Prethodni članak
Sljedeći članak

Vinovu lozu 'napadaju' peronospora i pepelnica

U ovom razdoblju relativno visokih temperatura, čestih kratkotrajnih pljuskova i visoke vlage u zraku stvaraju se idealni uvjeti za razvoj infekcija. Provjerili smo kakvo je stanje u zagorskim vinogradima


Agronomka Sanja Gregurić, viša stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi naše županije ističe kako u ovom periodu treba posebnu pažnju posvetiti zaštiti vinove loze od pepelnice te plemenjače ili peronospore.

- Upravo su ovakve visoke temperature, česti kratkotrajni pljuskovi i relativna visoka vlažnost zraka idealni za razvoj ovih bolesti. Stoga sa zaštitom treba biti posebno pažljiv. Razmaci od jedne do druge zaštite ne bi smjeli biti veći od 10 do 12 dana - upozorila je agronomka Gregurić te dodala kako poljoprivrednici često griješe i rade zaštitu svakih 14 dana i više, što nije dobro jer nemaju svi preparati isti učinak djelovanja, a koji traje dva tjedna ili dulje.  

- Najbolje je u ovom razdoblju kada je pritisak bolesti jak zaštitu raditi u razmaku od 10 do 12 dana, a za suzbijanje peronospore i pepelnice koristiti preparate sistemičnog djelovanja, to znači one koji ulaze u biljno tkivo pa je na taj način biljka zaštićena i za vrijeme čestih kratkotrajnih pljuskova, koji bi inače mogli isprati kontaktna sredstva koja dolaze samo na biljnu površinu - rekla je Gregurić.

 Kupovanja sredstava za zaštitu bilja nema bez odgovarajućih iskaznica koju su dobili samo oni poljoprivrednici koji su prošli edukaciju i položili ispit. Postoji tek 15 preparata koje je moguće kupiti bez iskaznica i nalaze se na popisu amaterskih pripravaka za poljoprivrednike hobiste.

Nove edukacije iz naše Savjetodavne službe najavljuju za jesen.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook