Prethodni članak
Sljedeći članak

Više od 200 hrvatskih branitelja hodočastilo Majci Božjoj Gorskoj u Loboru, a pridružio im se i ministar Tomo Medved

Hodočašće Majci Božjoj Gorskoj hrvatski branitelji, invalidi i dragovoljci Domovinskog rata KZŽ organiziraju od 2015. godine, a inicijator je domaći župnik, vlč. Vladimir Drnetić


Više od 200 branitelja i članova njihovih obitelji okupilo se danas na 3. Hodočašću hrvatskih branitelja Majci Božjoj Gorskoj u Loboru. Hodočašće se održalo u organizaciji župe Lobor i udruga hrvatskih branitelja Sjeverozapadne Hrvatske te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, čiji se ministar Tomo Medved također priključio hodočasnicima.

- Ministarstvo podržava aktivnosti i program duhovne obnove, a veliki broj branitelja koji su danas hodočastili u svetište MBG poruka je tog jedinstva i zajedništva. Radost tijekom svakog susreta opravdava sva postupanja koja mi u ministarstvu provodimo i ubuduće ćemo podržavati sva ovakva okupljanja i hodočašća koja služe sa ciljem duhovne obnove i psihosocijalnog osnaživanja. 11,5 tisuća branitelja iz Zagorja sudjelovalo je na ratištima diljem Hrvatske i hvala svim dragovoljcima s podružja Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije i svih onih područja koja nisu bila izravno obuhvaćena agresijom. Ti ljudi javili su se dragovoljno i stavili na raspolaganje domovini i branili Hrvatsku gdje je bilo najteže. Veliki je broj njih i položio svoje živote i bio ranjen. Okupljanje branitelja, kako onih s vidljivim tako i s nevidljivim ranama, prigoda je da prezentiramo što Ministarstvo poduzima. U proteklih godinu dana izradili smo prijedlog zakona koji je simbolično 4. kolovoza ustrojen na sjednici Vlade u Kninu i upućen u Sabor i o kojem očekujemo tijekom zasjedanja u rujnu raspravu. Njegov sadržaj će zasigurno u velikoj mjeri omogućiti kvalitetnije pozicioniranje i drugačiji odnos prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata – istaknuo je ministar Medved.

Okupljene hodočasnike pozdravio je i župan Željko Kolar, zahvalivši ministru i državnoj tajnici Nevenki Benić koji su svojim prisustvom dali dodatni značaj hodočašću. – Ovdje šaljemo jednu snažnu poruku, da, kao što smo bili zajedno u ratu, da smo zajedno u miru te da zajedno dogovaramo poteze koji će se u budućnosti raditi za boljitak braniteljske populacije – istaknuo je župan, dodavši da je važno da se istina o Domovinskom ratu ponavlja, posebno najmlađima i kroz obrazovni sustav. Okupljenima je dobrodošlicu poželjela i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih te jedan od začetnika i podupiratelja hodočašća, dr. Franjo Gregurić, koji je svim braniteljima zahvalio na dolasku i poželio im dobro zdravlje i dug život.

Hodočašće Majci Božjoj Gorskoj hrvatski branitelji, dragovoljci i invalidi Domovinskog rata KZŽ organiziraju od 2015. godine. Inicijator je domaći župnik, vlč. Vladimir Drnetić, a njegovu ideju podržao je uz dr. Gregurića i bivši pomoćnik ministra branitelja Stjepan Adanić. – Prve godine okupilo se 45 branitelja, ali nismo odustali, prošle godine bilo ih je 120, a danas preko 200 branitelja te vjerujem da će ovo prerasti u tradicionalno hodošaće. 20 – ak km dalje je hrvatsko nacionalno svetište koje u 10. mjesecu okuplja oružane snage cijele Hrvatske. Ovdje na ovom mjestu sam želio okupiti mnoštvo onih koji se nalaze u KZŽ. Imamo puno udruga, a imao sam osjećaj da su pomalo razjedinjene, namjera i želja bila je okupiti ih, a drago mi je da se odazivaju i branitelji iz drugih krajeva, primjerice danas su ovdje i dečki iz Specijalne policije iz Osijeka – pojasnio je inicijativu vlč. Drnetić.

Hodočasnici su u Svetište MBG stigli uz pratnju Limene glazbe DVD – a Lobor. Misno slavlje predvodio je vlč. Darko Brućić Pavuk iz Zagreba, a druženje kod najstarijeg marijanskog svetišta u ovom dijelu Hrvatske nastavljeno je uz okrjepu i glazbu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook