrtke u Austriju 23 milijuna eura, a brojke rastu iz dana u dan. U Hrvatskoj je aktivno oko 615 austrijskih podružnica, a nekoliko velikih nalazi se i u Krapinsko-zagorskoj županiji, a koje su predstavljene na ovom sajmu – rekla je Holocher Ertl.

Ministar Darko Horvat pozdravio je partnerstvo Krapinsko – zagorske i Vukovarsko – srijemske županije na ovom zboru i izrazio želju da suradnja između svih županija unutar Hrvatske raste, s ciljem povećanja konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Naglasio je da je Austrija Hrvatskoj četvrti partner u trgovinskoj razmjeni, odmah iza Njemačke, Italije i Slovenije, te da više od 700 austrijskih poduzeća ima svoje gospodarske aktivnosti na području Hrvatske, s ulaganjima većim od 4 milijarde eura.  – Nastavljamo s liberalizacijom tržišta usluga, s ciljem povećanja produktivnosti gospodarstva. Sa stajališta malih i srednjih poduzetnika najkonkretnija podrška ministarstva su bespovratne potpore iz EU fondova u okviru operativnog programa Konkurentnosti i kohezija, govorimo od više od 2000 projekata na razini države koje smo sufinancirali s 3,3 milijarde kuna.  Na području Krapinsko – zagorske županije od toga smo dodijelili 77 potpora izravno poduzetnicima i obrtnicima te 2 potpore Gradu Krapini za unapređenje poduzetničke infrastrukture. Riječ je o više od 102 milijuna kuna bespovratnih sredstava, preko 81,4 milijuna  izravno malim i srednjim poduzetnicima te nešto više od 20 milijuna kuna Gradu Krapini. Vezano uz mikroinvesticijske zajmove, 124 jamstva su izdana, a odobrena 1104 zajma.  Od toga je 23,7 milijuna kuna za 66 zajmova i  jedno takvo jamstvo malim poduzetnicima dodijeljeno upravo u ovoj županiji. Učinjeno je puno, no sve to još nije dovoljno za jače osnaženje gospodarstva, kako ove županije, tako i cijele Hrvatske. Kao ministar ću učiniti sve da u sljedećem financijskom razdoblju poduzetnicima osiguramo još bolje pozive, ciljane i s još više raspoloživih sredstava – zaključio je ministar Darko Horvat.

Na otvorenju prisutni su bili saborski zastupnici Marko Vešligaj, Žarko Tušek, Marija Puh, Anka Mrak Taritaš, Ivan Domagoj Milošević te potpredsjednik Sabora Siniša HHHajdaš Dončić, zatim župan koprivničko – križevačke županije Darko Koren te varaždinski župan Radimir Čačić. Obratio se i župan vukovarsko – srijemski Božo Galić koji je istaknuo dobru suradnju s Krapinsko – zagorskom županijom te posebno prenio pozdrave iz Jarmine, gdje žive brojni zagorci koje je nazvao vrijednim ljudima. Zahvalio je svima koji su omogućili da njegova županija bude županija partner Zagorskom gospodarskom zboru.

Na ovogodišnjem ZGZ – u sudjeluje ukupno oko 270 izlagača, od toga 7 iz Austrije, koja je i zemlja partner te 19  iz   županije partnera, Vukovarsko-srijemske županije, koji će se predstaviti na pet tisuća metara četvornih sajamskog prostora, u dvorani i na vanjskim prostorima OŠ Ljudevit Gaj Krapina, SŠ Krapina i izložbenim kućicama u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda od 6. do 8. rujna.

Sajam je danas, u četvrtak, otvoren do 22 sata te u petak i subotu od 10 do 22 sata. Prodajno  je izložbenog karaktera i za vrijeme trajanja sajma organiziraju se i različita stručna edukativna predavanja,  a posjetitelje očekuje bogat kulturno-zabavni program, eno-gastro ponuda autohtonih zagorskih specijaliteta, razne radionice za djecu i odrasle, predstavljanje i promocija tradicijskih obrta te besplatne obrtničke usluge.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook