Prethodni članak
Sljedeći članak

Vinogradari, zlatna žutica se i dalje širi, obratite pažnju na prve simptome!

Dvije trećine naše županije spada u zaraženo područje, a prvi simptomi počinju se uočavati tijekom lipnja


Bliži se vrijeme kad ćemo ponovno postati svjesniji prisutnosti zlatne žutice vinove loze u našim vinogradima jer ćemo tijekom lipnja početi uočavati prve simptome. Ako pogledamo kartu proširenosti zlatne žutice, možemo, nažalost, konstatirati da 2/3 naše županije spada pod demarkirano područje. Znamo da je prenositelj ove bolesti i glavni krivac za njeno brzo širenje, američki cvrčak (Scaphoideustitanus). To je sitan kukčić, veličine oko 5 mm. Ima samo jednu generaciju godišnje. Prezimljuje u obliku jaja pod korom rozgve. Prve ličinke izlaze sredinom svibnja pa ih možemo primijetiti na mladicama bliže tlu i na donjoj strani listova. Bijele su boje. Međutim, taj prvi stadij ličinki još ne prenosi fitoplazmu koja uzrokuje zlatnu žuticu vinove loze.

 

Američki cvrčak ima 5 razvojnih stadija ličinki i tek od 3. razvojnog stadija ličinke mogu prenositi uzročnikafitoplazmoze. Ličinke trećeg razvojnog stadija javljaju se u prvoj polovici lipnja ( nakon cvatnje vinove loze) i tada je neophodno provesti prvo suzbijanje američkog cvrčka. Iduće tretiranje obavezno treba provesti početkom srpnja, kako bi suzbili ličinke petog razvojnog stadija i odrasle oblike. Prisutnost i brojnost odraslih američkih cvrčaka u vinogradu potrebno je pratiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Ako se tijekom srpnja na žute ploči lovi više od 4 odrasla oblika tjedno, potrebno je provesti i treće suzbijanje krajem srpnja ili početkom kolovoza. Žute ljepljive ploče postavljaju se krajem lipnja, na srednju armaturnu žicu u redu. Dovoljne su 3 ljepljive ploče za praćenje brojnosti cvrčaka na oko 10 ha vinograda. Potrebno ih je zamijeniti svaka 3 tjedna do kraja rujna. Postavimo li veći broj ploča po vinogradu, one služe i kao dobar način suzbijanja cvrčaka - objasnila je agronomka Sanja Gregurić.

Za kemijsko suzbijanje američkog cvrčka u RH su trenutno registrirani insekticidi: Decis 2.5 EC, Sumialfa SL, Cythrinmax i Avaunt EC. Insekticidi Abanto, Krisant EC, Piretro natura i Assetfive dozvoljeni su i u ekološkoj proizvodnji. Važno je voditi računa o tome da se insekticidi nikako ne primjenjuju prije završetka cvatnje i da u vrijeme primjene insekticida u vinogradu bude pokošen korov, radi zaštite pčela. Osim što je potrebno odgovorno pristupiti suzbijanju američkog cvrčka, isto tako je neophodno i pridržavati se propisanih fitosanitarnih mjera tj. krčiti i uništavati zaražene čokote. Samo tako može se usporiti širenje ove bolesti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook