Prethodni članak
Sljedeći članak

Vinogradari, postavite ljepljive 'Žute ploče' u svoje vinograde kako bi pratili američkog cvrčka

Kreće suzbijanje američkog cvrčka u zagorskim vinogradima


Krapinsko – zagorska županija je jedna od županija u kojima se, nažalost, gotovo epidemijskom brzinom proširila zlatna žutica vinove loze, a trsovi koji su zaraženi izgubljeni su u nepovrat jer izlječenja od ove bolesti nema. Bolest uzrokuje fitoplazma Candidatus Phytoplazmavitis.

Prijenos bolesti

Taj organizam s trsa na trs prenosi američki cvrčak. Zbog toga je važno spriječiti američkog cvrčka da se hrani na čokotima i tako prenosi bolest sa bolesnih na zdrave čokote. Njegova prisutnost u vinogradima, kao i brojnost, prati se žutim ljepljivim pločama, koje se postavljaju u vinograd krajem lipnja – rekla je viša stručna savjetnica za zaštitu bilja Sanja Gregurić. Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se obično sredinom lipnja, nakon cvatnje vinove loze.

Prepoznavanje štetnika

- Apeliram na vinogradare da i sami postave žute ljepljive ploče u vinograde kako bi pratili pojavu i brojnost američkog cvrčka te da pozovu djelatnike Hrvatske poljoprivredno šumarske savjetodavne službe ako trebaju pomoć oko prepoznavanja ovog štetnika ili pak simptoma zlatne žutice vinove loze. Isto tako apeliram na sve vinogradare, neovisno kolike površine pod vinovom lozom imali, da se pridržavaju programa suzbijanja američkog cvrčka jer je to od velike važnosti za sprečavanje širenja zlatne žutice vinove loze - pozvala je agronomka Gregurić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook